FL Studio i nagrywanie z keyboardu?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
starplanet

FL Studio i nagrywanie z keyboardu?

Post autor: starplanet » wtorek 31 paź 2006, 14:02

Witam serdecznie w to mroźne popołudnie :)
Przegooglowałem internet i forum przeszukałem i nigdzie nie mogę znaleść odpowiedzi.

mój problem jest następujący:

Posiadam keyboard CTK731 i do niego kabel łączący wyjscia midi in/out z portem joysticka. Gdy podłączę wszystko i w ustawieniach FL Studio ver 6.0.8 ustawie na "mpu - 401" oraz w ustawieniach systemowych "odtwarzanie muzyki MIDI" takze ustawie mpu-401 i włącze plik MIDI czy to przez van basco czy tworząc kanał midi out w FL wszystko chodzi jak należy odważa dźwięk na keyboardzie.

Natomiast chciałbym za pomocą keyboardu tworzyć muzykę (melodię) w
elemencie FL Studio >> Piano Roll tj. naciskając na klawisze chciałbym aby coś takiego tworzyło się w programie.Kombinuje na wszelkie sposoby i nie umiem tego zrobić. A wrażenie jest jakby było coś wyciszone ponieważ u góry w programie jest kontrolka o nazwie MIDI input activity która świeci wtedy gdy naciskam klawisze na klawiaturze keyboardu

Jakieś podpowiedzi ? sugestie ? sorrki że tak się rozpisałem :) miłego dnia :D
Początkujący kompozytor ,początkujący realizator wokalista planujący w przyszłości założyć profesionalne studio nagraniowe.

atlantic

Re: FL Studio i nagrywanie z keyboardu?

Post autor: atlantic » wtorek 31 paź 2006, 14:33

Jakieś podpowiedzi ? sugestie ? sorrki że tak się rozpisałem :) miłego dnia :D...
proponuję od początku : http://www.pietia.sul.uni.lodz.pl/movies/tutorials.html

Awatar użytkownika
malichos

Post autor: malichos » wtorek 31 paź 2006, 14:58

...
Jakieś podpowiedzi ? sugestie ? sorrki że tak się rozpisałem :) miłego dnia :D...

Jeśli chcesz chcesz zapisywać "nuty" w Piano Roll kanału sekwencera to trzeba włączyć Step Editing Mode (odcisk brudnej stopy w Panelu nagrywania, poniżej Monitora sygnału wyjściowego), wybrać kanał w sekwencerze i... plumkać.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
starplanet

Post autor: starplanet » wtorek 31 paź 2006, 16:10

jeszcze mam coś takiego jak naciskam klawisz to FL zaczyna le3cieć tzn włączył się play
Początkujący kompozytor ,początkujący realizator wokalista planujący w przyszłości założyć profesionalne studio nagraniowe.

Awatar użytkownika
starplanet

Post autor: starplanet » wtorek 31 paź 2006, 16:20

niepotrafie znaleść tej stopy o której wspominałeś

poniżej wrzucam print screena gdzie pokazuje co mi miga oraz co jak mam włączone

http://img265.imageshack.us/img265/2383/screenpf1.jpg

Awatar użytkownika
starplanet

Post autor: starplanet » wtorek 31 paź 2006, 16:30

tą nóżkę znalazłem (ślepy heh) no ale nic nie chodzi choć jak tak klikałem co popadnie to jakoś przez przypadek zrobił mi się jeden dzwięk :O

Awatar użytkownika
starplanet

Post autor: starplanet » wtorek 31 paź 2006, 16:59

odnoszę wrażenie jakby keyboard sterował programem a nie działał jak keyboard :/ ? na niektórych klawiszach włącza się play w okienku u góry jak nacisne niektóre to psize -200 cents ,+148 itp..

Awatar użytkownika
starplanet

Post autor: starplanet » wtorek 31 paź 2006, 21:45

macie jakieś pomysły ?

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 01 lis 2006, 00:09

tak
przedwewszystkim przeczytac instrukcje bo problem jest dziecinnie prosty

wylacz opcje wait for key
zeby zagrac czymkolwiek to albo wlacz jakis instrument albo wrzuc sampla
granie midi z karty czy jakiegos wavetable niskiej jakosci nie ma sensu....

Awatar użytkownika
starplanet

Post autor: starplanet » środa 01 lis 2006, 13:37

tak też zrobiłem załadowałem sampla wyłączyłem wait... nawet przeinstalowałem na wersję 5 i dalej nietworzy rzadnych bloczków w piano rol

ODPOWIEDZ