Grafika

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
ds

Grafika

Post autor: ds » poniedziałek 21 lip 2003, 18:00

Witam.

Wkrótce planuję ulepszyć komputer i nie wiem jaką kupić kartę graficzną. Nie wiem jaką firmę wybrać, zastanawiam się nad Gainward.Komputer ma mi służyć do muzyki, gier, może trochę do grafiki. Jakich producentów polecacie? Na jakiej firmie się nie zawiodę? Planuję kupić płytę Asusa.

Dzięki za odp.

DS

Awatar użytkownika
Niegomir.

Re: Grafika

Post autor: Niegomir. » poniedziałek 21 lip 2003, 18:29

...Witam.

Wkrótce planuję ulepszyć komputer i nie wiem jaką kupić kartę graficzną. Nie wiem jaką firmę wybrać, zastanawiam się nad Gainward.Komputer ma mi służyć do muzyki, gier, może trochę do grafiki. Jakich producentów polecacie? Na jakiej firmie się nie zawiodę? Planuję kupić płytę Asusa.

Dzięki za odp.

DS...

Mam Radeona 9000Pro 64MB i szczerze Ci go polecam!. Nie jest drogi, a w pełni wspiera Pixel i Vertex Shader oraz DirectX 8.0... krótko mówiąc grafika w grach jest po prostu na maxa! Ewentualnie weź Ge-Force 4Ti 4200 64MB.

A co do Radeonów to najlepsze są firmowe ATI, ale od jakiegoś czasu firma ta robi już tylko same układy i sprzedaje je do firm które produkują karty. Wadą tej sytuacji jest to, że software pisany przez ATI do chipsetów ATI był o wiele lepiej dopracowany niż ma to miejsce teraz. Jednym słowem jak masz możliwość to kup ATI! Jeżeli nie, to bierz kartę robioną przez Herculesa (są droższe) lub Sapphire (tańsze równie dobre).

Pozdr

Awatar użytkownika
djx76

Post autor: djx76 » poniedziałek 21 lip 2003, 18:44

......Witam.

Dzięki za odp.

DS...

Mam Radeona 9000Pro 64MB i szczerze Ci go polecam!. Nie jest drogi, a w pełni wspiera Pixel i Vertex Shader oraz DirectX 8.0... krótko mówiąc grafika w grach jest po prostu na maxa! Ewentualnie weź Ge-Force 4Ti 4200 64MB.

A co do Radeonów to najlepsze są firmowe ATI, ale od jakiegoś czasu firma ta robi już tylko same układy i sprzedaje je do firm które produkują karty. Wadą tej sytuacji jest to, że software pisany przez ATI do chipsetów ATI był o wiele lepiej dopracowany niż ma to miejsce teraz. Jednym słowem jak masz możliwość to kup ATI! Jeżeli nie, to bierz kartę robioną przez Herculesa (są droższe) lub Sapphire (tańsze równie dobre).

Pozdr

...

ja posiadam radeona 8500 firmy xpert vision.fifa 2003,xtreme rally championschip itp chodzi jak złoto z ustawieniami i rożdzielczością na maxa.i co najważniejsze nie gryzie się z niczym i nie powoduje problemów.da się również podkręcić rdzeń i taktowanie pamięci i również bez bólu.polecam radeony.dla mnie są the best !
Nigdy nie wdawaj się w dyskusje z idiotą. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu-następnie pokona doświadczeniem :)

ds

Post autor: ds » poniedziałek 21 lip 2003, 21:42

Pozdr

...

ja posiadam radeona 8500 firmy xpert vision.fifa 2003,xtreme rally championschip itp chodzi jak złoto z ustawieniami i rożdzielczością na maxa.i co najważniejsze nie gryzie się z niczym i nie powoduje problemów.da się również podkręcić rdzeń i taktowanie pamięci i również bez bólu.polecam radeony.dla mnie są the best ! ...

Dzięki za odpowiedzi. Jeszcze jedno pytanie: gdzie moge kupić którąś z tych kart. Najlepiej przez internet (oczywiście jakiś sprawdzony,godny zaufania sklep),jak jest z serwisem w takich sklepach?

Pozdrawiam

DS

Awatar użytkownika
Niegomir.

Post autor: Niegomir. » poniedziałek 21 lip 2003, 22:09

Jeszcze jedno pytanie: gdzie moge kupić którąś z tych kart. Najlepiej przez internet (oczywiście jakiś sprawdzony,godny zaufania sklep),jak jest z serwisem w takich sklepach?

Pozdrawiam

DS...

Przez internet to z tego co wiem najtaniej jest w Komputroniku. A co do serwisu to nie wiem jak jest bo nigdy nie kupowałem części do PC przez sieć, ale skoro ludzie kupują tą metodą to musi być OK.

