Nagłośnienie do klubu 200m2

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Awatar użytkownika
Zigi

Re: Nagłośnienie do klubu 200m2

Post autor: Zigi » środa 25 lip 2007, 11:06

Dobija mnie czasami zarozumialosc tego forum i jak do niektórych nie docieraja proste prawdy.Nie od razu Rzym zbudowano!I nie kazdy startuje z pozycji w ktorej Wy sie znajdujecie.Pyta wyraznie sprzet do 10000.Jasne, ze to jest malo, i moga wybrzydzac, ale pamiętajmy o tym ,ze tylko dzieki temu mamy robote ;) Gdyby kazdy klub mial wlasne super naglosnienie to zarabiaslibysmy na festynach w lecie a na jesien to nie wiem co bym robil, moze stringi koronkowe bym dziargal i sprzedawal na allegro :)

Ja patrze z punktu widzenia muzyka bo jestem muzykiem i gdybym przypadkiem miał wystąpić w takim klubie z takim sprzętem taki aspekt sprawy rozpatruje. To nie kwestia włączenia 2 kabli do miksera i trzepania dywanu przez całą noc tylko podłączenia instrumentów do tego sprzętu - dobrych instrumentów i chcialbym żeby brzmienie tychże instrumentów i wokalu było przeniesione w sposób nieodbiegający od rzeczywistości a nie zniekształcone, bo trudno jest wytłumaczyć słuchaczowi że to nagłośnienie nie działa w sposób prawidłowy zawsze winny jest wykonawca . Nie jestem zarozumiały bo też zaczynałem grać na Vermonie ale to były występy weselne i 17 lat temu inny sprzęt był nieosiągalny.Dobierając sprzęt dla kolegi spojrzyjmy na to okiem muzyków mających zagrać tam koncerty a nie DJ który niejednokrotnie nie uogólniam broń Boże - patrzy żeby było głośno i dużo basu i góry.

lodzio

Post autor: lodzio » środa 25 lip 2007, 11:53

A więc.
Jak chcesz kupować nowe graty to niestety będzie ciężko, ale...
Przody:
LDM PDP 815 ( z doświadczenia wiem że się sprawdzają )
Końcówka mocy: Dap Palladium 2000
Mixer: Jakiś używany soiundcraft, a z nowych to chyba tylko Yamaha 16/6 FX jest atrakcyjna cenowo
Mikrofony: jeden do stopy ( z doświadczenia mogę śmiało powiedzieć że Stagg czy JTS na początek wystarczy ), dwa - trzy do wokalu ( Shure SM58 lub Beta58 ). Jak ktoś będzie miał mniej wokali to wtedy te miki wykorzystujesz do czegoś innego ( na przykład do gitarki jak ktoś marny piecyk przyniesie ).
Kabli do podłączenia tego wszystkiego potrzebujesz w sumie na początek kilka. Mianowicie: dwie sztuki żeby podłączyć mixer z końcówką + tyle ile masz mikrofonów + trzy dodatkowe w zapasie + dwa kolumnowe. Oczywiście nie muszę chyba wspominac że nie należy kupować jakiegoś padła bo jak w trakcie imprezy kabel klęknie to buczenie, pierdzenie i po głośnikach, albo końcówce. Przedłużacze oczywiście z bolcem.
Jeśli starczy ci kasy to zabierasz się za monitory. Na początek jeden do wokalu ( taki żeby miał ze 350 W rms ), do tego końcówka mocy ( może być również jakiś DAP ). Niestety jak monitor to od razu equalizer tercjowy ( na przykład Samson, albo ART ), albo w ostateczności eliminator sprzężeń na przykład Elmuz-a.
A potem systematycznie dokupujesz mikrofony i kable do ich podłączania, potem kupujesz jeszcze następny monitor, a potem doły ( jak kupisz aktywne to mniej zamoty będzie z łaczeniem i już mają crossower wbudowany ).
Ile to kosztuje:
LDM PDP 815 - 1700 zł / szt - 3400 zł
dap Palladium 2000 - 1300 zł
Yamaha 16/6 FX - 1500 zł
Stagg do stopy - 400 zł
Shure SM 58 - 350 zł / szt - 1000 zł za 3 sztuki
Kable - 1000 zł

Całość = 8600 zł

Do tego monitory:
Dap jakiś tam - 800 zł
monitor używany - 400 zł
eliminator sprzężeń - 600 zł ( equalizer tercjowy - 1200 zł )
kable do spięcia tego - 200 zł

koszt systemu monitorowego: 2000 zł lub 2600 zł ( wersja z equalizerem )

Całość wynosi 11200 zł.
Jeśli kupisz wszystko u jednego sprzedawcy to licz na upusty, ale nie prubuj tej kasy schować spowrotem do portfela tylk owydaj ją na kolejne mikrofony, albo na kable, na przedłużacze, na wsyzstko inne co musisz mieć, a niestety to kosztuje.

Całość rachunków musisz spradzić sam osobiście bo ceny które podałem są cenami z głowy które udało mi się zapamiętać. Oczywiście jak będziesz rozmawiał ze sprzedawcą to powiedz że mozesz całą kasę zostawić w jednym sklepie i rozmawiaj z kimś ważniejszym ( jakiś kierownik czy coś ) bo on ci da lepsze ceny.

Pozdrawiam.

pmp

Post autor: pmp » środa 25 lip 2007, 12:57

powierzchnia lokalu to trochę mało informacji - liczy się też kubatura, no i ilość ewentualnych gości. Poza tym, konfiguracja sceny, czy nagłośnienie ma być że tak powiem "na całość" czy gdzieś ma być strefa "ciszy" bo może ktoś jednak będzie chciał np pogadać, a nie tylko słuchać. W końcu to nie dyskoteka chyba ? Warto również zastanowić się na rodzajem granej muzyki - to też determinuje potrzeby.
W związku z powyższym równie dobrze może okazać się, że 10 tys wystarczy, jak i że będzie zdecydowanie za mało.
Gdyby nie "peryferia" czyli mikser etc, to spokojnie mógłby zestawić za te pieniądze niezły komplecik. MOże w taki razie warto na imprezę pożyczać dobry mikser, a kasę zainwestować w lepsze paczki ? nie bać się aktywnych !! dylemat z awarią końcówki w taki zestawie jest bezpodstawny, bo prawdziwy problem jest w tedy, gdy psuje się jedna końćowka zasilająca wszystko / czyli zestawy pasywne / Ja np małe sztuki ogrywam na zestawie aktywnym 2 basy + dwa szerokopasmowe i w nim jest 6 oddzielnych wzmacniaczy, więc komfort pracy jest o wiele większy, nie mówiąc o wbudowanych crossowerach etc.
[addsig]
Właściciel firmy PMP ELECTRONICS – ponad ćwierć wieku doświadczeń w branży aparatury estradowej. Głośniki-produkcja i serwis,zestawy głośnikowe, kompletne systemy nagłaśniające.

Awatar użytkownika
AlfonsoRodeo

Post autor: AlfonsoRodeo » środa 25 lip 2007, 20:01

za "dyche" kpln to mozna co najwyzej skompletowac cos dla zespolu weselnego typu:
4x bas (400W, Behringer E1800x) + 1x koncowka mocy EP2500
2x satelita (B212A)
1x zwrotnica typu CX 2310
taki mikrozestaw do muzyki z instrumentami live to kwota rzedu 9300zł.

A GDZIE MIKSER< PERYFERIA< KABLE< MIKROFONY?!?!?!?!

[addsig]

ODPOWIEDZ