Witam!
Tak sobie słucham nowego vw i muszę przyznać, że szalenie mi odpowiada to brzmienie. Najchętniej używałbym go (jeśli byłoby mnie stać oczywiście) na sumie w czasie live-actów (koncertów z laptopem ;) ). Jednak pojawia się poważny problem - mianowicie latencja.
Czy ma ktoś pomysł jak uzyskać ładne pompowanie (do muzyki w rytmice house)? Z tego co zauważyłem - dobre kompresory mają dość dużą latencję, jeśli miałbym kombinować z kompresorem a potem jeszcze z vw ... uhh - grać się po prostu nie da. any ideas?
Fajnie by było, gdyby istniały wtyczki PSP w wersji hardware - zero latencji :) (a swoją drogą - jeśli te wtyczki potrafią "patrzeć" kilkadziesiąt ms w przód - a kompresor sprzętowy nie - to może ich działania po prostu nie da się powtórzyć?)
Czy jakiś tani kompresor sprzętowy nie zepsuje mi brzmienia?
pozdrawiam :)
bj.
PSP hardware
Re: PSP hardware
a co to znaczy tani?
ja bym sie akurat VW bal na liveact - latwo nim zdudnic - nie zawsze PA odpowiedni - akustyka - czy umiejscowienie naglosnieniowca. Predzej Mastercomp. I tak tych niuansow na publika nie doceni - chyba ze ta sluchajaca muzyki akustycznej - ale tu dla odmiany sa inne problemy (albo brak naglosnienia wogole, albo doglosnienie tylko, zreszta po co ocieplac akustyke live :)
Ja bym sobie marzyl o Nitro w kostce (i nie piszcie mi o butelkach)
Co do kompresora niedrogiego - FMR RNC oraz (podbno) ART VLA (z lampionami ktore mozna wymienic na lepsze)
Pytania o wymienione sprzety skieruj do MASTERa - on je zna (moze by przy okazji testu SSL comp i dodatkowo Szkudlikowego testu Mastercompa i WV, przepuscilby track tam uzyty przez FMR RNC)...
Ja bym sobie marzyl o Nitro w kostce (i nie piszcie mi o butelkach)
Co do kompresora niedrogiego - FMR RNC oraz (podbno) ART VLA (z lampionami ktore mozna wymienic na lepsze)
Pytania o wymienione sprzety skieruj do MASTERa - on je zna (moze by przy okazji testu SSL comp i dodatkowo Szkudlikowego testu Mastercompa i WV, przepuscilby track tam uzyty przez FMR RNC)...
Fajnie by było, gdyby istniały wtyczki PSP w wersji hardware - zero latencji :) (a swoją drogą - jeśli te wtyczki potrafią "patrzeć" kilkadziesiąt ms w przód - a kompresor sprzętowy nie - to może ich działania po prostu nie da się powtórzyć?)
Nie jest tak, jak myslisz.
1. Kilka wtyczek PSP jest bezlatencyjnych.
2. Te, ktore maja latencje, maja w wiekszosci przypadkow jej kompensacje. Kompensacja dotyczy takze ogladania probek 'w przod' nawet wtedy, gdy w zaleznosci od ustawien zmienia sie czas crest'a (crest w VW jest powiazany z ustawieniem 'speed')
3. Hardware cyfrowy zawsze bedzie mial latencje, we wtyczkach da sie to ominac (ale nie w pracy realtime)
4. Wtyczki PSP mozesz uruchomic na platformach hardware, m.in. na Plugzilli (do ktorej to zreszta PSPaudioware stworzylo dedykowane wtyczki). Jednak z powodu ogolnie malego zainteresowanie tymi rozwiazaniami na swiecie czy tez spraw zwiazanych z kosztami wyprodukowania karty DSP, PSPaudioware nie jest zainteresowana przejsciem na DSP (tamat DSP przerabialem z A. Ozynskim juz kilka lat temu)
Inna sprawa to 64bit proces, na ktorego rozwoj nastawia sie PSPaudioware (wiekszosc urzadzen DSP jest 48-bitowa)
Nie jest tak, jak myslisz.
1. Kilka wtyczek PSP jest bezlatencyjnych.
2. Te, ktore maja latencje, maja w wiekszosci przypadkow jej kompensacje. Kompensacja dotyczy takze ogladania probek 'w przod' nawet wtedy, gdy w zaleznosci od ustawien zmienia sie czas crest'a (crest w VW jest powiazany z ustawieniem 'speed')
3. Hardware cyfrowy zawsze bedzie mial latencje, we wtyczkach da sie to ominac (ale nie w pracy realtime)
4. Wtyczki PSP mozesz uruchomic na platformach hardware, m.in. na Plugzilli (do ktorej to zreszta PSPaudioware stworzylo dedykowane wtyczki). Jednak z powodu ogolnie malego zainteresowanie tymi rozwiazaniami na swiecie czy tez spraw zwiazanych z kosztami wyprodukowania karty DSP, PSPaudioware nie jest zainteresowana przejsciem na DSP (tamat DSP przerabialem z A. Ozynskim juz kilka lat temu)
Inna sprawa to 64bit proces, na ktorego rozwoj nastawia sie PSPaudioware (wiekszosc urzadzen DSP jest 48-bitowa)
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!
Czy ma ktoś pomysł jak uzyskać ładne pompowanie (do muzyki w rytmice house)?
Witam
Pomysł jest prosty
Próbowałeś kompresji Side Chain ?
To właśnie efekt "pompki " o który pytasz. W necie jest sporo informacji na ten temat .
Efekt genialny !
Pozdrawiam
[addsig]
Witam
Pomysł jest prosty

To właśnie efekt "pompki " o który pytasz. W necie jest sporo informacji na ten temat .
Efekt genialny !
Pozdrawiam
[addsig]
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...