Obudowa dysku HD - USB czy FireWire?
- mr-hammond
Obudowa dysku HD - USB czy FireWire?
Mam pytanie odnośnie wyboru obudowy do dysku twardego zewnętrznego pod laptopa.
Czy pod USB wystarczy czy inwestować w obudowe firewire?.
Dysk Caviar 7200 , laptop dell.
Czy pod USB wystarczy czy inwestować w obudowe firewire?.
Dysk Caviar 7200 , laptop dell.
-
- Kontakt:
Re: Obudowa dysku HD - USB czy FireWire?
hm... mam 80seagate pod usb.... i nie weim dlaczego raz mi zastartuje... raz nie z danego gniazda usb... jak w ruletce... jezęli nie zastartuje to zmieniam gniazdo i pędzi... ma ktos podobny przypadek ?
http://www.myspace.com/audiophone
- mr-hammond
...hm... mam 80seagate pod usb.... i nie weim dlaczego raz mi zastartuje... raz nie z danego gniazda usb... jak w ruletce... jezęli nie zastartuje to zmieniam gniazdo i pędzi... ma ktos podobny przypadek ?...
A jak z prędkością, czy w obu przypadach firewire usb jest tak samo ?
Czy jednak firewire wydajniejsze?
A jak z prędkością, czy w obu przypadach firewire usb jest tak samo ?
Czy jednak firewire wydajniejsze?
Jeśli masz w tym laptopie usb2 to nie zobaczysz róznicy między nim a firewire.
Utarło się że firewire jest bardziej pro (gdy nie było usb2 miało prawo mieć taką opinie).
Utarło się że firewire jest bardziej pro (gdy nie było usb2 miało prawo mieć taką opinie).
Aha, i w teori usb2 jest szybsze.
Witam
posiadam 2 dyski jeden na usb i drugi na firewire
wiec z firewire nie mam zadnych problemow.
jest bardzo szybki ale wymaga zewnetrznego zasilania
natomiast usb (dyek laptopowy) nie wymaga tego zasilania i tutaj w laptoptach czasami poajwia sie problem
poniewaz o ile mi wiadomo usb podaje npiescie 9 woltow czyli tyle ile dysk laptopowy potrzebje(2 i pol cala) i jesli kabel laczacy jest dluzszy to napiecie ginie i wtedy dysk nie staruje
i etedy wywala m przejsciowke i zmieniam gniazdo i statruje
jesli chodzi o predkosc usb
to jest dosyc wolna usb1 i czasami wywala dysk jesli kopiuje jednoczesnie na i z dysku
[addsig]
natomiast usb (dyek laptopowy) nie wymaga tego zasilania i tutaj w laptoptach czasami poajwia sie problem
poniewaz o ile mi wiadomo usb podaje npiescie 9 woltow czyli tyle ile dysk laptopowy potrzebje(2 i pol cala) i jesli kabel laczacy jest dluzszy to napiecie ginie i wtedy dysk nie staruje
to jest dosyc wolna usb1 i czasami wywala dysk jesli kopiuje jednoczesnie na i z dysku
[addsig]
Sklep Muzyczny Bratpol - Toruń
ogólnie polecam firewire pomimo zewnetrznego zasilania
[addsig]
[addsig]
Sklep Muzyczny Bratpol - Toruń
...Witam
...
to zle ci wiadomo
usb ma wylacznie napiecie 5 volt i takie podaje - napiecie nigdzie nie ginie bo nie ma gdzie ale sprawa jest nieco inna
wydajnosc pradowa usb jest bardzo niska i czesto nizsza w laptopach niz w stacjonarnych
dobre dyski zewnetrzne(te 2.5") maja na jednym kablu usb dwa wtyki - wpinasz taki dysk w dwa gniazda w laptopie zeby nie miec wlasnie takich kwiatkow ze czasem startuje czasem nie - na stacjonarnym bedzie dzialac na jednym na laptopie niezawsze(a nawet bardzo zadko)
druga kwestia to taka ze kazda obudowa na dysk 3.5" i na napedy optyczne zasilana jest z zasilacza bo tu i 4 usb nie dalyby rady napedzic tego dysku
...
to zle ci wiadomo
usb ma wylacznie napiecie 5 volt i takie podaje - napiecie nigdzie nie ginie bo nie ma gdzie ale sprawa jest nieco inna
wydajnosc pradowa usb jest bardzo niska i czesto nizsza w laptopach niz w stacjonarnych
dobre dyski zewnetrzne(te 2.5") maja na jednym kablu usb dwa wtyki - wpinasz taki dysk w dwa gniazda w laptopie zeby nie miec wlasnie takich kwiatkow ze czasem startuje czasem nie - na stacjonarnym bedzie dzialac na jednym na laptopie niezawsze(a nawet bardzo zadko)
druga kwestia to taka ze kazda obudowa na dysk 3.5" i na napedy optyczne zasilana jest z zasilacza bo tu i 4 usb nie dalyby rady napedzic tego dysku
Jak w praktyce predkość takich dysków 7200 obr? Czy mozna na tym parcowac podobnie jak zwyklym dysku? Nie ma gwałtownych skoków trasferów?
- Miłaszewski
na rynku dyskow jest dostatek, rowniez zasilane z firewire
jestem szczesliwym posiadaczem dysku iomega 2.5" firewire 80gb, ktory nie wymaga zasilacza, dziala doskonale, nie ma problemow z odtwarzaniem ponad 40 plikow audio 24/48 jednoczesnie
[addsig]
jestem szczesliwym posiadaczem dysku iomega 2.5" firewire 80gb, ktory nie wymaga zasilacza, dziala doskonale, nie ma problemow z odtwarzaniem ponad 40 plikow audio 24/48 jednoczesnie
[addsig]