Nowy update: Cubase 4.1 i Cubase Studio 4.1
- Soundscape
- Kontakt:
Re: Nowy update: Cubase 4.1 i Cubase Studio 4.1
Tak, znam to.
Jednak płacenie ponad 100zł za dość skomplikowane obejście Cubase, podczas gdy powinien mieć on już dawno wbudowaną taką funkcję, jakoś nie specjalnie mi się uśmiecha.
- Piotr...
Aczkolwiek ciekawa propozycja. Ale nie zachęca mnie możliwość płatności tylko przez paypal...A Steinberg prędzej czy później powinien dodać taką funkcję.
Jednak płacenie ponad 100zł za dość skomplikowane obejście Cubase, podczas gdy powinien mieć on już dawno wbudowaną taką funkcję, jakoś nie specjalnie mi się uśmiecha.
- Piotr...
Aczkolwiek ciekawa propozycja. Ale nie zachęca mnie możliwość płatności tylko przez paypal...A Steinberg prędzej czy później powinien dodać taką funkcję.
- mr-hammond
Testuje sobie tego nowego cubasa i chłopcy wpadli na świetny pomysł wykorzystania pilocika komputera do sterowania transportem i odtwarzaniem. Poprostu genialne - a tak banalne :) ( dziala na komputerach apple)
- Soundscape
- Kontakt:
Update zainstalowany bez większych problemów. Obsługa Quicktime poprawiona, ale teraz przy tych samych ustawieniach, jakie były w "niezupdateowanej" wersji, pojawiają się poważne dropy, mimo iż moc komputera nie jest wykorzystana nawet w połowie.
Pytanie do tych, którzy pracują z video: Jak macie ustawiony frame offset i video cache memory? Próbowałem różnych ustawień, ale dropy nadal są.
Inna sprawa: po update, Cubase często, że tak powiem, gubi kontakt z gałką regulacji głośności Maudio FW410. Wyłączenie Cubase, uruchomienie iTunes i wyłączenie, po czym ponowne uruchomienie Cubase naprawia ten problem, ale chwila-moment znów gubi kontakt.
Reszta działa sprawnie.
Pytanie do tych, którzy pracują z video: Jak macie ustawiony frame offset i video cache memory? Próbowałem różnych ustawień, ale dropy nadal są.
Inna sprawa: po update, Cubase często, że tak powiem, gubi kontakt z gałką regulacji głośności Maudio FW410. Wyłączenie Cubase, uruchomienie iTunes i wyłączenie, po czym ponowne uruchomienie Cubase naprawia ten problem, ale chwila-moment znów gubi kontakt.
Reszta działa sprawnie.
...Update zainstalowany bez większych problemów. Obsługa Quicktime poprawiona, ale teraz przy tych samych ustawieniach, jakie były w "niezupdateowanej" wersji, pojawiają się poważne dropy, mimo iż moc komputera nie jest wykorzystana nawet w połowie.
Reszta działa sprawnie....
U mnie idzie jak czołg. Właśnie wykonuję zamówienie, sporo vst oraz klocki zewnętrzne.Żadnych drupów.
Sterowanie MCR-8 -wszystkie suwaki i gały bez zastrzeżeń- wejście na midi in RME. Zobaczymy jak się zachowa przy dużo większych projektach.
Z wideo nie mam teraz nawet czasu próbować, ale piszcie jak się zachowuje.
[addsig]
Reszta działa sprawnie....
U mnie idzie jak czołg. Właśnie wykonuję zamówienie, sporo vst oraz klocki zewnętrzne.Żadnych drupów.
Sterowanie MCR-8 -wszystkie suwaki i gały bez zastrzeżeń- wejście na midi in RME. Zobaczymy jak się zachowa przy dużo większych projektach.
Z wideo nie mam teraz nawet czasu próbować, ale piszcie jak się zachowuje.
