Jaki instrument generuje taką próbkę basu?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
WG

Jaki instrument generuje taką próbkę basu?

Post autor: WG » piątek 10 sie 2007, 01:09

Takie pewnie dziwaczne pytanie

Wie ktoś jaki instrument generuje albo posiada analogowe brzmienie basu z takim fajnym "chrupaniem" na początku
Basik taki jest fajnie czytelny zarówno w swoim górnym paśmie jak i dolnym.

Szukam po różnych instrumentach ale nie mogę trafić na takowy.
Zestaw takich basów zawiera chyba któraś płyta AKAI Vengeance. Ale mnie interesuje wyłącznie ŹRÓDŁO tego brzmienia.

Czy Virus TI posiada tego typu basik ?
Spotkałem coś takiego w instrumencie z Alesis'a ale to była jakby tylko cząsta tego co szukam bo basik ten ma co najmniej z kilkanaście "wersji brzmieniowych".

WG

Re: Jaki instrument generuje taką próbkę basu?

Post autor: WG » piątek 10 sie 2007, 02:00

Przykłady dźwiękowe:
basik1.mp3
basik2.mp3

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » piątek 10 sie 2007, 03:14

WG ... obecnie posiadam ponad 100 Bankow do Virusa TI kazdy po 127 brzmien to jest ponad 12.000 barw takich basów jest tam na peczki , tylko czasu niema szukac ...

WG . czy w nowej wersji twojego samplera juz mozna ""instalowac "" brzmienia na kazdy klawisz oddzielnie ? , pamietam ze nie było takiej mozliwosci

WG

Post autor: WG » piątek 10 sie 2007, 07:32

...WG ... obecnie posiadam ponad 100 Bankow do Virusa TI kazdy po 127 brzmien to jest ponad 12.000 barw takich basów jest tam na peczki , tylko czasu niema szukac ...
Aż tyle patchy
Dzięki za info tak coś podejrzewałem, że tam to może być "zaszyte".

WG . czy w nowej wersji twojego samplera juz mozna ""instalowac "" brzmienia na kazdy klawisz oddzielnie ? , pamietam ze nie było takiej mozliwosci ...
Faktycznie brakowało tej opcji.
Jest teraz taka możliwość w obecnej wersji z tym, że całość jest jeszcze w fazie dopracowywania ale działa skutecznie.

Obecna wersja build 592 posiada możliwość wrzucania/przenoszenia próbek wave bezpośrednio na klawiaturę samplera metodą "Przeciągnij i Upuść". Chwilowy "bałagan" jest z plikiem pomocy uporządkuję to gdy lista opcji w SL będzie ustabilizowana i zmiany będą niewielkie, za bardzo się to będzie zmieniać wkrótce i za każdym razem zmiany opcji trzeba dokumentować w manualu co pochłania strasze ilości godzin zwłaszcza tłumaczenie tego. Nie wiem czy nie lepiej porobić filmiki instruktażowe i pokazać co i jak. Wtedy niezależnie od języka teoretycznie każdy wie o co biega.

Wracając do sedna z przeglądarki Browser samplelorda możemy przenosić teraz próbki i "upuszczać" na dowolny klawisz. Co więcej można też wrzucać próbki nawet w ten sam klawisz kilkakrotnie dzięki czemu próbki są rozkładane dynamicznie niesety równomiernie i dlatego dojdą opcje edycji.

Pełniejsza wersja tej opcji będzie dostępna niebawem a będzie to polegać na tym, że zaznaczam wiele próbek (dojdzie multi zaznaczanie) w oknie browser albo cały folder lub kilka folderów i jednym pociągnięciem przenoszę np. 80 sampli albo folder z próbkami na klawiaturę a samplelord sam ładnie układa to na klawiaturze. Będzie też kilka opcji dzięki którym będziemy mogli wybrać czy próbki mają być układane na wszystkich klawiszach, czy tylko na białych, czarnych, czy w jakiś konkretnych odstępach czy zakresie dynamicznym i czy ma rozpoznawać klawisz główny z nazwy itp. Przydałaby się funkcja rozpoznawanie i detekcja wysokości ale nie wiem jak się za to zabrać .

Założyłem dwie koncepcje edycji w SL tzw. mini-edycja dzięki której będzie można wyedytować na szybko i co ważniejsze poprawnić np. źle ułożony fragment barwy albo jedną próbkę wraz ze jej wszystkimi parametrami.
Klikam na klawiaturę wybieram z listy próbkę albo wszystkie i edytuję im parametry. Trochę minimalistyczna koncepcja ale mi się akurat podoba mam nadzieję, że i użytkownikom też. Ale to jest raczej opcja gdyż druga rzecz to kompletny dedykowany edytor. Graficzna edycja i maper do próbek uruchamiany w osobnym oknie.

SHIVOO
Kontakt:

Post autor: SHIVOO » piątek 10 sie 2007, 08:27

...Przykłady dźwiękowe:
basik1.mp3
basik2.mp3...
Sądzę, że i Roland TB 303 wykrzesze z siebie takie brzmienie bez problemu - a co za tym idzie cała masa jego klonów.

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » piątek 10 sie 2007, 11:44

Nie wiem czy nie lepiej porobić filmiki instruktażowe i pokazać co i jak. Wtedy niezależnie od języka teoretycznie każdy wie o co biega.

Doskonały Pomysł. mozesz je umiescic na YOU TUBE , w takim wypadku kazdy moze je zobaczyc ... tak jak zrobili z chyba Sonarem

Awatar użytkownika
frank

Post autor: frank » piątek 10 sie 2007, 19:23

...Przykłady dźwiękowe:
basik1.mp3
basik2.mp3...
SIMSYNTH !(ten stary w postaci osobnej alikacji a nie dodawany np. do FL'a) i nie ma bata ! ;)
ach ta ortografia ...

audiophone
Kontakt:

Post autor: audiophone » piątek 10 sie 2007, 20:13

standart bas...

w wiekszosci synthów wykręcisz takie brzmienie...
pokoombinuj...

V-station, fm7... itp...

nawer w subtractorze(reason) sprawdzilem i sie da !
http://www.myspace.com/audiophone

Awatar użytkownika
tox

Post autor: tox » sobota 11 sie 2007, 09:56

...standart bas...

w wiekszosci synthów wykręcisz takie brzmienie...
pokoombinuj...

V-station, fm7... itp...

nawer w subtractorze(reason) sprawdzilem i sie da !
...
Tutaj nie ma co za dużo sprawdzać to typowe bassy które znajdziesz nawet w fabrycznych presteach w/w vst nic szczególnego. Natomaist jeżeli nie stać cię na wiruska a chciałbyś mieć baardzo ładna kolekcję basów z tego syntezatora to polecam vengeance ultimate bassline.
[addsig]

Caramba

Post autor: Caramba » niedziela 12 sie 2007, 13:59

...Przykłady dźwiękowe:
basik1.mp3
basik2.mp3...
A ja słyszę tu brzmienia basów zejty, bank B..., choć mogę się myslić, ale podobieństwo jest na 99%. Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