FL Studio + ESI Juli@
FL Studio + ESI Juli@
witam wszystkich bardzo serdecznie!
Od pewnego czasu jestem szczesliwym posiadaczem karty, jaką jest karta ESI Juli@. Jestem zniej bardzo zadowolony, ponieważ pracuje teraz na bardzo niskiej latencji, co mnie niezwykle cieszy :) no i możnosc nagrywania w jakosci 24-bitowej. I właśnie, tutaj pojawia sie mój mały problem... bez problemowo nagrywam np. wokal, czy instrument w jakosci 24 bitowej np. w programie Sound Forge, a już w FL Studio 7, na którym generalnie tworze muzyke nie moge ustawić tak, abym miał to w jakosci 24-bitowej :( nagrywam np. na syntezatorze jakąś ścieżke midi i chce ją w jakości 24, to mam możliwosci wyboru tylko 16, lub 32...
w opcjach audio jest ustawiona normalnie karta Esi Juli@ i wyglada tak, jakby tam było szystko dobrze ustawione.
Czy ktoś może wie, w czym tkwi problem ? a może w programie FL Studio po prostu nie ma możliwości ustawienia do jakosci 24?
bede wdzięczny za każda sugestię...
pozdrawiam wszystkich serdecznie !!
Od pewnego czasu jestem szczesliwym posiadaczem karty, jaką jest karta ESI Juli@. Jestem zniej bardzo zadowolony, ponieważ pracuje teraz na bardzo niskiej latencji, co mnie niezwykle cieszy :) no i możnosc nagrywania w jakosci 24-bitowej. I właśnie, tutaj pojawia sie mój mały problem... bez problemowo nagrywam np. wokal, czy instrument w jakosci 24 bitowej np. w programie Sound Forge, a już w FL Studio 7, na którym generalnie tworze muzyke nie moge ustawić tak, abym miał to w jakosci 24-bitowej :( nagrywam np. na syntezatorze jakąś ścieżke midi i chce ją w jakości 24, to mam możliwosci wyboru tylko 16, lub 32...
w opcjach audio jest ustawiona normalnie karta Esi Juli@ i wyglada tak, jakby tam było szystko dobrze ustawione.
Czy ktoś może wie, w czym tkwi problem ? a może w programie FL Studio po prostu nie ma możliwości ustawienia do jakosci 24?
bede wdzięczny za każda sugestię...
pozdrawiam wszystkich serdecznie !!
- Soundscape
- Kontakt:
Re: FL Studio + ESI Juli@
Witam!
O ile wiem FL Studio po prostu nie ma możliwości ustawienia do jakosci 24 bit.
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
właśnie tego sie obawiałem :(
jeśli jest to prawdą, to będę musiał sie bardzo poważnie zastanowic nad zmianą programu...
dzieki za dopowiedz, pozdro :)
jeśli jest to prawdą, to będę musiał sie bardzo poważnie zastanowic nad zmianą programu...
dzieki za dopowiedz, pozdro :)
...O ile wiem FL Studio po prostu nie ma możliwości ustawienia do jakosci 24 bit.
dzieki za dopowiedz, pozdro :)...
Polecam Orion Platinum 7 - podobny do FL i ma opcję zapisu w 24 bit
dzieki za dopowiedz, pozdro :)...
Polecam Orion Platinum 7 - podobny do FL i ma opcję zapisu w 24 bit
Moge Ci poradzic cos na temat przesiadania sie na inny program. Jezeli chcesz sie przesiasc daj sobie spokuj z virtualnymi studiami bo bedziesz ciagle natykal sie na tego rodzaju klopoty. Te programy zawsze beda zawieraly jakies braki. Osobiscie polecam Ci bys przesiadl sie na stacje robocza i w tym przypadku polecasm Ci Ableton Live 6.0.1. Ktory w porownaniu do takich gigantow jak Logic, Nuendo i Sonar jest strasznie prosty w obsludze, szalenie intuicyjny i ma pieknie zrobiony system edukacji ze po dwoch tygodniach nauki bedziesz sie czul jakbys od zawsze pracowal w tym systemie. Mozesz przetestofac go zgodnie z mysla try before buy a nastepnie go kupic. Tak jak ja to zrobilem i zapewniam Cie ze jezeli sie z nim zaprzyjaznisz to cena 2000 wcale nie bedzie wydawala Ci sie za duza.
Poza tym zawsze zastanawialem sie jak program moze wspierac muzyka i inspirowac na poczatkowym etapie produkcji.... Teraz wiem....No i porzadek ktory panuje na ekranie monitora jest nie porownywalny z zadnym innym programem. Kolejna sprawa ktora ulatwia zycie jest nieslychanie niskie zuzycie procesora przynajmniej o polowe niz to sie ma w fl studio...
Poza tym zawsze zastanawialem sie jak program moze wspierac muzyka i inspirowac na poczatkowym etapie produkcji.... Teraz wiem....No i porzadek ktory panuje na ekranie monitora jest nie porownywalny z zadnym innym programem. Kolejna sprawa ktora ulatwia zycie jest nieslychanie niskie zuzycie procesora przynajmniej o polowe niz to sie ma w fl studio...
...Moge Ci poradzic cos na temat przesiadania sie na inny program. Jezeli chcesz sie przesiasc daj sobie spokuj z virtualnymi studiami bo bedziesz ciagle natykal sie na tego rodzaju klopoty. Te programy zawsze beda zawieraly jakies braki. Osobiscie polecam Ci bys przesiadl sie na stacje robocza i w tym przypadku polecasm Ci Ableton Live 6.0.1. Ktory w porownaniu do takich gigantow jak Logic, Nuendo i Sonar jest strasznie prosty w obsludze, szalenie intuicyjny i ma pieknie zrobiony system edukacji ze po dwoch tygodniach nauki bedziesz sie czul jakbys od zawsze pracowal w tym systemie. Mozesz przetestofac go zgodnie z mysla try before buy a nastepnie go kupic. Tak jak ja to zrobilem i zapewniam Cie ze jezeli sie z nim zaprzyjaznisz to cena 2000 wcale nie bedzie wydawala Ci sie za duza.
Poza tym zawsze zastanawialem sie jak program moze wspierac muzyka i inspirowac na poczatkowym etapie produkcji.... Teraz wiem....No i porzadek ktory panuje na ekranie monitora jest nie porownywalny z zadnym innym programem. Kolejna sprawa ktora ulatwia zycie jest nieslychanie niskie zuzycie procesora przynajmniej o polowe niz to sie ma w fl studio... ...
powiem szczerze, że myślałem i myśle cały czas bardzo powaznie o przesiadce na Cubase, ale chętnie pobawie sie na Abletonie, przynajmniej bede miał jakieś porównanie programów ;)
czas pokaże, na co sie zdecyduje i na czym bedzie mi sie pracowało najlepiej...
PS. zdaje się, że Abletona jakas starszą wersję - okrojoną rzecz jesna - dostałem przy zakupie klawiatury sterujacej M-Audio
Poza tym zawsze zastanawialem sie jak program moze wspierac muzyka i inspirowac na poczatkowym etapie produkcji.... Teraz wiem....No i porzadek ktory panuje na ekranie monitora jest nie porownywalny z zadnym innym programem. Kolejna sprawa ktora ulatwia zycie jest nieslychanie niskie zuzycie procesora przynajmniej o polowe niz to sie ma w fl studio... ...
powiem szczerze, że myślałem i myśle cały czas bardzo powaznie o przesiadce na Cubase, ale chętnie pobawie sie na Abletonie, przynajmniej bede miał jakieś porównanie programów ;)
czas pokaże, na co sie zdecyduje i na czym bedzie mi sie pracowało najlepiej...
PS. zdaje się, że Abletona jakas starszą wersję - okrojoną rzecz jesna - dostałem przy zakupie klawiatury sterujacej M-Audio

