Jaki sampler?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
gościu

Re: Jaki sampler?

Post autor: gościu » poniedziałek 23 lip 2007, 16:37

...Zastanawiam się nad zakupem jakiegoś samplera :) coby przestać używać denerwujących mnie VSTków i zostawić kompa

A ja bym ci radził jednak nie zostawiać kompa tylko kupić laptopa, chociaż sam ostatnio miałem ze swoim problem. Jeśli go dobrze skonfigurujesz i dokupisz odpowiednią do twoich zastosowań kartę to będziesz miał o niebo lepsze urządzenie niż sam sampler i w dodatku co chwila udoskonalane. Mam jeszcze Akaia cd 3000 a niedawno sprzedałem E-mu 5000, bo to już przeżytki a szczególnie w sensie wagi, gabarytów i funkcjonalności tych urządzeń. W dodatku w tańszych samplerach ogranicza cię pamięć, zwykle nie mają procesora efektów(trzeba dokupić) i są bardziej skomplikowane w obsłudze niż zwykły soft. A jeżeli chcesz kupić coś powyżej dwuch tysi to już jest w czym wybierać . Pamiętaj tylko o dużej ilości ramu i koniecznie HD i oczywiście przemyśl laptopa bo jak się dobrze rozejrzysz to już i w tej cenie coś wychaczysz. Pozdro!
Gram, śpiewam, nagrywam i robię jako producent...

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 23 lip 2007, 17:23

jedyne co jest dobre w laptopie to to ze jest przenosny ma baterie i zuzywa ze 3 razy mniej energii.......na tym jest koniec zalet a zaczynaja sie niepotrzebne czesto koszta..........

i praktycznie zero rozbudowy czy modernizacji

WBH-2006

Post autor: WBH-2006 » poniedziałek 23 lip 2007, 18:05

Laptop z CoolEdit 96 i Cubase SX + MPC500 z kontrolerem MIDI - to wszystko co jest potrzebne do pracy z samplami i budowa sekwencji, wedlug mojej obecnej wizji (oczywiscie jeszcze gramofon)

Awatar użytkownika
Monk

Post autor: Monk » poniedziałek 23 lip 2007, 18:36

...Laptop z CoolEdit 96 i Cubase SX + MPC500 z kontrolerem MIDI - to wszystko co jest potrzebne do pracy z samplami i budowa sekwencji, wedlug mojej obecnej wizji (oczywiscie jeszcze gramofon) ...

I gramofon Vestax przenośny albo Numark PT 01 i jesteś mobilnym studiem do robienia beatów, ale niezbyt ruchliwym bo obładwaną lekko hehe. Laps w plecak, gramofon teczkowy więc nie ma problemu, mpc500 torba na ramię. W drugą rękę box z vinylami hehe.

A tak na serio to widzę że każdy doradza wybrać co innego :P

WBH-2006

Post autor: WBH-2006 » poniedziałek 23 lip 2007, 20:42

MPC500 jest jak niegruba ksiazka i wchodzi razem z laptopetm w plecak... tylko dobre sluchawy na szyje i lecisz z bitem gdzie bys nie byl W sumie jak sie sampluje z cd, to problem za duzego deka odpada (w jego miejsce lepsza klawka sterujaca 25 klawiszy, ale mozna spokojnie bez - na samych padach) Na wyjezdzie do Niemiec zrobilem na takim przenosnym sprzecie 4 bity (z czego 2 w samolocie, haha), ktore teraz wystarczy tylko dopiescic i rozbudowac w aranz pod tekst... czasu sie nie traci z takim sprzetem

audiophone
Kontakt:

Post autor: audiophone » poniedziałek 23 lip 2007, 21:32

EJJ wybuch co Tyy sie doklejasz do tego mpc500 ?? hee
http://www.myspace.com/audiophone

WBH-2006

Post autor: WBH-2006 » poniedziałek 23 lip 2007, 22:18

Bo sam mam i wymiatam na tym, a ze jestem zadowolony, to polecam! 8)

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 24 lip 2007, 01:48

nie sampluje sie z cd bo sie nie da.......rownie dobrze mozna powiedziec ze samplujesz z mp3
tez sie nie da bo juz dawni zsamplowane

co innego wosk czy tasma.......czy z mikrofonu....

mpc500 ma preamp gramofonowy????czy dali spokoj??gdyby mialo to nic wiecej by nie trza bylo o ile ma tez preamo mikrofonowy jak w 4k - tam bylo wszystko .......i obsluga usb gdzie mozna bylo formatowac popsute pendrive'y..........(elektronicznie)

Awatar użytkownika
planB

Post autor: planB » wtorek 24 lip 2007, 02:08

...Zastanawiam się nad zakupem jakiegoś samplera :) coby przestać używać denerwujących mnie VSTków i zostawić kompa tylko do hostowania wielośladowej aplikacji/sekwencera i efektów w tejże.
Jak używam samplera (tak aby naprowadzić na możliwości których szukam w sprzęcie)
- operuję na dłuższych próbkach, które potem dziele na fragmenciki i potem przypisuję sobie pod klawisze następnie sobie jakoś tam je wygrywając - no sampling po prostu
nie zalezy mi na wielu wyjsciach fizycznych, aczkolwiek spora (min 16scie glosow) polifionia bylaby spoko :)
filtry by sie tez przydaly

wiem ze to brzmi jak lista zyczen - ale sprzetu na rynku jest po prostu zatrzesienie i ciezko cos wybrac zwlaszcza ze 99% nie mozna nawet dotknac - a tutaj na pewno znajde fachowa pomoc & porady :)

zalezy mi na samym samplerze - wiadomo ze taniej wychodzi niz sprzet w stylu mpc czy ensioniq z wyzszej polki

z góry dzieki...
M P C
work it out!

WBH-2006

Post autor: WBH-2006 » wtorek 24 lip 2007, 02:44

...nie sampluje sie z cd bo sie nie da.......rownie dobrze mozna powiedziec ze samplujesz z mp3
tez sie nie da bo juz dawni zsamplowane

co innego wosk czy tasma.......czy z mikrofonu....
Bzdura, najpierw sie ripuje CD do WAV'a 16bit 44,1kHz, a potem sie wycina probki w edytorze - to samo co zgrywanie z wosku (czy kazdego innego zrodla) tez przeciez do WAV (ale sample MP3 odpuscilem nie tylko ze wzgledu, ze mpc ich nie czyta) Ogolnie to chce teraz podlaczyc do miksera sygnal z TV i radio, zeby samplowac jakies dyskusje i polskie filmy, bajki, reklamy... wszystko co interesujace Kiedys pamietam nagrywalem sample z TV przez mikrofon i po obrobieniu filtrami z efektami z powodzeniem ich uzywalem, ale to jeszcze maly bylem i nie wiedzialem, ze sygnal audio z TV mozna podpiac pod karte w PC

ODPOWIEDZ