Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
-
adrianmarjan
autor: adrianmarjan » sobota 10 lut 2007, 12:11
Witam!
Nie jestem piewien czy ktokolwiek zadał takie pytanie więc pytam:
Chciałbym... zakupić nowy komputer do robienia muzyki , musi być bardzooooooo wydajny , szybki i stabilny! (ciekawe czy się uda???)
Dotychczas pracowałem na atlonie 64 2800+ ,1524g ramu na płycie msi..... Od wczoraj testuję intela 6300 core duo + 1gb ramu w dualu po 512m itd.... karta gr.na pci-e +dyski w rajdzie.. ::: jestem załamany tym intelem bo wlecze się jak .......... :( fakt faktem że zapiołem 9instr .vst w cubase i pokazało 80% obciążenia i bardzo stabilnie chodzi!!! , gdzie na atlonie przy 6 vst. już by zaczął kaszlać...choć się nie wykracza
NO więc Panowie !!! chce kupic komputer : jak najlepszy ale nie koniecznie , nie chcę przepłacić
Czekam na porady od Fachowców oraz tych którzy testowali co nieco ... bo to dla mnie najwiarygodniejszy wzorzec :)!!!
Drugi temat tooo ! Karta muzyczna ... mogę przeznaczyć 2500pln.
wymagania ? ... Procesor efektów który odciąży procesor główny ... jakieś pluginy na pokładzie (zaznaczam że miałem doczynienia tylko i wyłącznie przez dwa dni z kartą 04/04 emu gdzie mogłem zobaczyć że pluginy są na karcie i że fajnie to działa ,,, lecz w emu strasznie nie stabilnie...zawieszał sie od czasu do czasu jak nie wyrabiał !!!!
Może jakiś finalizer itd... Nie jestem zorjętowany w temacie ale gdzieś na oczy widziałem że jakieś karty to mają
UWAGA! moja dotychczasowa karta to Julia z której jestem szalenie zadowolony ... przedostatnia to creative platinum! przesiadka super!!!
Jeżeli nie będzie bardzo zauważalnej różnicy to chciałbym pozostać przy tej obcji!
Mogę dołożyć kasy do 3500pln choć nie koniecznie! jeżeli od takiej kwoty się coż zaczyna konkretnego!!!!!
I jeszcze kolejna Najważniejsza sprawa to ! ::::: Jaki soft jest dołączany do tych kart ,,,chcę też zakupić legalny soft...a jeśli już do karty jest dołączony fajny soft który oddzielnie kosztuje mase....to ?
Jakie programy są dołączane do tej , TAKIEJ karty !!????
Co o tym sądzicie ??
Pozdrawiam !Piotr
GRAJEk na Wiejskich iMpresssskah
-
NoRd384
autor: NoRd384 » sobota 10 lut 2007, 12:20
ja w pracy mam Athlona i planuje od kilku miesięcy w przerwie obiadowej, w kuchni pociąć sie czerstwą bułą...
Osobiście potwierdzam teorie jaką słyszałem kilka razy od firm z kilkunastoletnim doświadczeniem w dziedzinie składania komputerów - a mianowicie; "Athlon do gier i domowych prac- Intel do pracy".
Pozdrawiam
Bum cyk cyk... [I] a teraz skompresuj "bum" [/I]
-
adrianmarjan
autor: adrianmarjan » sobota 10 lut 2007, 12:35
...ja w pracy mam Athlona i planuje od kilku miesięcy w przerwie obiadowej, w kuchni pociąć sie czerstwą bułą...
Osobiście potwierdzam teorie jaką słyszałem kilka razy od firm z kilkunastoletnim doświadczeniem w dziedzinie składania komputerów - a mianowicie; "Athlon do gier i domowych prac- Intel do pracy".
Pozdrawiam...
No ? !!!!!!!! Nie mogę się z tym zgodzić tak do końca bo jeżeli sama praca na intelu doprowadziła mnie do przyśpieszonego oddechu to się grubooooo nad tym zastanawiam
Atlon atlonowi nie równy
mam teraz też amd 2500+ płyta na 333 i ramu 512mb
szlak mnie trafia ...to fakt !
Ale na mojiiiim amd 64 2800+ 1500mb ramu maxtor ata133 i tak pomyka że az serce się radujeeeee !!! co wy na to ??
Co z kartą ????????????????????????
GRAJEk na Wiejskich iMpresssskah
-
Gerry
Czesc Piotrze! ;)
Procesor: Intel CORE 2 DUO 2,67GHz BOX E6700 4M
Płyta: Gigabyte GA-965P-DQ6 CH8
Pamięć 2gb (podłączone w dual)
Dwa dyski podłączone w RAID-0
Juile zostaw... Możesz wydać na karte 3000 PLN ale nie odczujesz wyraznej poprawy brzmienia. No chyba że potrzebujesz więcej WE/WY.