nawet bardzo stara i bardzo okrojona :)
dokladnie Ableton Live 4 lite
w porownaniu do tego co ten program oferuje w wersji 6 , to zaledwie 30% jego mozliwosci.
ja przesiadlem sie na live'a z reason'a 3
myśle cały czas bardzo powaznie o przesiadce na Cubase, ale chętnie pobawie sie na Abletonie, przynajmniej bede miał jakieś porównanie programów
...
I możesz taką wersję Live Lite taniej rozszerzyć do wersji pełnej! :)
Najlepsze rozwiązanie to Live i Cubase, a w twoim przypadku także Fruity, bo teraz uważaj, Live widzi całe FL jako instrument, a także widzi jego wszystkie instrumenty więc możesz używać FL z pozycji Live'a. :)
Przesiadając się tylko do Cubase nie ma raczej mozliwości wykorzystania jednoczesnie sekwencerów krokowych z FL, a w Live jest :)
Live jest mega przystosowany do muzyki tanecznej i szybciej złożysz w nim bloki przypominające FL niż w Kubusiu który jest "tylko" wielościeżkowcem :) Najlepiej połączyć pracę na dwóch programach w razie potrzeby... Chociaż odkąd mam wersję 6 Live już mi Cubase nie jest do niczego potrzebny :) trzeba tylko pamiętać o odpaleniu funkcji Hi Q Audio.

I możesz taką wersję Live Lite taniej rozszerzyć do wersji pełnej! :)
Najlepsze rozwiązanie to Live i Cubase, a w twoim przypadku także Fruity, bo teraz uważaj, Live widzi całe FL jako instrument, a także widzi jego wszystkie instrumenty więc możesz używać FL z pozycji Live'a. :)
Przesiadając się tylko do Cubase nie ma raczej mozliwości wykorzystania jednoczesnie sekwencerów krokowych z FL, a w Live jest :)
Live jest mega przystosowany do muzyki tanecznej i szybciej złożysz w nim bloki przypominające FL niż w Kubusiu który jest "tylko" wielościeżkowcem :) Najlepiej połączyć pracę na dwóch programach w razie potrzeby... Chociaż odkąd mam wersję 6 Live już mi Cubase nie jest do niczego potrzebny :) trzeba tylko pamiętać o odpaleniu funkcji Hi Q Audio.

http://www.superstereo.pl
- Soundscape
- Kontakt:
...
Ale kolega chyba rezygnuje z FL, bo nie ma 24-ech bitów...Poza tym ja bym bardziej polecił Reasona do Cubase lub Live

Ale kolega chyba rezygnuje z FL, bo nie ma 24-ech bitów...Poza tym ja bym bardziej polecił Reasona do Cubase lub Live

...
tak, tylko Reason nie ma obsługi vst, a ja praktycznie na wtyczkach opieram całą swoją twórczość :)
no i chyba na reasonie nie nagram swojego syntezatora? - chyba, ze sie mylę, to z góry przepraszam :)

tak, tylko Reason nie ma obsługi vst, a ja praktycznie na wtyczkach opieram całą swoją twórczość :)
no i chyba na reasonie nie nagram swojego syntezatora? - chyba, ze sie mylę, to z góry przepraszam :)