Reaper i MIDI

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
elmuz1

Re: Reaper i MIDI

Post autor: elmuz1 » sobota 20 paź 2007, 09:23

...Za nikogo się nie wypowiadam i z nikim nikogo nie porównuję. Kolega Preceli ma na pewno sporą wiedzę, ale też widać nie mógł zdzierżyć wklepywania myszką fortepianu i jeszcze później random velocity ...
To ty tez nie mogłeś tego zdzierżyć? Gratuluję jeszcze raz
i radzę zapisać się na kurs czytania ze zrozumieniem. Pisałem wyraźnie, że niekoniecznie chodzi o fortepian bo są też brzmienia (nie wiem czy wiesz o tym), które reagują filtrami, rezonansami itd... na wartość velocity określonej nuty. Szczególnie przydatne jest to w tworzeniu przebiegów przypominających arpeggio w muzyce electro. ...
Czytania ze zrozumieniem sam się naucz, bo widać, że masz straszne z tym kłopoty. Ty mmnie chcesz uczyć jakie są brzmienia? Na jakie komunikaty reagują? Jesteś po prostu zwykłym ignorantem, który wpisuje nuty myszką, potem dziwi się, że to kiepsko brzmi... Żenada!!!

Awatar użytkownika
elmuz1

Post autor: elmuz1 » sobota 20 paź 2007, 09:36

...A tłumaczyłem koledze na przykładzie hiheta, że nie mogą być głośniejsze uderzenia gdzie się chce , tylko w jakimś ładzie wynikającym chociaż z danego rytmu.
Ale jak po pijaku, to moooożnaaa ...

Owszem mogą, zależy to od stylu muzyki, który się tworzy. Poza tym wielokrotnie na tym forum jak i na łamach EiS można wyczytać, że podstawową zasadą w tworzeniu muzyki jest brak zasad. **********************
No i jak Ty to rozumiesz? Brak zasad poparty niewiedzą? Rzeczywiście, to częste tłumaczenie ludzi, którzy np. w kwestii rytmu nie wiedzą co to metrum, grupy metryczne, rozłozenie akcentów itd. Gdybyś to wiedział, nie pisałbyś głupot

Awatar użytkownika
Respectus

Post autor: Respectus » sobota 20 paź 2007, 12:04

No i jak Ty to rozumiesz? Brak zasad poparty niewiedzą? Rzeczywiście, to częste tłumaczenie ludzi, którzy np. w kwestii rytmu nie wiedzą co to metrum, grupy metryczne, rozłozenie akcentów itd. Gdybyś to wiedział, nie pisałbyś głupot ...
Człowieku ale o co tobie w rzeczywistości chodzi? sam gubisz się w tym co chcesz powiedzieć. Leczysz swoje kompleksy? Masz jakieś braki? Zadałem proste pytanie o random velocity w cubase a ty na tej podstawie zarzucasz mi, że nie wiem co to metrum, grupy metryczne, rozłozenie akcentów itd... bo gdybym to wiedział nigdy nie zadawałbym takiego pytania. Śmiem twierdzić, że swoje kompleksy związane z brakiem wiedzy w kwestiach teorii muzyki, problemów z jej kreowaniem czy w końcu z obsługą programów do jej tworzenia leczysz bijąc pianę na tym forum. I jeszcze raz dodam, że zabrałeś głos w dyskusji na której temat nie masz bladego pojęcia kolego.

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » sobota 20 paź 2007, 12:44

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 07:18 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » sobota 20 paź 2007, 12:57

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 07:18 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » sobota 20 paź 2007, 13:07

Post został usunięty.

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » sobota 20 paź 2007, 13:13

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 07:17 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » sobota 20 paź 2007, 13:16

...Człowieku ale o co tobie w rzeczywistości chodzi?...

Panowie, dajcie już na spoko sobie i innym.

Po pierwsze.
Byłbym niezmiernie rad a i szczęśliw aby każdy z nas mówił tylko za siebie, choć akurat tu koledze elmuz1 bardzo dziękuję, gdyż rzeczywiście moje przesłanie było dokladnie takie, jak raczył je określić

Po drugie.
Wspomniana przez kolegę Respectus funkcja (Modify Velocity) zezwalała tylko na Crescendo w ustalonym zakresie taktów, z ustaloną intensywnością i progiem zadziałania oraz wg wybranej krzywej (jednej z 6). Tu, aby uniknać dalszych nieporozumień, oświadczam - Korg X3 nigdy nie miał możliwości ustawienia Velocity w sposób losowy.