A to link do ATI Radeona 9000Pro (aż dziwne że jeszcze mają firmową ATI...) w Komputroniku http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=3615

Udanych zakupów!

ds

Post autor: ds » wtorek 22 lip 2003, 10:44

A to link do ATI Radeona 9000Pro (aż dziwne że jeszcze mają firmową ATI...) w Komputroniku http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=3615

Udanych zakupów! ...

No dobra, dzięki. A czy wystarczy mi 64MB i AGP 4x ? Czy nie lepiej dołożyć do 128 i AGP 8x ? Co mi to da? Bo kurde nie wiem.

Pozdrawiam

DS

Awatar użytkownika
Niegomir.

Post autor: Niegomir. » wtorek 22 lip 2003, 11:19

No dobra, dzięki. A czy wystarczy mi 64MB i AGP 4x ? Czy nie lepiej dołożyć do 128 i AGP 8x ? Co mi to da? Bo kurde nie wiem.

Pozdrawiam

DS...

Wierz mi, że 128MB i AGPx8 to pic na wodę i nawet nie odczujesz różnicy! Zwykły chwyt marketingowy... te karty biorą raczej maniacy komputerowi którzy chcą mieć najdroższy sprzęt i być na czasie...

Paweł

Post autor: Paweł » wtorek 22 lip 2003, 11:40

Przede wszystkim jeśli Radeon, to nie 9000 (nawet z PRO) tylko 9100 (lub 8500LE, bo to jest to samo). Nie daj sobie również wcisnąć 9200, bo to jest z kolei 9000, tylko na AGPx8. A skoro już przy tym jesteśmy, to narazie trudno jest znaleźć jakiekolwiek sensowne zastosowanie dla AGPx8, tak więc x4 jeszcze z powodzeniem na ładnych kilka lat wystarczy. Zaś co do pamięci, to jej ilość może mieć znaczenie jedynie w pewnych zastosowaniach (przede wszystkim gry, niektóre będą chodzić lepiej). Ale z drugiej strony trzeba pamiętać, że karty 128Mb maja często niedotaktowaną pamięć, więc w innych zastosowaniach (najczęściej w innych grach) będą się sprawdzać gorzej. Ważniejsze jest by nie kupić karty z 64 bitową magistralą (będzie zdecydowanie mniej wydajna, a niewiele tańsza) tylko 128 bitową. Do zastosowań audio wystarczy jakikolwiek Radeon 9100 z 64 Mb. Warto również zastosować do niego drivery Omega, zamiast firmowych Catalystów. Wydatnie poprawiają jakość obrazu 2D kosztem nieznacznego spadku wydajności 3D.

Poklecane firmy: Hercules, Sapphire.

Ciekawa oferta kart jest tu:

http://www.sirius.pl/news.php?id=2148

Jak pisałem 8500LE to to samo co 9100, a te Herce są przynajmniej na pewno 128 bitowe. No i kosztują bardzo przyzwoicie.

Awatar użytkownika
Niegomir.

Post autor: Niegomir. » wtorek 22 lip 2003, 12:02

...Przede wszystkim jeśli Radeon, to nie 9000 (nawet z PRO) tylko 9100 (lub 8500LE, bo to jest to samo).

Niestety, ale Radeony 8500LE i 9100 mają przestarzałą konstrukcję, nie wspierają sprzętowo wszystkich ulepszaczy 3D i DirectaX8.0, mają taktowanie pamięci 366 Mhz (9000Pro - 550Mhz), a rdzenia 250 Mhz (9000Pro - 275Mhz). 9000Pro jest droższy od 9100 dość niewiele, bo około 60zł więc lepiej dołożyć i kupić sporo lepszą kartę...

Przejrzyj opinie na stronach komputerowych... 8500 to stary sprzęt...

Pozdrawiam

Paweł

Post autor: Paweł » wtorek 22 lip 2003, 13:19

......Niestety, ale Radeony 8500LE i 9100 mają przestarzałą konstrukcję, nie wspierają sprzętowo wszystkich ulepszaczy 3D i DirectaX8.0,(...)9000Pro jest droższy od 9100 dość niewiele, bo około 60zł więc lepiej dołożyć i kupić sporo lepszą kartę.........

A skąd Ci się ta wiedza wzięła? Jesli nie wierzysz mi na słowo zajrzyj choćby tu:

http://www.frazpc.pl/artykuly_wyswietl/143-71

czy tu:

http://www.benchmark.pl/ (odnośniki po lewej)

Albo poczytaj jakiekolwiek forum komputerowe. Nikt przy zdrowych zmysłach nie poleca obecnie 9000, czy 9200.

ODPOWIEDZ