KTdrumtrigger, Drumagog i CubaseSX

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Attacker

KTdrumtrigger, Drumagog i CubaseSX

Post autor: Attacker » piątek 21 wrz 2007, 09:10

Witam. Mam wielki problem i prosze o pomoc. Tworze sobie na CubaseSX i bebny tworze w midi za pomoca DFH Superior. Jak dotad nie bylo problemu z niczym, ale nadszedl moment, ze wpadlo mi do glowy, zeby zamienic istniejacy audio slad-mono (np stopa) na midi, i zaczely sie problemy. Przejrzalem forum i wiem, ze taki problem mozna zalatwic za pomoca KTdrumtrigger albo Drumagog. Sciagnalem darmowego KTdrumtriggera i wersje demo Drumagoa i probowalem na wiele sposobow i nie daje rady:( Wyczytalem tez, ze w Cubase zamiana audio na midi jest awykonalna, a np w Logic'u jest to standardowa opcja. Niestetny nie stac mnie, zeby kupic sobie jeszcze Logic'a tylko po to, zeby to wlasnie zrobic:( Czy moglby mi ktos pomoc rozwiazac problem ten? Jesli da sie to zrobic z pomoca KTdrumtriggera badz Drumagoga to prosze Was o lopatologiczna wskazowke, krok po kroku. Bardziej interesowala by mnie opcja z KTdrumtrigger, poniewaz wersja demo Drumagoga niebawem sie skonczy, a mnie nie stac na dzien dzisiejszy kupic owy program. Z gory wielkie dzieki za pomoc. Pozdrawiam

Attacker

Re: KTdrumtrigger, Drumagog i CubaseSX

Post autor: Attacker » piątek 21 wrz 2007, 20:03

...Witam. Mam wielki problem i prosze o pomoc. Tworze sobie na CubaseSX i bebny tworze w midi za pomoca DFH Superior. Jak dotad nie bylo problemu z niczym, ale nadszedl moment, ze wpadlo mi do glowy, zeby zamienic istniejacy audio slad-mono (np stopa) na midi, i zaczely sie problemy. Przejrzalem forum i wiem, ze taki problem mozna zalatwic za pomoca KTdrumtrigger albo Drumagog. Sciagnalem darmowego KTdrumtriggera i wersje demo Drumagoa i probowalem na wiele sposobow i nie daje rady:( Wyczytalem tez, ze w Cubase zamiana audio na midi jest awykonalna, a np w Logic'u jest to standardowa opcja. Niestetny nie stac mnie, zeby kupic sobie jeszcze Logic'a tylko po to, zeby to wlasnie zrobic:( Czy moglby mi ktos pomoc rozwiazac problem ten? Jesli da sie to zrobic z pomoca KTdrumtriggera badz Drumagoga to prosze Was o lopatologiczna wskazowke, krok po kroku. Bardziej interesowala by mnie opcja z KTdrumtrigger, poniewaz wersja demo Drumagoga niebawem sie skonczy, a mnie nie stac na dzien dzisiejszy kupic owy program. Z gory wielkie dzieki za pomoc. Pozdrawiam...
Poradzcie cos drodzy forumowicze, z gory dzieki.

Awatar użytkownika
minorr
Kontakt:

Post autor: minorr » sobota 22 wrz 2007, 00:18

......Witam. Mam wielki problem i prosze o pomoc. Tworze sobie na CubaseSX i bebny tworze w midi za pomoca DFH Superior. Jak dotad nie bylo problemu z niczym, ale nadszedl moment, ze wpadlo mi do glowy, zeby zamienic istniejacy audio slad-mono (np stopa) na midi, i zaczely sie problemy. Przejrzalem forum i wiem, ze taki problem mozna zalatwic za pomoca KTdrumtrigger albo Drumagog. Sciagnalem darmowego KTdrumtriggera i wersje demo Drumagoa i probowalem na wiele sposobow i nie daje rady:( Wyczytalem tez, ze w Cubase zamiana audio na midi jest awykonalna, a np w Logic'u jest to standardowa opcja. Niestetny nie stac mnie, zeby kupic sobie jeszcze Logic'a tylko po to, zeby to wlasnie zrobic:( Czy moglby mi ktos pomoc rozwiazac problem ten? Jesli da sie to zrobic z pomoca KTdrumtriggera badz Drumagoga to prosze Was o lopatologiczna wskazowke, krok po kroku. Bardziej interesowala by mnie opcja z KTdrumtrigger, poniewaz wersja demo Drumagoga niebawem sie skonczy, a mnie nie stac na dzien dzisiejszy kupic owy program. Z gory wielkie dzieki za pomoc. Pozdrawiam...
Poradzcie cos drodzy forumowicze, z gory dzieki....
Witam.

