Klawiatura CME UF 5 - problem!
Klawiatura CME UF 5 - problem!
Jak w temacie !
Mianowicie kombinuje z kolega ktory zakupil sobie ta klawiature i nie chce nam grac na 2 brzmieniach przy splicie.Robimy wszystko wedlug instrukcji i kanaly sa przypozadkowane dla lewej i prawej reki ,ale brzmienia VST w cubusiu graja wszystkie razem.Jeszcze do tego panel transportu tez nie dziala.
Czy cos trza ustawic w Cubusiu czy cos w klawiaturce?
Dzieki za pomoc
Mianowicie kombinuje z kolega ktory zakupil sobie ta klawiature i nie chce nam grac na 2 brzmieniach przy splicie.Robimy wszystko wedlug instrukcji i kanaly sa przypozadkowane dla lewej i prawej reki ,ale brzmienia VST w cubusiu graja wszystkie razem.Jeszcze do tego panel transportu tez nie dziala.
Dzieki za pomoc
Jestem muzykiem z zawodu. Muzyka kręci się cały czas do okoła mnie i ostatnio fascynuje mnie nagrywanie muzy w swoim małym studiu domowym.
Re: Klawiatura CME UF 5 - problem!
A ustawiłeś w kubusiu te same kanały co w klawiaturze?
...A ustawiłeś w kubusiu te same kanały co w klawiaturze?...
Tak oczywiscie i wlasnie mnie to zastanawia ze jest taka reakcja ze graja oba instrumenty na raz!
Pozdrawiam i czekam na jakies wskazówki
Tak oczywiscie i wlasnie mnie to zastanawia ze jest taka reakcja ze graja oba instrumenty na raz!
Pozdrawiam i czekam na jakies wskazówki
Jestem muzykiem z zawodu. Muzyka kręci się cały czas do okoła mnie i ostatnio fascynuje mnie nagrywanie muzy w swoim małym studiu domowym.
...Jak w temacie !
Dzieki za pomoc...
Mysle ze to nie wina klawiatury lecz ustawienia w kubusiu. Musisz najpierw dowiedziec sie na jakich kanalach pracuje prawa a na ktorych lewa strona klawiatury. Potem stwarzasz dwa kanaly midi i tam ustawiasz odpowiednie kanaly dla prawej i lewej reki. Zaznaczasz oba ( trzymajac shift) wciskasz rec i powinno hulac. Jak masz reasona to tam od razu jak naciszniesez prawa strone albo lewa strone klawy to od razu wyswietli ci na jakim kanale jestes a stad juz tylko przypisanie odpowiedniego instrumentu. Ta klawiaturka wyglada naprawde wysmienicie sam ostatnio myslalem aby ową zakupic. Jezeli mozesz to stestuj ja i powiedz jak dziala tez w reasonie i czy mozna zapisac ustawienia odpowiednich kontrolerow do knobow softwarowych. Ja osobiscie mialem taki problem ze te ustawienia kasowaly mi sie po ponownym otworzeniu projektu co strasznie mnie irytowalo.
Dzieki za pomoc...
Mysle ze to nie wina klawiatury lecz ustawienia w kubusiu. Musisz najpierw dowiedziec sie na jakich kanalach pracuje prawa a na ktorych lewa strona klawiatury. Potem stwarzasz dwa kanaly midi i tam ustawiasz odpowiednie kanaly dla prawej i lewej reki. Zaznaczasz oba ( trzymajac shift) wciskasz rec i powinno hulac. Jak masz reasona to tam od razu jak naciszniesez prawa strone albo lewa strone klawy to od razu wyswietli ci na jakim kanale jestes a stad juz tylko przypisanie odpowiedniego instrumentu. Ta klawiaturka wyglada naprawde wysmienicie sam ostatnio myslalem aby ową zakupic. Jezeli mozesz to stestuj ja i powiedz jak dziala tez w reasonie i czy mozna zapisac ustawienia odpowiednich kontrolerow do knobow softwarowych. Ja osobiscie mialem taki problem ze te ustawienia kasowaly mi sie po ponownym otworzeniu projektu co strasznie mnie irytowalo.
lubie to co robie i jestem w tym dobry.
Mysle ze to nie wina klawiatury lecz ustawienia w kubusiu. Musisz najpierw dowiedziec sie na jakich kanalach pracuje prawa a na ktorych lewa strona klawiatury. Potem stwarzasz dwa kanaly midi i tam ustawiasz odpowiednie kanaly dla prawej i lewej reki. Zaznaczasz oba ( trzymajac shift) wciskasz rec i powinno hulac. Jak masz reasona to tam od razu jak naciszniesez prawa strone albo lewa strone klawy to od razu wyswietli ci na jakim kanale jestes a stad juz tylko przypisanie odpowiedniego instrumentu. Ta klawiaturka wyglada naprawde wysmienicie sam ostatnio myslalem aby ową zakupic. Jezeli mozesz to stestuj ja i powiedz jak dziala tez w reasonie i czy mozna zapisac ustawienia odpowiednich kontrolerow do knobow softwarowych. Ja osobiscie mialem taki problem ze te ustawienia kasowaly mi sie po ponownym otworzeniu projektu co strasznie mnie irytowalo. ...
