Sprzęt na koncert

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
Artysta

Sprzęt na koncert

Post autor: Artysta » wtorek 07 lis 2006, 10:05

Mam pytanie na temat graniakoncertów przy użyciu sprzętu który posiadam i który chce rozbudować. W tej chwili to Korg N364 + laptop. A zastanwaim się nad kupnem Emu X Board z Proteusem. I teraz sedno sprawy. Gram np 10 piosenek (posiłkuje się podkładem ale część lini grana jest live). Korg idzie sobie do mixera jako osobny instrument na którym zmieniam barwy na bieżąco, są to sporadycznie grane drobne elementy lub cały utwór na jednej barwie więc nie ma problemu , zdąże wybrać odpowiednią rzecz. Tu sprawa jasna. Mniej jasna jest sprawa tego Emu. Powiedzmy ze w każdej z tych 10 piosenek gram 3 rzeczy live używając różnych barw/brzmień: czasem to pad, czasem jakiś sampl, czasem dziwna barwa synth cokolwiek. Czy podpinając to Emu do laptopa (czym i jak?) mogę tak to wszystko zrobić że podczas konceru manipulując tylko na klawiaturze EMu zmienią mi się brzmienia w zaleznosci od potrzeby chwili to znaczy wstep do utworu gram barwa piano potem zaraz potrzebuję jakis synth a potem jeszcze uwolnić sampl przypisany do klawisza w końcu utworu.... Jak to zrobić mając taki sprzęt, czego uzyc i jak kontrolowac, jak zaprogramowac aby miec gdzie s tam (na czym, gdzie?) zapisane te 10 czy ilestam piosenek z konkretnymi barwami. Moze lepiej zobrazuje to o co pytam filmik z You Tube z Alanem Wilderem z DM w roli głwonej

http://youtube.com/watch?v=lRI8H7N0L8g&mode=related&search=

Chodzi oto czy da sie to Emu tak spiac z czyms (zczym) aby moc miec kilka barw na raz podczas jednej pisenki badz w jakis sposob zmieniac je na czesniej zaprogramowane dla danego utworu (w czym to ustawic, zapamietac itp) Pytania proste, banalne pewnie dla niektorych a odpowiedz na nie ulatwilaby mi strasznie prace. I czy generalnie to Emu to dobre rozwiazanie przy ograniczonym budzecie... Nie che is c na latwizne i puscic wszystkiego z tasmy stad tez i pytanie... Bede wdzieczny za wszelka pomoc....
Gdyby muzyka nie istniała to bym ją sobie wymyślił...

Awatar użytkownika
Foxter
Kontakt:

Re: Sprzęt na koncert

Post autor: Foxter » wtorek 07 lis 2006, 10:37

Bede wdzieczny za wszelka pomoc.......

Podejzewam ze to co chcialbys osiagnac za pomoca EMU (przelaczanie programow) jest bardziej zalezne od programu na jakim pracujesz.Dzis wiekszosc z softow muzycznych posiada mozliwosc dowolnego konfigurowania kontrolerow MIDI i nie jest problemem ustawienie sobie wszystkiego w sposob jaki Ci odpowiada.
Emu podlacza sie przez USB tak wiec tu nie widze zadnych problemow.Polecam tez zainteresowanie sie programem Ableton Live, jest bardzo prawdopodobne ze to wlasnie to rozwiazanie ktorego szukasz, do gry na zywo.
http://profile.myspace.com/szymonszulc

Awatar użytkownika
Foxter
Kontakt:

Post autor: Foxter » wtorek 07 lis 2006, 10:44

co do tego filmiku to koles ma wszystko poprostu zaaranzowane na jakims tam programie ma ktorym to zrobil,plus ma podzielona klawiature na rozne brzmienia moze tez miec ustawione wybieranie instrumentow za pomoca Velocity czyli jak mocno udeza w klawisze.Slabo to np piano mocno to Lead.Nic specjalnego tylko trzeba poznac temat.To wszystko.

Awatar użytkownika
Artysta

Post autor: Artysta » wtorek 07 lis 2006, 10:53

...co do tego filmiku to koles ma wszystko poprostu zaaranzowane na jakims tam programie ma ktorym to zrobil,plus ma podzielona klawiature na rozne brzmienia moze tez miec ustawione wybieranie instrumentow za pomoca Velocity czyli jak mocno udeza w klawisze.Slabo to np piano mocno to Lead.Nic specjalnego tylko trzeba poznac temat.To wszystko.
...

Ale czy da sie uzyskac ten efekt na tym Emu? Rozne barwy na jednej klawiaturze? I wtedy z czym takie Emu spiąc - jaki program najlepszy bo ten Ableton juz z obrazkow wydaje się mage odjechany i malo przyjazny spoleczenstwu wychowanemu na polskiej mysli szkoleniowej czyli mnie Jak sie zabrac do tej operacji. Tu musz epolegac na doswiadczeniach kolegow obytych z tematem.....

Awatar użytkownika
Foxter
Kontakt:

Post autor: Foxter » wtorek 07 lis 2006, 11:05

Jak sie zabrac do tej operacji. Tu musz epolegac na doswiadczeniach kolegow obytych z tematem........

Nie mozna miec podejscia nie rozumiem i juz.Kazdy z programow na ktorym ci przyjdzie pracowac bedzie od siebie rozny a jednoczesnie bedzie robil w sumie to samo.Zagadnienie jest w sumie takie samo tylko okienka sie roznia.Ableton jest stworzony do gry na zywo i oferuje znacznie wiecej niz tylko dzielenie klawiatury.Co do EMU to jest to pelnowartosciowa klawiatura sterujaca.Posiada ona duzo mozliwosci jakich szuka dzis w takim produkcie przecietny uzytkownik.Tak wiec tu bardziej chodzi o twa wiedze jak sie tym obslugiwac,bo to czego akurat ty wymagasz sam komp i program za ciebie nie zalatwi na starcie, tzn najpierw musisz sobie wszystko sam ustawic :P

Dzis nie mozna miec podejscia az tak konserwatywnego, technika sie posowa do przodu i lepiej isc z nia w parze niz sie od niej odgradzac.
Polecam zglebic wiedze na temat Midi i sequencerow na kompie, a zobaczysz ze dzielenie klawiatury to prysz przy tym co sie dowiesz.
powodzenia

Awatar użytkownika
Artysta

Post autor: Artysta » wtorek 07 lis 2006, 11:26

Dzieki za wszelkie rady. Bron boze nie chc isc na latwiznę, że ktoś coś za mnie tylko przeraża mnie ta cała technologia. Trudno mieć wiedzę we wszystkich mozliwych kierunkach. Jeśli ktoś ma jakies doświadczenie, rady, ostrzeżenia czy swoje sposoby to ja tego chętnie posłucham. problem z artykułami fachowymi (często i w EiS) polega na ich zbytniej fachowości, na stosowanej terminologi czy odniesieniach do fizycznych zjawisk, na których nie każdy się zna. Trudno czytać coś czego się nie rozumie. Czasem ludzie zapominają, że muzyką zajmują się też amatorzy, ludzie dla których to w dużej mierze fajna zabwa, hobby, które można wykonywać lepiej lub gorzej. Każdy profesjonalista kiedyś był amatorem i pewnie łaził i mędzieł tak samo jak ja teraz na taki czy inny temat Stąd też i pytania może mało profesjonalne ale dla mnie istotne. Jak ktos coś jeszcze chce dodać to zapraszam...

ODPOWIEDZ