Po trzecie.
W Cubase SX znajdziemy trzy moduły do pracy z MIDI: Logical Editor, Transformer i Input Transformer.
Pierwszy służy do pracy off-line - gdy już masz coś na tracku możesz praktycznie zrobić ze zdarzeniami (komunikatami) MIDI co zechcesz i jak zechcesz.
Drugi pracuje prawie jak pierwszy, tyle, że "w locie". Np. możesz odtwarzając dany track zapisywać na innym komunikaty przekształcone za jego pośrednictwem.
Trzeci to genialna rzecz do zamiany wszystkiego na wszystko i też "w locie", tyle, że podczas nagrywania (nasłuchu) z portu zewnetrznego (MIDI In). Na rynku funkcjonuje mnóstwo sprzętów, które do swych regulatorów ma na sztywno przyporządkowane konkretne komunikaty MIDI. Np. masz sterownik który wysyła tylko CC#07 (Volume) i to tylko na 1 kanale MIDI, a Ty koniecznie chcesz sterować nim panoramą (CC#10) jakiegoś VST (lub urządzenia zewnętrznego!) i to na kanale np. 10. Co zrobić? Ano zapinasz takiego Input Transformer, ustalasz co ma zamienić, w jakim zakresie, na co i... jazda .

W czym najbardziej sprawdzi się Logical Editor?
Chciałoby się odpowiedzieć, że we wszystkim co ma jakikolwiek związek z MIDI w naszym projekcie. Ponieważ sam pracuję mocno wiele i głównie właśnie z MIDI, to osobiście typuję go jako podstawowy edytor do choćby edycji plików MIDI File, a w nich np.:
- szybkiej transpozycji wszystkich kanałów z wyłączeniem 10 (perkusji),
- szybkiej zamianie wartości kontrolerów CC w określonym przedziale (np. brakuje mi nasycenia konkretnymi efektami, mam za małą głośność (Volume) w całym utworze, panorama jest rozsunięta za głęboko lub za płytko, itd, itp),
- błyskawicznej podmiany konkretnych brzmień (Program Change) w całym aranżu,
- ... .
Czyli wszędzie tam, gdzie wymaga się pracy tzw. wsadowej i wysokiej precyzji. Gdyby chcieć robić to wszystko na piechotę to człek zamachałby się myszą na śmierć a z klawiatury zostałyby wióry - w to akurat proszę mi uwierzyć.

Wracając do nieszczęsnego fortepianu - dla mnie zastosowanie Random Velocity w takiej partii (mając do dyspozycji materiał ze stałą Velocity) to tylko prośba o dalsze, jeszcze większe kłopoty z artykulacją (o ile ma to przypominać partię żywego pianisty). Ale cóż, skoro ktoś je lubi (owe kłopoty), to why not?
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
elmuz1

Post autor: elmuz1 » sobota 20 paź 2007, 13:26

...No i jak Ty to rozumiesz? Brak zasad poparty niewiedzą? Rzeczywiście, to częste tłumaczenie ludzi, którzy np. w kwestii rytmu nie wiedzą co to metrum, grupy metryczne, rozłozenie akcentów itd. Gdybyś to wiedział, nie pisałbyś głupot ...
Człowieku ale o co tobie w rzeczywistości chodzi? sam gubisz się w tym co chcesz powiedzieć. Leczysz swoje kompleksy? Masz jakieś braki? Zadałem proste pytanie o random velocity w cubase a ty na tej podstawie zarzucasz mi, że nie wiem co to metrum, grupy metryczne, rozłozenie akcentów itd... bo gdybym to wiedział nigdy nie zadawałbym takiego pytania. Śmiem twierdzić, że swoje kompleksy związane z brakiem wiedzy w kwestiach teorii muzyki, problemów z jej kreowaniem czy w końcu z obsługą programów do jej tworzenia leczysz bijąc pianę na tym forum. I jeszcze raz dodam, że zabrałeś głos w dyskusji na której temat nie masz bladego pojęcia kolego. ...
Widszę, że kompleksy to Twoja własnie specjalność Na tym forum bywam rzadko, więcej zajmuję sie muzyką. Patrząc na Twoje posty, na to co piszesz w tym temacie... ręce opadają. Ty naprawdę nie widzisz związku między velocity a rozłożeniem akcentów w takcie? A własciwie kto Ci zabroni nie widzieć? Stary, wrzuć na luz... i oddychaj głęboko. Nie ma sensu denerwować i aż tak zacietrzewiać się.

Awatar użytkownika
elmuz1

Post autor: elmuz1 » sobota 20 paź 2007, 13:35

......Człowieku ale o co tobie w rzeczywistości chodzi?...

Panowie, dajcie już na spoko sobie i innym.

Po pierwsze.
Byłbym niezmiernie rad a i szczęśliw aby każdy z nas mówił tylko za siebie, choć akurat tu koledze elmuz1 bardzo dziękuję, gdyż rzeczywiście moje przesłanie było dokladnie takie, jak raczył je określić
Z mojej strony EOT w kwestii odpowiedzi koledze Respectus. Przepraszam, jezeli ktoś poczuł dyskomfort z powodu moich wypowiedzi.

ODPOWIEDZ