Pliki MIDIFile - co kryją?
Pliki MIDIFile - co kryją?
każdy plik midi czyli *.mid kryje w sobie informacje o urzytym instrumencie. ! pytanie banalne ale kłopotliwe czy jest jaki kolwiek program który wyświetli mi traki z podanymi nazwami instrumentów ?, bo import do cubase tego nie robi !
Re: Pliki MIDIFile - co kryją?
...pytanie banalne ale kłopotliwe czy jest jaki kolwiek program który wyświetli mi traki z podanymi nazwami instrumentów ?
Nie, o ile w nazwach poszczególnych tracków nie wpiszesz nazw instrumentów które mają go odegrać oraz nie zapiszesz go w formacie MIDIFile1. Z tym, że i tak nie wszystkie programy to wychwycą
.
Przy tym wszystkim samo nazwanie tracku absolutnie nie spowoduje "ustawienie" odpowiedniego brzmienia. Może być (aż)tylko cenną wskazówką. Takie rzeczy (ustawienie barwy/instrumentu) robi się zupełnie inaczej.
[addsig]
Nie, o ile w nazwach poszczególnych tracków nie wpiszesz nazw instrumentów które mają go odegrać oraz nie zapiszesz go w formacie MIDIFile1. Z tym, że i tak nie wszystkie programy to wychwycą

