Alphard MHT 301 (MAGNUM)

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
czarny108

Alphard MHT 301 (MAGNUM)

Post autor: czarny108 » wtorek 13 lut 2007, 00:45

Byłem już prawie na etapie realizacji projektu nowych paczek....
Założenie jest takie 1300W, trójdrożna, zasilanie aktywne z trzech końcówek, podział ok. 600/3k. Z gniazdem statywu, co wymusza mniejsze gabaryty. I zobaczyłem coś takiego

http://www.alphard.pl/product/270/48

Chodzi mi o samą tubę. Czy ktoś z Was próbował ją do czegoś wykorzystać po zmianie głośników?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
AlfonsoRodeo

Re: Alphard MHT 301 (MAGNUM)

Post autor: AlfonsoRodeo » wtorek 13 lut 2007, 11:44

A po co aktywne z trzech? Wystarczy, ze aktywny podzial bedzie miedzy basem a srodkiem z gora. Miedzy sredniotonowym a gora wystarczy podzial pasywny - w koncu to 3kHz.
Horny sa mniej lub bardziej udana kopia tego, co znajduje sie w mackie 1232 i RCFie.

prez

Post autor: prez » wtorek 13 lut 2007, 11:45

mam do dyspozycji 4 sztuki takich tub, jest to kopia już nieprodukowanego systemu Cerwin Vega Prostax. Głośniki w nich wyglądają identycznie jak oryginały ale skuteczność no oko o conajmniej 6db mniej.
elamaaku@gmail.com
zawodowo pracujący akustyk live i studio

Awatar użytkownika
AlfonsoRodeo

Post autor: AlfonsoRodeo » wtorek 13 lut 2007, 11:59

...mam do dyspozycji 4 sztuki takich tub, jest to kopia już nieprodukowanego systemu Cerwin Vega Prostax. Głośniki w nich wyglądają identycznie jak oryginały ale skuteczność no oko o conajmniej 6db mniej.
elamaaku@gmail.com ...
Tak, bo glosniki sa megakiepskie i maja moc MF+Hf okolo 60W.

czarny108

Post autor: czarny108 » wtorek 13 lut 2007, 12:10

A po co aktywne z trzech?

Szczerze mówiąc jest to mój kaprys. Poza tym taki mam system. I uważam, że tak jest bardziej elegancko. Zresztą od początku tak pracuje, a wynika trochę to z niechęci do jakichkolwiek zwrotnic.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

...mam do dyspozycji 4 sztuki takich tub, jest to kopia już nieprodukowanego systemu Cerwin Vega Prostax. Głośniki w nich wyglądają identycznie jak oryginały ale skuteczność no oko o conajmniej 6db mniej.
elamaaku@gmail.com ...
Własnie dlatego chodzi mi o same tuby

Dzieki za odpowiedzi

Awatar użytkownika
AlfonsoRodeo

Post autor: AlfonsoRodeo » niedziela 25 mar 2007, 19:43

Sprawdzilem te horny. Wszystko fajnie, ale sa z jakies megamiekkiego plastiku, ktory pracuje w rytm grania glosnika basowego. Grozi to z kolei uszkodzeniem glosnika sredniotonowego i/lub sredniotonowego bo:
1) wysokotonowka lata jak opetana z gory na dol i vice-versa
2) horn jako taki pracuje cala swoja powierzchnia i moze roszczelnic kubelek na sredniotonowke - to z kolei moze spowodowac wypchniecie membran i ich uszkodzenie cisnieniem generowanym z glosnika LF.
Pozdrawiam:)

czarny108

Post autor: czarny108 » niedziela 25 mar 2007, 22:13

Hmmm.... kupilem cztery i wszystko z nimi jest w porządku. Jak znam życie, to chiniole postanowiły obniżyć koszty...
A zmiana technologii/materiału konkretnego wyrobu jest dośc częsta, o czym raz się boleśnie przekonałem

A co do kubełków na średniotonówkę to ich nie było, więc zrobię osobną komorę. Jak złoże do do kupy, to wyslę zdjęcia i pomiary. Zakłądając, że ktoś jest tym zainteresowany

Pozdrawiam

...Sprawdzilem te horny. Wszystko fajnie, ale sa z jakies megamiekkiego plastiku, ktory pracuje w rytm grania glosnika basowego. Grozi to z kolei uszkodzeniem glosnika sredniotonowego i/lub sredniotonowego bo:
1) wysokotonowka lata jak opetana z gory na dol i vice-versa
2) horn jako taki pracuje cala swoja powierzchnia i moze roszczelnic kubelek na sredniotonowke - to z kolei moze spowodowac wypchniecie membran i ich uszkodzenie cisnieniem generowanym z glosnika LF.
Pozdrawiam:)...

Awatar użytkownika
AlfonsoRodeo

Post autor: AlfonsoRodeo » środa 28 mar 2007, 10:36

elamaaku@gmail.com ...
BTW, glosniki w MTH 301 sa chyba jeszcze bardziej niesprawne. Otoz, srodek ma 89dB@1w/1m (w tubie jakies 94-95dB), natomiast HF w okolicach 102dB@1w/1m.
[addsig]

czarny108

Post autor: czarny108 » środa 28 mar 2007, 19:11

Dokładnie te. I dokładnie taką mizerną sprawność mają. Ale tak jak pisałem chodziło mi tylko o tuby. Wysokotonówki wyciągnę ze starych, na środek pójdzie najprawdopodobniej beyma 6M100. Będzie dobrze

Awatar użytkownika
psychokiller

Post autor: psychokiller » wtorek 18 mar 2008, 00:20

Nie pamietam ale roznica miec cervin-vega byla taka ze cervin byl 6 cali a mht-301 ma 6.5 cala choc nie iwme po co. Sredniotonowka MM65 w wykonaniu alpharda gra strasznienisko i torszki nie zgrywa sie z driverem MT-17 1.7 cala cewka w cervin vega bylo 1.5'' cewka
A beyma moze byc minimalnie za mala.

Pozdrawiam

Kiedy blyl proby wlozenia BMS 4551 do tego gral gorzej niz ze zwyklym hornem.

Przeciwnik PARTACTWA przeciwnik CHIŃSZCZYZNY

ODPOWIEDZ