Algorytmy Time Strech

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
amis

Algorytmy Time Strech

Post autor: amis » czwartek 02 sie 2007, 08:30

nagrałem ostatnio seta djskiego ale wyszedł mi trochę za długi żeby zmieścić na standardową płytę... postanowiłem go ścisnąć o te 40 sekund w Cubase Studio 4 za pomocą funkcji Time Strech. Wszystko pięknie ładnie, stopień ściśnięcia ok. 1,5% a wiec chyba nie dużo... ale jak słucham teraz tego ścisnietego pliku to brzmi dziwnie... mam wrażenie, że słychać co jakiś krótki czas takie jakby mini przeskoki... tak jakby wycięte były z pliku mikrowycinki... porównywałem z oryginałem i wydaje mi się że tego tam nie ma... czy to możliwe żeby ta funkcja tak działała? jeśli tak to porażka... strach pomyśleć co bedzie jak sie ścisnie o 10%... a może to kwestia jakiś usatawień, widzałem tam jakies dwa algorytmy i jakies presety...
www.psychologium.net

Awatar użytkownika
stevelukather

Re: Algorytmy Time Strech

Post autor: stevelukather » czwartek 02 sie 2007, 09:17

...nagrałem ostatnio seta djskiego ale wyszedł mi trochę za długi żeby zmieścić na standardową płytę... postanowiłem go ścisnąć o te 40 sekund w Cubase Studio 4 za pomocą funkcji Time Strech. Wszystko pięknie ładnie, stopień ściśnięcia ok. 1,5% a wiec chyba nie dużo... ale jak słucham teraz tego ścisnietego pliku to brzmi dziwnie... mam wrażenie, że słychać co jakiś krótki czas takie jakby mini przeskoki... tak jakby wycięte były z pliku mikrowycinki... porównywałem z oryginałem i wydaje mi się że tego tam nie ma... czy to możliwe żeby ta funkcja tak działała? jeśli tak to porażka... strach pomyśleć co bedzie jak sie ścisnie o 10%... a może to kwestia jakiś usatawień, widzałem tam jakies dwa algorytmy i jakies presety... ...
Posluchaj Izotope Radius for Logic na stronie http://www.izotope.com/products/audio/radius/,niestety tylko pod Logic7Pro na maca ale ten jest idealny.Posluchaj probek.Niestety nie slyszalem lepszych algorytmow,nawet te co sa w Logicu,niestety nie daja rady.Aha,mozesz jeszcze sprobowac w Abletonie to zrobic tez bedzie idealnie,tam wsadzisz plik zwiekszysz tempo z oryginalnego o pare dzialek,tak zeby ci pasowal czas i zgrasz do wave.
[addsig]

Pietro

Post autor: Pietro » czwartek 02 sie 2007, 12:54

w C4 Studio masz do wyboru kilka różnych algorytmów time stretch gdzieś w preferences - sprawdź co Ci brzmi najlepiej.

- Piotr

djfarad

Post autor: djfarad » czwartek 02 sie 2007, 14:07

......
ja polecam prosoniq time factory

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » czwartek 02 sie 2007, 14:21

Jeszcze pamiętam jak to 9 lat temu zetknąłem się z Magix Music Maker. Kumpel sobie kupił. Już wtedy ten program był prawie nieprzydatny, ale można było poskładać gotowe loopy i dograć wokal. W pamięci została mi ciekawa rzecz: lubiłem timestreching. (Przy przyspieszeniu, w zwolnieniu było gorzej.) Radzę skądś wytrzasnąć wersję V2000 i wypróbować. Kto wie, może to będzie to

Awatar użytkownika
lunatyk

Post autor: lunatyk » czwartek 02 sie 2007, 14:36

wypróbuj Melodyne firmy Celemony. Ten program posiada funkcję zmiany tempa i - jak dla mnie - wymiata
Muzyk-amator, początkujący realizator ;-)

amis

Post autor: amis » czwartek 02 sie 2007, 16:31

super, tylko mając Cubase myślałem, że takie rzeczy to on robi bez zarzutu...
www.psychologium.net

Awatar użytkownika
Veron

Post autor: Veron » czwartek 02 sie 2007, 17:53

W Nuendo2 przyspieszałem kawałek i było ok wszystko. A nie lepiej byłoby zastosować Pitch? 1,5% to prawie niesłyszalna różnica...
Brak pomysłu w tej chwili...

Krizz
Kontakt:

Post autor: Krizz » czwartek 02 sie 2007, 18:17

...W Nuendo2 przyspieszałem kawałek i było ok wszystko. A nie lepiej byłoby zastosować Pitch? 1,5% to prawie niesłyszalna różnica......
Dokładnie. Przeciez to set, nie ma znaczenia czy tonacja będzie trochę niższa czy wyższa, a jakość dźwięku po zwykłym pitchshiftingu jest bezporównywalnie większa.

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » czwartek 02 sie 2007, 18:43

Posluchaj Izotope Radius for Logic niestety tylko pod Logic7Pro na maca ale ten jest idealny(...)
...

sprostowanie: izotope Radius jest rowniez w Sonarze (Producer, nie wiem czy w wersji Studio rowniez), i to w dodatku w cenie programu, pod Logica trzeba doplacic

i zgadzam sie, swietny algorytm

jednak chyba najlepszy jaki spotkalem to Serato Pitch'n'Time

nowy TimeShift w PT 7.3 sprawia wrazenie inspirowanego P'n'T, ale niestety nie daje rady

wiec proponuje znalezc kogos z ProToolsem i Pitch'n'Time - satysfakcja gwarantowana:)

fan dobrego brzmienia ;)

ODPOWIEDZ