Przy tym wszystkim samo nazwanie tracku absolutnie nie spowoduje "ustawienie" odpowiedniego brzmienia. Może być (aż)tylko cenną wskazówką. Takie rzeczy (ustawienie barwy/instrumentu) robi się zupełnie inaczej.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.
...każdy plik midi czyli *.mid kryje w sobie informacje o urzytym instrumencie. ! pytanie banalne ale kłopotliwe czy jest jaki kolwiek program który wyświetli mi traki z podanymi nazwami instrumentów ?, bo import do cubase tego nie robi !...
pliki midi najczęściej są w w GM
http://www.midistudio.com/Help/GMSpecs_Patches.htm
pliki midi najczęściej są w w GM
http://www.midistudio.com/Help/GMSpecs_Patches.htm
...pliki midi najczęściej są w w GM http://www.midistudio.com/Help/GMSpecs_Patches.htm...
Chciałem już napisac, że to bzdura, ale niech tam...
Napisze tak: owszem - ale może tylko dla "ludożery".
A prawda jest taka, iż za pomocą MIDI (protokołu starego już jak świat) wciąż można zdziałać takie cuda, że mucha nie siada. A tzw. GM to tylko malutki, malusieńki pikuś w zakresie jego zastosowań.
[addsig]
A prawda jest taka, iż za pomocą MIDI (protokołu starego już jak świat) wciąż można zdziałać takie cuda, że mucha nie siada. A tzw. GM to tylko malutki, malusieńki pikuś w zakresie jego zastosowań.
[addsig]
tak ale zgodnosc z gm pozwala na odgrywanie wlasnie tych instrumentow ktore byly oryginalnie(na podstawie banku gm)
......pliki midi najczęściej są w w GM http://www.midistudio.com/Help/GMSpecs_Patches.htm...
...
i wszystko było by szyszunia i mlecyś gdyby nie fakt że mam na przykład plik midi i tam są 2 sekcje (traki) perkusyjne które za kij nie grają nani w gm ani gs xg i kilka instrumentów ciężko rozpoznać co to jest ! chodzi konkretnie o to że teraz zapisują w pliku i text piosenki i nie tylko.
...
i wszystko było by szyszunia i mlecyś gdyby nie fakt że mam na przykład plik midi i tam są 2 sekcje (traki) perkusyjne które za kij nie grają nani w gm ani gs xg i kilka instrumentów ciężko rozpoznać co to jest ! chodzi konkretnie o to że teraz zapisują w pliku i text piosenki i nie tylko.
...tak ale zgodnosc z gm pozwala na odgrywanie wlasnie tych instrumentow ktore byly oryginalnie(na podstawie banku gm)...
Jeśli chodzi o protokuł MIDI nie ma czegoś takiego jak zgodnośc z GM.
Równie dobrze możesz sobie poszukać zgodności z czymkolwiek, np. z Trabantem.
Prawda jest taka: jeśli plik nie ma zadeklarowanych na trackach odpowiednich kontrolerów PC (tudzież wcześniej odpowiednich dla danego instrumentu banków przez CC) to możesz zapomnieć o też odpowiednim ustawieniu brzmień.
Przy czym gdzie jest napisane, że plik MIDI ma coś koniecznie odgrywać a nie np. sterować?
[addsig]
Jeśli chodzi o protokuł MIDI nie ma czegoś takiego jak zgodnośc z GM.
Równie dobrze możesz sobie poszukać zgodności z czymkolwiek, np. z Trabantem.
Prawda jest taka: jeśli plik nie ma zadeklarowanych na trackach odpowiednich kontrolerów PC (tudzież wcześniej odpowiednich dla danego instrumentu banków przez CC) to możesz zapomnieć o też odpowiednim ustawieniu brzmień.
Przy czym gdzie jest napisane, że plik MIDI ma coś koniecznie odgrywać a nie np. sterować?
[addsig]
...i wszystko było by szyszunia i mlecyś gdyby nie fakt że mam na przykład plik midi i tam są 2 sekcje (traki) perkusyjne które za kij nie grają nani w gm ani gs xg i kilka instrumentów ciężko rozpoznać co to jest !...
Proste, masz perkusję na dwóch śladach. Nie każdy instrument to przetrawi w tym formacie.
A na czym to niby chcesz odegrać człeku? Doczekamy się wreszcie takiej prostej informacji czy trza będzie znów wytoczyć czarodziejską kulę?
...chodzi konkretnie o to że teraz zapisują w pliku i text piosenki i nie tylko...
Nie teraz, od dawna.
[addsig]
Proste, masz perkusję na dwóch śladach. Nie każdy instrument to przetrawi w tym formacie.
A na czym to niby chcesz odegrać człeku? Doczekamy się wreszcie takiej prostej informacji czy trza będzie znów wytoczyć czarodziejską kulę?
...chodzi konkretnie o to że teraz zapisują w pliku i text piosenki i nie tylko...
Nie teraz, od dawna.
[addsig]
... mam na przykład plik midi i tam są 2 sekcje (traki) perkusyjne które za kij nie grają nani w gm ani gs xg i kilka instrumentów ciężko rozpoznać co to jest ...
Przypuszczalnie tracki powstały w jakimś module niezgodnym z układem barw GM / GS. Czyli generalnie po temacie, można jedynie się domyślać "co autor miał na myśli"
czy jest jaki kolwiek program który wyświetli mi traki z podanymi nazwami instrumentów ?, bo import do cubase tego nie robi !
To już wyjaśnił dobrze kolega preceli.
Warunek zapisu nazw ścieżek to format MIDI File 1 "wielościeżkowy", wtedy jest szansa, że ktoś to jakoś nazwał choć przecież niekoniecznie tak musi być. 99% plików midi to format MIDI File 0
MIDI File 1 jest korzystniejszy do celów edycyjnych, z kolei MIDI File 0 korzystniejszy pod kątem odtwarzania strumieniowego (tzw. "doczytywania danych w locie").
Przypuszczalnie tracki powstały w jakimś module niezgodnym z układem barw GM / GS. Czyli generalnie po temacie, można jedynie się domyślać "co autor miał na myśli"

czy jest jaki kolwiek program który wyświetli mi traki z podanymi nazwami instrumentów ?, bo import do cubase tego nie robi !
To już wyjaśnił dobrze kolega preceli.
Warunek zapisu nazw ścieżek to format MIDI File 1 "wielościeżkowy", wtedy jest szansa, że ktoś to jakoś nazwał choć przecież niekoniecznie tak musi być. 99% plików midi to format MIDI File 0

MIDI File 1 jest korzystniejszy do celów edycyjnych, z kolei MIDI File 0 korzystniejszy pod kątem odtwarzania strumieniowego (tzw. "doczytywania danych w locie").