Pianki akustyczne - piramidki kontra falki

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Awatar użytkownika
OLAS

Re: Pianki akustyczne - piramidki kontra falki

Post autor: OLAS » sobota 16 kwie 2005, 16:45

...poczytaj o matrialach to sie dowiesz na jakiej zasadzie rozpraszaja i pochlaniaja dzwieki i dlaczego pianka rozni sie od gabki...

temat rzeka wiec tu nie patrzysz na oferte piramidek i masz zagwarantowany efekt...zazwyczaj ten efekt bedzie zupelnie inny........

...

A zatem zabieram się do lektury.

Awatar użytkownika
kaslab

Post autor: kaslab » sobota 17 mar 2007, 14:53

...Witam!

Pozwalam sobie odświeżyć temat. Chciałbym powrócić do tematu "falka kontra piramidka". Dyskusja generalnie staneła na tym, źe falka jest z gąbki, a piramidka ze specjalnej pianki. Otóż nie do końca. Po kontakcie z firmą Eurofoam dostałem informacje, z których wynika, że zarówno falka jak i piramidka są wykonywane z pianki S364MD. W związku z tym powraca pytanie, czy ustrój tłumiący typu "falka", ale wykonany z pianki, posiada dobre właściwości tłumiące? Domyślam się, źe piramidki mają prawdopodobnie lepsze właściwości (ze względu na grubość, kształt), ale nie będę ukrywał że rozchodzi się o cenę. Falka o podobnej grubości co piramidki jest prawie dwukrotnie tańsza.

Pozdrawiam
Marcin...
No to zdradźmy NIESAMOWITĄ TAJEMNICĘ !!

Nie ma różnicy pomiedzy piramidkami a falkami ! A wpływ na ich pochłanianie ma jedynie ich grubość (grubość materiału /podstwa + wysokość piramidki/)

Ustroje tego typu jedynie POCHŁANIAJĄ dźwięk jak już kiedyś mówiłem w innym poście o rozpraszaniu nie ma mowy...

Piramidki są droższe bo trudniej jest je wyciąć, trzeba użyć innej maszyny a może i firma Eurofoam spostrzegła na nie zbyt - więc z czysto marketingowych względów (zarobkowych) podniosła tak bardzo ich cene... Nie ma co ukrywać ładnie wyglądają !! Piramidka o podstwie 5cm i wysokości piramidy 5cm ma gorsze właściwości niż płaska płyta 1m x 1m o grubości 10 cm Ot cała tajemnica...

KOLEJNA WAŻNA RZECZ: Najskuteczniejsze będą płaskie płyty wykonane z pianki S364MD np.100x100x10cm Aby płyty te były skuteczne - równanie jest proste im grubsze tym niżej pochłaniają. Ale nie oczekujmy cudów materiały te schodza do 500Hz i tyle... A za to że nasze nagranie w domu jest "muliste" odpowiada wszystko ponizej tej czestotliwosci :) Dlatego tak ważne są PUŁAPKI BASOWE

Pozdrawiam,

Ps. Może tak EiS zaproponuje mi cykl artykółów na sowich łama
Producent

Awatar użytkownika
LucasRose

Post autor: LucasRose » sobota 17 mar 2007, 23:10

to prawda ....

przydalby sie fajny art. o akustyce ;)

dla tych ktorzy chca wiedziec cos wiecej polecam almanah w tej dziedzinie :

Alton Everest "Podrecznik akustyki".

wiek 24 lata, wyzsze studia, w branzy od 5 lat ; moja pasja to muzyka i wszystko co z nia zwiazane ! programy : AbletonLive, Cubase.Sprzet : DualCore2, 4gb ram, 500 gb hdd, RME9632 ; Access Virus TI (comming soon) ;-)

FeNoL

Post autor: FeNoL » niedziela 18 mar 2007, 11:07

...to prawda ....

przydalby sie fajny art. o akustyce ;)

dla tych ktorzy chca wiedziec cos wiecej polecam almanah w tej dziedzinie :

Alton Everest "Podrecznik akustyki".

...
To rzeczywiście almanach, ale w wersji angielskiej. Polska ma wiele błędów i nieścisłości. Mój promotor, profersor od akustyki, załamał ręce

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » niedziela 18 mar 2007, 13:41

...To rzeczywiście almanach, ale w wersji angielskiej. Polska ma wiele błędów i nieścisłości. Mój promotor, profersor od akustyki, załamał ręce ...

