Neuman u87Ai - z jakim preampem?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
esz

Neuman u87Ai - z jakim preampem?

Post autor: esz » niedziela 02 wrz 2007, 18:01

Witam,

Chcę zakupić Neumanna U87Ai na dniach i chcę do tego jakiś preampik lampowy najlepiej z jakimś kompresorem.
Czy mogę coś dobrego nabyć do $1000, aby to zestawić z tym majkiem?
W ogóle co myślicie o tym mikrofonie? Czy to dobry wybór czy lepiej coś innego w tym przedziale cenowym? Może jakiś Brauner?

Dzięki za każde info...
"Wiem, jest jeden paten - zatyczki w audiotele - wsadź se w uszy i wyluzuj bo se rozwalisz panele..."

Awatar użytkownika
Feefrock

Re: Neuman u87Ai - z jakim preampem?

Post autor: Feefrock » niedziela 02 wrz 2007, 18:38

...Witam,

Chcę zakupić Neumanna U87Ai na dniach i chcę do tego jakiś preampik lampowy najlepiej z jakimś kompresorem.
Czy mogę coś dobrego nabyć do $1000, aby to zestawić z tym majkiem?
W ogóle co myślicie o tym mikrofonie? Czy to dobry wybór czy lepiej coś innego w tym przedziale cenowym? Może jakiś Brauner?

Dzięki za każde info...
...
Czemu do Mercedesa chcesz zakładać silnik od malucha?

esz

Post autor: esz » niedziela 02 wrz 2007, 18:43

To co polecasz? Konkrety?
Myślałem akurat o UA LA-610. To zły preamp?
"Wiem, jest jeden paten - zatyczki w audiotele - wsadź se w uszy i wyluzuj bo se rozwalisz panele..."

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » niedziela 02 wrz 2007, 18:47

...To co polecasz? Konkrety?
Myślałem akurat o UA LA-610. To zły preamp?...

Preamp bardzo dobry.

Brauner jest moim zdaniem mniej uniwersalnym mikrofonem od U87 - bylo o tym na forum.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

esz

Post autor: esz » niedziela 02 wrz 2007, 18:50

......To co polecasz? Konkrety?

Preamp bardzo dobry.

Brauner jest moim zdaniem mniej uniwersalnym mikrofonem od U87 - bylo o tym na forum....

No to dlaczego napisałeś, że silnik malucha?? :)

Co do mikrofonu to ja potrzebuję jedynie do wokalu - żadne instrumenty, ale słyszałem, że Braunery mają problem ze zgłoskami syczącymi. To prawda?

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » niedziela 02 wrz 2007, 18:53

No to dlaczego napisałeś, że silnik malucha?? :)

Kto? JA???

Co do mikrofonu to ja potrzebuję jedynie do wokalu - żadne instrumenty, ale słyszałem, że Braunery mają problem ze zgłoskami syczącymi. To prawda?...

Nie.

P.S. Jesli sie zastanawiasz nad tak drogimi mikrofonami (tej klasy mikrofonami) i pytasz o takie rzeczy na forum, to - sorry - ale daleko nie zajedziesz.

esz

Post autor: esz » niedziela 02 wrz 2007, 19:00

P.S. Jesli sie zastanawiasz nad tak drogimi mikrofonami (tej klasy mikrofonami) i pytasz o takie rzeczy na forum, to - sorry - ale daleko nie zajedziesz.
...

Hehehe - to gdzie mam pytać? W sklepie mięsnym?
Może mam kupić i sprawdzić? Sorry, nie mam możliwości przetestowania tych mikrofonów - bo od mojej miejscowości do najbliższego mikrofonu tej klasy mam 80km. Może Cię zaskoczę, ale potrzebuję go do studia domowego. Śmieszne nie?

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » niedziela 02 wrz 2007, 19:10

Hehehe - to gdzie mam pytać? W sklepie mięsnym?

Gdybym sie kierowal wypowiedziami na forum (nie tym konkretnie ale w ogole) i wydawal pieniadze rzedu $2k -3k na mikrofon, to skonczylbym tragicznie. Przyklad - Ty twierdzisz w watku obok ze C414 jest dobry do wokalu, a ja przez wiecej niz 10 lat nie skorzystalem z tego mikrofonu do rejestracji wokalu (pamietam jeden raz z koniecznosci, poza probami oczywiscie, zeby sie przekonac jak brzmi), za to lubie ten mikrofon na instrumenty.

Z kolei zarejestrowalem troche wokali na Rode (moze nie z tych najtanszych) i bym sie na C414 nie zamienil (co do wokalu)

Nie wyobrazam sobie robic zakupow tak wyrafinowanego sprzetu na podstawie opowiesci. Opinie jak najbardziej, ale obowiazkowo poparte testami.

Może Cię zaskoczę, ale potrzebuję go do studia domowego. Śmieszne nie?...

Nie, nie smieszne. Tymbardziej uwazam ze w domowym studio bardziej uniwersalny bedzie U87 (i tak twierdze od lat).

Awatar użytkownika
Feefrock

Post autor: Feefrock » niedziela 02 wrz 2007, 19:20

Jesli ja miałbym do wydanie tyle kasy na mikrofon i preamp do domu to napewno kupiłbym mikrofon 3 razy tańszy a kupił dobre odsłuchy, świetny preamp i może jeszcze drugi mikrofon alternatywny.Ale to jest moje zdanie.

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » niedziela 02 wrz 2007, 19:21

...To co polecasz? Konkrety?
zalezy co chcesz nagrywac, do rockowych rzeczy bedzie fajny, bo jest dosc "brudny", nawet przy nieduzym wysterowaniu.
Skoro kupujesz U87 to domyslam sie, ze beda to delikatne jasno brzmiace czysciutkie wokale, wiec raczej nie ten preamp
Przeciwienstwem 610 bylby Avalon 737
[addsig]

ODPOWIEDZ