Reaper

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
elmuz1

Reaper

Post autor: elmuz1 » środa 18 lip 2007, 11:25

W sumie temat Reapera był poruszany przy okazji porównania z innym sequenzerem, ale żeby w przyszłości łatwiej było znależć zakładam nowy wątek dotyczący wyłącznie tego programu.
O zaletach Reapera PiotrK pisze min. Doszły nowe algorytmy time stretchingu (np. Dirac LE), inny rendering (SRC) plus opcje wypalania obrazu CD, edytor LIST i DRUM dla MIDI. Kurcze, tego Drum-edytora dla midi jakoś nie mogę znaleźć Gdzie on jest?
A wogóle, to Reaper coraz bardziej mi się podoba. Chyba żaden sequenzer nie odpala tak szybko - z palca, jak mówi PiotrK.

Awatar użytkownika
Stiwi

Re: Reaper

Post autor: Stiwi » środa 18 lip 2007, 12:45

...W sumie temat Reapera był poruszany przy okazji porównania z innym sequenzerem, ale żeby w przyszłości łatwiej było znależć zakładam nowy wątek dotyczący wyłącznie tego programu.
O zaletach Reapera PiotrK pisze min. Doszły nowe algorytmy time stretchingu (np. Dirac LE), inny rendering (SRC) plus opcje wypalania obrazu CD, edytor LIST i DRUM dla MIDI. Kurcze, tego Drum-edytora dla midi jakoś nie mogę znaleźć Gdzie on jest?
A wogóle, to Reaper coraz bardziej mi się podoba. Chyba żaden sequenzer nie odpala tak szybko - z palca, jak mówi PiotrK....
To prawda ja mam też pytanie jak sprawnie edytować krzywą zapisu autoamatyki na śladzie i czy jest możliwość ustalenia osobnego śladu dla każdego parametru automatyzacji chodzi mi też o ręczne korygowanie itd .Czy ktoś może doszedł już do tego jak sprawnie sie tym posługiwać .

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » środa 18 lip 2007, 14:16

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 07:35 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » środa 18 lip 2007, 14:26

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 07:35 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » środa 18 lip 2007, 14:55

Post został usunięty.

Awatar użytkownika
elmuz1

Post autor: elmuz1 » środa 18 lip 2007, 15:41

Kiedy będziesz w oknie edycji MIDI ("piano-roll"), najedź myszką na pasek słupków dynamiki nut (velocity) i wciśnij [Alt] + [2] lub z rozwijanego menu, pod prawym klawiszem myszki, wybierz Mode: Named notes. Otworzy się z lewej strony tabelka (zamiast klawiatury), która może być ściągą z nazwami zestawu perkusyjnego, np. wg standardu GM lub innego modułu brzmieniowego. Popatrz na przykładowy obrazek:

MIDI Drum Editor.png

A tutaj można znaleźć gotowe mapy bębnów, przygotowane przez użytkowników Reapera:

Link
.....................................................................................
Dzięki serdeczne Już otwierałem za pomocą Alt1, Alt2, Alt3 i zapomniałem o tym. Może za dużo na raz chcę zapamiętać Mimo to z przyjemnością"dziabię" nowe projekty ucząc się nowych nawyków. Chyba nie tak trudno "odkiełbaśnić" się!

Awatar użytkownika
elmuz1

Post autor: elmuz1 » środa 18 lip 2007, 15:54

...... A wogóle, to Reaper coraz bardziej mi się podoba. Chyba żaden sequenzer nie odpala tak szybko - z palca, jak mówi PiotrK....

Swoją drogą, polecam niedowierzającym, sprawdzenie choćby wersji 1.841 [I](ostatnia przed dodaniem nowych obrazków, pojawiających się przy ładowaniu)[I] i odhaczenie (brak "ptaszka") funkcji REAPER Preferences -> General -> Show splash screen on startup.

Wówczas można odnieść wrażenie, iż program odpala się na dobrą sprawę... w chwili jego wybrania. To już chyba na Notatnik trzeba dłużej czekać.

Sprawdziłem, rzeczywiście błyskawica! Ale za to ostatnia wersja Reapera 1.876 wyszła 11lipca - to bardzo dawno temu jak na ten program

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » środa 18 lip 2007, 16:18

Post został usunięty.

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » środa 18 lip 2007, 16:22

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 07:34 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
elmuz1

Post autor: elmuz1 » środa 18 lip 2007, 16:53

Mała dygresja. Ja tam od początku padłem ofiarą jadu kiełbasianego. Cubase przez wiele lat używałem na Atari ST (komputer bez dysku twardego, wow, żonglerka dyskietkami 720 kB... ).

Uważam, i mówię to z pełną odpowiedzialnością, że sposób pracy z Reaperem bardziej jest zbliżony do Cubase,
........................................................................................
Miałem podobnie - na Atari pracowało się znakomicie, później przesiadka na Cubase 3,5 (czy jakoś tak) ale tutaj kompletna porażka jeżeli chodzi o audio Wtedy przesiadka na... Cakewalka (chyba od wersji 5 do 9). Pamiętam, że wersja 8 i 9 pięknie chodziły, ale nie było VSTi więc znów Cubase VST (chyba 5.1), a potem SX. Dzisiaj do Sonara nie chciałbym wracać, a od Cubase SX v3 SE coraz bardziej skłaniam się odejść. Reaper jest naprawdę świetny! Prostota, przejrzystość, żadnych wodotrysków. Może im człowiek starszy, tym bardziej owych cech poszukuje? I może nie tylko w seqenzerze ?

ODPOWIEDZ