To może niech nie załamuje już rąk tylko napisze coś od siebie skoro jest TAKI profesor
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
Mayewsky
Kontakt:

Post autor: Mayewsky » niedziela 18 mar 2007, 22:12

......To rzeczywiście almanach, ale w wersji angielskiej. Polska ma wiele błędów i nieścisłości. Mój promotor, profersor od akustyki, załamał ręce ...

To może niech nie załamuje już rąk tylko napisze coś od siebie skoro jest TAKI profesor
...

Zabiłes go na maxa :) ale słusznie.
Zamiast sie wymądrzac - niech profesorunio napisz - albo pomaga tłumaczyc - swój alma-kurde-nach :)
Mayewsky

(GG - 4039365)

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 19 mar 2007, 08:20

......Witam!

Pozwalam sobie odświeżyć temat. Chciałbym powrócić do tematu "falka kontra piramidka". Dyskusja generalnie staneła na tym, źe falka jest z gąbki, a piramidka ze specjalnej pianki. Otóż nie do końca. Po kontakcie z firmą Eurofoam dostałem informacje, z których wynika, że zarówno falka jak i piramidka są wykonywane z pianki S364MD. W związku z tym powraca pytanie, czy ustrój tłumiący typu "falka", ale wykonany z pianki, posiada dobre właściwości tłumiące? Domyślam się, źe piramidki mają prawdopodobnie lepsze właściwości (ze względu na grubość, kształt), ale nie będę ukrywał że rozchodzi się o cenę. Falka o podobnej grubości co piramidki jest prawie dwukrotnie tańsza.

Pozdrawiam
Marcin...
No to zdradźmy NIESAMOWITĄ TAJEMNICĘ !!

Nie ma różnicy pomiedzy piramidkami a falkami ! A wpływ na ich pochłanianie ma jedynie ich grubość (grubość materiału /podstwa + wysokość piramidki/)

Ustroje tego typu jedynie POCHŁANIAJĄ dźwięk jak już kiedyś mówiłem w innym poście o rozpraszaniu nie ma mowy...

Piramidki są droższe bo trudniej jest je wyciąć, trzeba użyć innej maszyny a może i firma Eurofoam spostrzegła na nie zbyt - więc z czysto marketingowych względów (zarobkowych) podniosła tak bardzo ich cene... Nie ma co ukrywać ładnie wyglądają !! Piramidka o podstwie 5cm i wysokości piramidy 5cm ma gorsze właściwości niż płaska płyta 1m x 1m o grubości 10 cm Ot cała tajemnica...

KOLEJNA WAŻNA RZECZ: Najskuteczniejsze będą płaskie płyty wykonane z pianki S364MD np.100x100x10cm Aby płyty te były skuteczne - równanie jest proste im grubsze tym niżej pochłaniają. Ale nie oczekujmy cudów materiały te schodza do 500Hz i tyle... A za to że nasze nagranie w domu jest "muliste" odpowiada wszystko ponizej tej czestotliwosci :) Dlatego tak ważne są PUŁAPKI BASOWE

Pozdrawiam,

Ps. Może tak EiS zaproponuje mi cykl artykółów na sowich łama ...
i jak to w polsce

po co robic z roznych materialow jak wystarczy wziasc zwykla gabke dac jej kosmiczna nazwe(s4564576567687cos tam) i siekac z niej wszystko na jedno kopyto

napisalem o roznicy bo kiedys za tym latalem i trafilem falki z gabki,piramidki ze sztywniejszej pianki i takie powiedzmy cwiercwalce(do cwiercwalca daleko - raczej cieciwa) z jeszcze sztywniejszej pianki(cos jak modelarska)........
no ale po co roznicowac - wyciac z gabki - zawyzyc cene - i wciskac ludziom

ale co jak co samo przyklejenie na sciany nie wystarczy

TRZEBA WIEDZIEĆ GDZIE TO PRZYKLEIC I PO CO

Awatar użytkownika
piosenkarz

Post autor: piosenkarz » niedziela 01 kwie 2007, 19:48

To może ktoś napisze jak się dowiedzieć w które miejsce trzeba przykleić tą piankę i ile ?

dominiq

Post autor: dominiq » piątek 01 cze 2007, 11:35

...1.Mam zamiar kupić ustroje akustyczne. Znalazłem przystępną cenowo ofertę. Do wyboru mam ustroje w piramidki albo

we falki. Te w piramidki są 2 razy droższe. Czy to znaczy,że

falki gorzej rozpraszają? A może jednak wystarczą do domowego

studia w małym pokoju (dodam, że używam odsłuchów z subwooferem).

2.Gdzie kupię za przystępną cenę (do 100zł) pianki w kształcie

ćwierćwalca?

...
Piramidki napewno ropraszają falę akustyczną lepiej niż falki.

ODPOWIEDZ