Weźmy dla przykładu tą stopę. Zapinasz w insert stopy (najlepiej po bramce) KTdrumtriggera. Odtwarzając ślad (w oknie KTtriggera)musisz manipulatorami tak podziałać, aby uderzenie stopy wychodziło nieco poza górną poziomą kreskę - wtedy program zaznaczy Ci dwa punkty na przelatującej obwiedni - jako wykryty lekko pomarańczowe kółko i jako zamknięty niebieskie. Potem, najlepiej pod śladem stopy zrób sobie track midi. Z lewej w oknie ustawień ścieżki midi są dwa pola: MIDI In i MIDI Out, (chyba input device i output device), w in na pewno będzie NOT CONNECTED - i tutaj klikniesz, wysunie ci sie pasek i z tego paska wybierasz KTtriggera (na MIDI Out zapinasz sampler w którym będzie wyzwalana próbka midi, np Battery). Następnie zaznaczasz ścieżkę midi i włączasz nagrywanie. Jeśli masz dobrze ustawiony sam trigger to na nagrywającym się pasku powinieneś zobaczyć (w momentach uderzenia stopy) krótkie kreseczki - komunikaty midi. Po operacji dobrze jest przejrzeć ślad midi i skonfrontować ze stopą audio, czy czasem nie striggerowały się jakieś nie pożądane rzeczy - jeśli tak, to je zaznaczasz i kasujesz. Uwaga! Zanim zaczniesz coś działać na śladzie midi, ustaw kursor na pierwszym uderzeniu stopy audio (dokładnie w momencie powstawania), zrób sobie maksymalne powiększenie tego miejsca i dosuń do niego ślad midi, ponieważ przy triggerowaniu, ślad midi powstaje z opóźnieniem!
Jak już to zrobisz, to potem wywal ze śladu stopy audio KTtriggera, bo będzie cały czas działał. Musisz jeszcze ustawić na odpowiednim "klawiszu" w edytorze swoje komunikaty stopy, aby były zgodne z numerem nuty w samplerze i wyzwalały próbkę stopy, a nie np. talerza. Lub na samym początku w KTtriggerze w edycji ustawić na który dźwięk ma się nagrywać komnunikat (chyba note number).

Pozdrawiam

KYMY

Post autor: KYMY » sobota 22 wrz 2007, 09:28

Witam.

Weźmy dla przykładu tą stopę. Zapinasz w insert stopy (najlepiej po bramce) KTdrumtriggera. Odtwarzając ślad (w oknie KTtriggera)musisz manipulatorami tak podziałać, aby uderzenie stopy wychodziło nieco poza górną poziomą kreskę - wtedy program zaznaczy Ci dwa punkty na przelatującej obwiedni - jako wykryty lekko pomarańczowe kółko i jako zamknięty niebieskie. Potem, najlepiej pod śladem stopy zrób sobie track midi....

Powyższa wypowiedź mogłaby być zamieszczona w "Warto zajrzeć/FAQ/Ponad 1000 fundamentalnych porad" - ten temat jest często poruszany...

Awatar użytkownika
minorr
Kontakt:

Post autor: minorr » sobota 22 wrz 2007, 09:43

Powyższa wypowiedź mogłaby być zamieszczona w "Warto zajrzeć/FAQ/Ponad 1000 fundamentalnych porad" - ten temat jest często poruszany... ...
Chciał łopatologicznie. Starałem się najjaśniej jak można

Attacker

Post autor: Attacker » sobota 22 wrz 2007, 09:49

Witam ponownie. Wielkie dzieki za wskazowke, wyprobowalem i dziala wszystko tak jak oczekiwalem. I wcale ten post nie jest zamieszany, wrecz przeciwnie. A to co mi kolega polecil, zeby przeszukac sobie FAQ czy forum poraz kolejny to nic nie daje. Przeszukalem, przeczytalem wszystko co mozliwe i nie dawalem rady poradzic sobie z tym problemem. Nie jestem jakims tam specem w tej dziedzinie, raczej lajkiem i oczekiwalem lopatologicznej wskazowki. Kolega wytlumaczyl, przynajmniej dla mnie bardzo czytelnie. Jeszcze raz wielkie dzieki. Pozdrawiam wszystkich forumowiczow

KYMY

Post autor: KYMY » sobota 22 wrz 2007, 11:48

...Witam ponownie. Wielkie dzieki za wskazowke, wyprobowalem i dziala wszystko tak jak oczekiwalem. I wcale ten post nie jest zamieszany, wrecz przeciwnie. A to co mi kolega polecil, zeby przeszukac sobie FAQ czy forum poraz kolejny to nic nie daje. Przeszukalem, przeczytalem wszystko co mozliwe i nie dawalem rady poradzic sobie z tym problemem. Nie jestem jakims tam specem w tej dziedzinie, raczej lajkiem i oczekiwalem lopatologicznej wskazowki. Kolega wytlumaczyl, przynajmniej dla mnie bardzo czytelnie. Jeszcze raz wielkie dzieki. Pozdrawiam wszystkich forumowiczow...