Wlasnie wiem i mozna te kanały zmieniac w klawiaturce !
Mielismy ustawione na lewa reke 1 ch a na prawa 2 ch
I co dziwne ze w cubusiu byly te same kanaly i obiawy caly czas te same i nawet zmienialismy kanaly w cubusiu na inne i tez gralo!
I co dziwne ze w cubusiu byly te same kanaly i obiawy caly czas te same i nawet zmienialismy kanaly w cubusiu na inne i tez gralo!
I co dziwne ze w cubusiu byly te same kanaly i obiawy caly czas te same i nawet zmienialismy kanaly w cubusiu na inne i tez gralo!...
A w reasonie pewnie dziala ten split bez problemu?
I co dziwne ze w cubusiu byly te same kanaly i obiawy caly czas te same i nawet zmienialismy kanaly w cubusiu na inne i tez gralo!...
A w reasonie pewnie dziala ten split bez problemu?
lubie to co robie i jestem w tym dobry.
...Wlasnie wiem i mozna te kanały zmieniac w klawiaturce !
A w reasonie pewnie dziala ten split bez problemu?...
nie mam reasona!
A w reasonie pewnie dziala ten split bez problemu?...
nie mam reasona!
...Mianowicie kombinuje z kolega ktory zakupil sobie ta klawiature i nie chce nam grac na 2 brzmieniach przy splicie....
A na pewno robicie split a nie layer? Jeśli jednak split to na każdym z dwóch tracków w Cubase musicie ustawić kanał MIDI IN na jaki nastroiliście strefy klawiatury. I to musi zadziałać.
...Robimy wszystko wedlug instrukcji i kanaly sa przypozadkowane dla lewej i prawej reki ,ale brzmienia VST w cubusiu graja wszystkie razem...
Zdecydowanie coś źle robicie. I nie jest to wina klawiatury.
...Jeszcze do tego panel transportu tez nie dziala...
Nie wiem jak jest obecnie, lecz wcześniej (przy starych sterach) transport działał tylko przez port USB.
Przy tym co to za Cubase, SX? Bo żaden "młodszy brat" (typu LE i inne nie wchodzi tu w rachubę, nie obsłuży tych komunikatów)
[addsig]
A na pewno robicie split a nie layer? Jeśli jednak split to na każdym z dwóch tracków w Cubase musicie ustawić kanał MIDI IN na jaki nastroiliście strefy klawiatury. I to musi zadziałać.
...Robimy wszystko wedlug instrukcji i kanaly sa przypozadkowane dla lewej i prawej reki ,ale brzmienia VST w cubusiu graja wszystkie razem...
Zdecydowanie coś źle robicie. I nie jest to wina klawiatury.
Nie wiem jak jest obecnie, lecz wcześniej (przy starych sterach) transport działał tylko przez port USB.
Przy tym co to za Cubase, SX? Bo żaden "młodszy brat" (typu LE i inne nie wchodzi tu w rachubę, nie obsłuży tych komunikatów)

[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.
- Secondhand
Tu nie chodzi o to czy jest podłączone przez USB czy midi. W Cubase musisz wpisac odpowiednie komunikaty, jakie wysyła kazdy przycisk z transport panel. Ustawiasz "generic controler"! Dalej powinienes sobie poradzic sam.
Tu nie chodzi o to czy jest podłączone przez USB czy midi. W Cubase musisz wpisac odpowiednie komunikaty, jakie wysyła kazdy przycisk z transport panel. Ustawiasz "generic controler"! Dalej powinienes sobie poradzic sam.
......Jeszcze do tego panel transportu tez nie dziala...
Tu nie chodzi o to czy jest podłączone przez USB czy midi. W Cubase musisz wpisac odpowiednie komunikaty, jakie wysyła kazdy przycisk z transport panel. Ustawiasz "generic controler"! Dalej powinienes sobie poradzic sam....
Takie ustawienia 'generic controler' ściągasz ze strony producenta.
Mam tą klawiaturę i wszystko chodzi jak należy.
Pozdrawiam
Tu nie chodzi o to czy jest podłączone przez USB czy midi. W Cubase musisz wpisac odpowiednie komunikaty, jakie wysyła kazdy przycisk z transport panel. Ustawiasz "generic controler"! Dalej powinienes sobie poradzic sam....
Takie ustawienia 'generic controler' ściągasz ze strony producenta.
Mam tą klawiaturę i wszystko chodzi jak należy.
Pozdrawiam

RME Fireface800 plus RME ADI 8 DS, IgsAudio: Gloobus, DT, 2972, 1176, 2176, S-Type Mix Buss Compressor, APS Aeon...