...kto pyta nie błądzi :-)) Niech milczę jesli nie mam nic ciekawego do powiedzenia...
-
mellodeque
-
Kontakt:
autor: mellodeque » sobota 10 lut 2007, 16:10
Juz E6600 z ASUSEM fajnie bryka, E6600 stabilnie może chodzić na 3,2Ghz, a to już lepiej niż E6700 - no nie obejdzie sie bez lepszego chłodzenia, celem obniżenia głośności wiatraków.
RAM - tak 2GB wystarczy
RAID - niekoniecznie potrzebny, chyba, ze pracujesz z dużą/ogromną ilością danych.
Jesli czegoś nie jesteś pewien - nie pisz.
http://khyro.com | http://promusic.pl/forum/
-
Olivka2
autor: Olivka2 » sobota 10 lut 2007, 16:31
. jestem załamany tym intelem bo wlecze się jak .......... :( fakt faktem że zapiołem 9instr .vst w cubase i pokazało 80% obciążenia i bardzo stabilnie chodzi!!! , gdzie na atlonie przy 6 vst. już by zaczął kaszlać...choć się nie wykracza
------------------
hm, to jak masz komputra skonfigurowanego, nie rozumiem troszkę, ponieważ u mnie na stareńkim intelu 2,6 z pamięcią 2 GB w Sonarze przy 9 pluginach (i to takich w stylu zt3a, Trilogy czy Atmosphere granym akordami) mam max 70%
w każdym bądź razie, radziłabym poczekać jakieś 3-4 miesiące i kupić intela quadro, wówczas będzie dostępny za ok. 1500-1600 zł., możesz sprawdzić w necie. nie mówiąc już o tym że wówczas również w ludzkiej cenie będą płyty główne obsługujące pamięci powyżej 800 MHz, no i same pamięci pewnie troszeczkę stanieją
-
Zbynia
autor: Zbynia » sobota 10 lut 2007, 22:37
moze czas najwyzszy nauczyc sie korzystac jak nalezy z programow?
jakie vsti odpalasz bo mi spokojnie dziala 6 na xp2000 i 512 ramu......
3 x m1 korga bo sa jedne z najbardziej wymagajacych....................
plus wtyczki gdzies tak srednio z 8
a jak szukasz wydajnego to kup sobie maca na podwojnym 2 rdzeniowym xeonie.....choc i tak bedziesz marudzil ze pewnie za wolny
co do amd to tak samo nadaje sie do pracy jak intel - te roznice sa tak subtelne ze tylko przy ostrym zaladowaniu procka je widac..nie przesadzalbym w tym temacie
-
devil
autor: devil » niedziela 11 lut 2007, 00:06
athlon 2800+, ram 2x512 Dual, 2x dysk ata133
zasadniczo czasami sie dlawi przy duzej ilosci trackow i efektow.
ale np sesja z 9 sladami bebnow, gdzie na 2 kompresor + np Drumagog,
+ na reszte kompresor, + BUS na cale bebny np z VW + jakis poglos,
dodatkowo wszedzie jakis EQ, i daje rade bez problemowo.
nawet jak dodam jakies efektyna reszte insturmentow to tez daje rade.
fakt, dostaje czkawki i to czesto, (szczegolnie gdy duzo sciezek jest) ale od tego jest freeze
co nie zmienia faktu ze na przelomie marzec/kwiecien kupuje cos nowego i tez mysle o Core Duo, a moze do tego czasu wyjdzie jakis CORE TRIO ? :D
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"
-
devil
autor: devil » niedziela 11 lut 2007, 00:08
no i bym zapomnial
efekty emu to raczje dodatek ktorego sie czesto nieuzywa :D
sam mam i wiem co mowie :D
jezeli zalezy ci na czyms pozadnym, co odciazy procesor, i ma zawodowe efekty, no to szukaj wsrod produktow np Creamware.
czyli tzw karty audio z pokladowymi procesorami DSP
za 2500-3000 zł wyczaisz calkiem fajny model, z kilkunastoma, zawodowymi i unikalnymi wtyczkami na pokladzie (w tym poglosy, kompresory, maximalizery itd)
Pozdrawiam
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"
-
NoRd384
autor: NoRd384 » niedziela 11 lut 2007, 10:58
to ciekawe że piszecie o procesorach kilku rdzeniowych, kiedy ostatnio na forum pare osób z autorytetem, tłumaczyło ze w przypadku muzycznych projektów ta wielordzeniowość nie jest tak do końca używana. Zresztą oczekiwanie że załadujesz ściezki tonami VST i komputer się bedzie wyrabiał to zgubna droga. To co już dobrze ustawiłeś zegraj na gotową scieżkę i w t en sposób odciąż procek. Zostaw sobie tylko efekty do pokręcenia na koniec.
Pozdrawiam
Bum cyk cyk... [I] a teraz skompresuj "bum" [/I]