Ależ ja pochwaliłem właśnie jego odpowiedź- nie jest łatwo opowiadać w ten sposób- prościej rżnąć kozaka i półsłówkami zgasić pytającego ("no tego nie wiesz- to jest forum dla pro"), a propozycja zamieszczenia w FAQ EiS to nie uszczypliwość tylko chęć zachowania dla potomnych (czyli na przykład dla mnie jak będę w przyszłości np. potrzebował podbić stopę przez MIDI) cennej i szczegółowej porady. Zamiast przegrzebywać całe forum i zawarte w nim dyskusje z których często niewiele wynika- zaglądamy w odpowiednie miejsce i znajdujemy odpowiedź na dręcząca nas kwestię...
Takie właśnie posty wyczerpują i zamykają temat (który ja zresztą niepotrzebnie przeciągam)- tak powinno być na wszystkich forach:)

Attacker

Post autor: Attacker » sobota 22 wrz 2007, 13:53

Jesli tak to mialo brzmiec to OK:) Generalnie dobrze piszesz, bo nie raz sie spotkalem z odpowiedziami typu: przeszukaj forum, temat juz byl walkowny multum razy... To nie o to chodzi na forum, jesli ktos ma problem to staram sie zawsze, wlasnie tak lopatologicznie wytlumaczyc, krok po kroku co zrobic. Sztuka realizacji to ciezka sztuka i nie kazdy skonczyl takowe studia badz ma sie kogo podpytac. Ja wlasnie naleze do tej grupy samoukow i cos tam probuje sie nauczyc, poprawic, usprawnic. Oby bylo wiecej takich forumowiczow co podpowiadaja lajkom co zrobic, jak rozwiazac dany problem. OK, pozdrawiam i z mojej strony zamykam zawodowego posta.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » środa 09 sty 2008, 09:47

Witam.

Weźmy dla przykładu tą stopę. Zapinasz w insert stopy (najlepiej po bramce) KTdrumtriggera. Odtwarzając ślad (w oknie KTtriggera)musisz manipulatorami tak podziałać, aby uderzenie stopy wychodziło nieco poza górną poziomą kreskę - wtedy program zaznaczy Ci dwa punkty na przelatującej obwiedni - jako wykryty lekko pomarańczowe kółko i jako zamknięty niebieskie. Potem, najlepiej pod śladem stopy zrób sobie track midi. Z lewej w oknie ustawień ścieżki midi są dwa pola: MIDI In i MIDI Out, (chyba input device i output device), w in na pewno będzie NOT CONNECTED - i tutaj klikniesz, wysunie ci sie pasek i z tego paska wybierasz KTtriggera (na MIDI Out zapinasz sampler w którym będzie wyzwalana próbka midi, np Battery). Następnie zaznaczasz ścieżkę midi i włączasz nagrywanie. Jeśli masz dobrze ustawiony sam trigger to na nagrywającym się pasku powinieneś zobaczyć (w momentach uderzenia stopy) krótkie kreseczki - komunikaty midi. Po operacji dobrze jest przejrzeć ślad midi i skonfrontować ze stopą audio, czy czasem nie striggerowały się jakieś nie pożądane rzeczy - jeśli tak, to je zaznaczasz i kasujesz. Uwaga! Zanim zaczniesz coś działać na śladzie midi, ustaw kursor na pierwszym uderzeniu stopy audio (dokładnie w momencie powstawania), zrób sobie maksymalne powiększenie tego miejsca i dosuń do niego ślad midi, ponieważ przy triggerowaniu, ślad midi powstaje z opóźnieniem!
Jak już to zrobisz, to potem wywal ze śladu stopy audio KTtriggera, bo będzie cały czas działał. Musisz jeszcze ustawić na odpowiednim "klawiszu" w edytorze swoje komunikaty stopy, aby były zgodne z numerem nuty w samplerze i wyzwalały próbkę stopy, a nie np. talerza. Lub na samym początku w KTtriggerze w edycji ustawić na który dźwięk ma się nagrywać komnunikat (chyba note number).

Pozdrawiam...

Witam.
Podłacze sie pod temat. Opisujesz problem przy uzyciu Cubase. Ja mam jednak malutki problem. Nie mam doswiadczenia z tym konkretnie programem (KTtrigger) i nie uzywam Cubase. Czy mozesz mi powiedziec czy ten program jest wstanie wysłac komunikat MIDI na zewnatrz? Na przyklad do zew interfejsu MIDi na Out. W Samplitudzie 8, ta wtyczka poprostu nie zgłasza sie jako input MIDI. Jak wtyczka wysle go na interfejs to ja sobie go przechwyce z interfejsu. Tak potrafi Drumagog, ale cos mu sie kompletnie kaszani i nie łapie punktów równo.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » środa 09 sty 2008, 12:43

Ok, nieaktualne. Juz sobie poradziłem w inny sposób.

ODPOWIEDZ