[addsig]
Midas M32R,EVE SC203,PC IntelCore2 Duo E6550 2.33GHz, 4GBRAM, Win7/64, HDSP9632+AI4S-192, BCF2000, lenovo Ideapad700 i7 16GB RAM, Cubase 8/7.5,SoundForge10, CDArchitect5.2, PSPaudioware, NomadFactory, StevenSlateDrums4, BFD ECO
... Funkcji transpose jeszce nie kapuje....
To jest świetna rzecz! tracki i segmenty audio trasnponujesz tak samo jak MIDI, bez pitch shifta, jedynie za pomocą funkcji transpose ( np. w event info line )....
Bardzo dobry update ...u mnie na PC ( duo core 2.33 i 2 gb ram ) wszystko śmiga jakby lepiej i bezproblemowo, poprawili layout ...w końcu jakieś nowe presety w logical editorze!
...
Faktycznie. bardzo prosta i efektywna funkcja. wczesniej musiałem zmieniać transpose każdego pliku audio recznie w event infoline ( np motyw ze zchodzacym w dół craszem) a teraz mimo że też trzeba byłoby się trochę nabawić wpisując kolejne wartości transpose to można zastosować to globalnie do innych audio.dobra funkcja.
To jest świetna rzecz! tracki i segmenty audio trasnponujesz tak samo jak MIDI, bez pitch shifta, jedynie za pomocą funkcji transpose ( np. w event info line )....
Bardzo dobry update ...u mnie na PC ( duo core 2.33 i 2 gb ram ) wszystko śmiga jakby lepiej i bezproblemowo, poprawili layout ...w końcu jakieś nowe presety w logical editorze!
...
Faktycznie. bardzo prosta i efektywna funkcja. wczesniej musiałem zmieniać transpose każdego pliku audio recznie w event infoline ( np motyw ze zchodzacym w dół craszem) a teraz mimo że też trzeba byłoby się trochę nabawić wpisując kolejne wartości transpose to można zastosować to globalnie do innych audio.dobra funkcja.
hmm pojawił się u mnie mały problem a mianowicie nie mogę włączyć Direct Monitoringu dla mojej E-mu 1212m. okienko gdzie normalnie aktywuje się D.Monitoring w Device Setup->E-mu, jest wogóle nieaktywne.ktoś spotkał się z takim przypadkiem??
Mam zainstalowane sterowniki 2,0 w ostatniej wersji Beta (z września bodajże)
Mam zainstalowane sterowniki 2,0 w ostatniej wersji Beta (z września bodajże)
Hej.Ja natomiast znalazłem taki problem .Kiedy nagrywam i robię" podrzutke "to w miejscu wejścia w nagranie, na ułamek sekundy zanika dźwięk. Bardzo to irytujące.W wersji 4.03 tego nie było - sprawdziłem.Czy ktoś z was miał taki problem?(moja karta to rme muliface , a podrzutki robię w trybię "tapemacine styl") poz ryba
Po update do 4.1 w Cubase Studio pojawił mi się następujący problem. Odpalając Instrument VST, który ma więcej niż jedno wyjście, jak np Sampletank 2 czy BFD Groups, All bądź Ultra, pojawiają mi się tylko 2 tracki. W BFD jest to np suma i ślad overheadów. We instrumentach wszystko jest ok a nie wiem gdzie się to ustawia w Cubase bo zawsze było jak trzeba.
...Po update do 4.1 w Cubase Studio pojawił mi się następujący problem. Odpalając Instrument VST, który ma więcej niż jedno wyjście, jak np Sampletank 2 czy BFD Groups, All bądź Ultra, pojawiają mi się tylko 2 tracki. W BFD jest to np suma i ślad overheadów. We instrumentach wszystko jest ok a nie wiem gdzie się to ustawia w Cubase bo zawsze było jak trzeba. ...
W oknie VST Instruments masz taki pstryczek do aktywowania/deaktywowania wyjść instrumentów.
- Piotr
W oknie VST Instruments masz taki pstryczek do aktywowania/deaktywowania wyjść instrumentów.
- Piotr