KRK VXT4 czy ADAM A7 - poważny dylemat

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
grembo

Re: KRK VXT4 czy ADAM A7 - poważny dylemat

Post autor: grembo » poniedziałek 12 lis 2007, 21:33

...Po zmianach (+6db na 150hz):
gra sie na basie na nich fajnie
slucha sie muzyki raczej fajnie (czarna muza dudni)
miksuje sie fajnie (nie da sie zapomniec o filtrach)
aranzuje sie do bani (bo tez nie wolno zapomniec o filtrach i to rozprasza)

byc moze w odpowednich bardzo warunkach da sie tak pracowac, w moich - na 50%
...

aktualizacja :

po tygodniu stwierdzam - w sumie tak sie da pracowac - jest jeden problem - brakuje mi tego obrzydliwego srodka ktory jest w Yamahach NS10 - troche sie gorzej wokale obrabia :(

Awatar użytkownika
Piotruś

Post autor: Piotruś » poniedziałek 12 lis 2007, 23:06

Ja też waham się pomiędzy Adam A7 i KRK VXT 6
Ostatnio porównywałem je na Rosoła w Wawie ale i tak nie mogę sie zdecydować.
Wrażenia mam takie że Adamy są ostrzejsze, mają bardziej klarowny środek, taki trochę w stronę NS 10 (przynajmniej w porownaniu z KRK)i niewiele basu.
KRK natomiast mają wyraźniejszy bas. Ale są mniej klarowne. Miększe. Lepiej sie na nich słucha bo sa bardzie Hi-fi.
Gdybym miał wybierać monitory które służą tylko i wyłącznie do miksowania, to wziąłbym Adamy. Problem w tym, że ja głownie produkcyjno-aranżacyjno-kompozytorskie sytuacje ogrniam. Miks robię tylko taki roboczy. I teraz zastanawiam się czy do takich celów, nie lepsze bedą monitry "ładniejsze". Bo w sumie barwa ispiruje... Sam nie wiem...
www.myspace.com/piotrbanaszek

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » poniedziałek 12 lis 2007, 23:12

tez sie zajmuje aranzacja i produkcja :)

ADAMY daja rade - zdecydowanie!!!

VXT nie znam - znam tylko serie V

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » wtorek 13 lis 2007, 10:08

ADAM bardzo rozbieraja aranz na szczegoly - co jest przydatne przy rozbudowanych aranzach.

Pokaza bolesnie (ART) ze przeginasz w aranzu w dawaniu janych brzmien (nie wiem jak wytlumaczyc o co mi chodzi - nakladanie talerzy, smykow, jasnych padow - pwoduje jazzgot - jesli doda sie jeszcze do tego jasny poglos!!!to juz rzeznia)

Poza tym wazne jest jak bedziesz dobieral przeciez barwy w aranzu - a to wazne - gdy pracowalem na kolumnacvh hi-fi , dramatycznie zle dobieralem np. stopy akustyczne (za dlugie i za basowe) oraz dawalem zbyt wiele poglosu. Wokale byly za ciche w srodku, a za glosne w wysokiem srodku czy gorach (4-8khz)

Kyle

Post autor: Kyle » wtorek 13 lis 2007, 15:05

...ADAM bardzo rozbieraja aranz na szczegoly - co jest przydatne przy rozbudowanych aranzach.

Pokaza bolesnie (ART) ze przeginasz w aranzu w dawaniu janych brzmien (nie wiem jak wytlumaczyc o co mi chodzi - nakladanie talerzy, smykow, jasnych padow - pwoduje jazzgot - jesli doda sie jeszcze do tego jasny poglos!!!to juz rzeznia)

Poza tym wazne jest jak bedziesz dobieral przeciez barwy w aranzu - a to wazne - gdy pracowalem na kolumnacvh hi-fi , dramatycznie zle dobieralem np. stopy akustyczne (za dlugie i za basowe) oraz dawalem zbyt wiele poglosu. Wokale byly za ciche w srodku, a za glosne w wysokiem srodku czy gorach (4-8khz)
...
Kiedy oglądam wykres "liniowości" ADAM'ów A7 jestem zdania że mają minimalnie przesadzoną "wysoką" górę - może stąd wrażenie większej ostrości. Generalnie balans tonalny na podstawie samego wykresu można ocenić:
-bardzo subtelnie cichszy bas wzgl. środka
-subtelnie podbita góra [10 khz czyli wiadomo] i najwyższa góra[sybilanty przy 18 khz] (między nimi minimalny dołek) wzgl. środka
Można korekcją wyrównać pasmo jednak może lepiej aby realizatorzy mieli taką "linię skręconą w lewo" a nie idealnie poziomą bo w dzisiejszych czasach wielu przesadza nieco z "górą"

Awatar użytkownika
force

Post autor: force » wtorek 13 lis 2007, 16:21

najwyższa góra[sybilanty przy 18 khz]

hmm, sybilanty 18kHz?! lekka przesada. Ja mam np. skręconą góre w lewo i poziom tweetera tak samo. Do mojego pomieszczenia takie ustawienie jest optymalne. Bas na "0".
SONY VAIO, MOTU Traveler, Presonus Digimax FS, ADAM A7

Kyle

Post autor: Kyle » wtorek 13 lis 2007, 17:04

...najwyższa góra[sybilanty przy 18 khz]

hmm, sybilanty 18kHz?! lekka przesada. Ja mam np. skręconą góre w lewo i poziom tweetera tak samo. Do mojego pomieszczenia takie ustawienie jest optymalne. Bas na "0". ...
Skoro skręcałeś górę w lewo to znaczy że zmniejszałeś natężenie na sopranach więc czemu piszesz coś przeciwnego? ... że to co napisałem odnośnie ustawień domyślnych jest przesadą ? Jeszcze Ty to totalnie go skręciłeś skoro dwa pokrętła dałeś na minus ... ( w sumie przy tych 18 khz to zmniejszyłeś zgodnie z tym co napisałeś o 10 dB )

Awatar użytkownika
force

Post autor: force » wtorek 13 lis 2007, 23:13

całkiem nie skręciłem: po 3 kreski Room EQ i tweeter level też 3. Chodzi mi że napisałeś sybilanty 18kHz a to już niesłyszalne pasmo. Sybilanty mowy ludzkiej tak myślę lokują się w okolicach 8-12kHz. Są napewno wyższe składowe, ale raczej korygujemy niżej.
SONY VAIO, MOTU Traveler, Presonus Digimax FS, ADAM A7

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » niedziela 30 mar 2008, 20:57

ja nie slysze 18KHz, wiec chyba te "sybilanty" by mi nie przeszkadzaly :)
[addsig]

Awatar użytkownika
Tom_Taplikort
Kontakt:

Post autor: Tom_Taplikort » poniedziałek 31 mar 2008, 14:04

na Adamach A7 fajnie się pracuje, pomimo pierwszego wrażenia o braku basu. Z czasem jak się już człowiek przyzwyczai do tego ostrego środka i górki, to bas, którego mało i zbyt nisko nie schodzi przy zachowaniu liniowości(45Hz) daje dużo więcej satysfakcji w późniejszym okresie odsłuchowym.Chodzi mi o jego wyraźność, klarowność i szybkość. Jest mega precyzyjny. Jak chcę ogarniać basy w stylu dubstepowym, to tak schodzę korektorem, żeby mało słychać było samego basu, ażeby silny podmuch powietrza z bassreflexu osiągać, jednocześnie uzyskując efekt furgoczącej membrany,znak to, że bas jest wystarczająco mocny

ODPOWIEDZ