Gdzie info na temat kompresorów?
Gdzie info na temat kompresorów?
Witam wszystkich. Poszukuję wszelkich informacji na temat działania, obsługi, ustawiania kompresora, limitera itp. Czy moglibyście polecić mi jakąś literature na ten temat jeśli w ogóle istnieje oraz jakieś odnośniki w sieci. Najlepiej, gdyby było to w jezyku polskim. Pozdrawiam serdecznie. Parkes.
-
Re: Gdzie info na temat kompresorów?
...Witam wszystkich. Poszukuję wszelkich informacji na temat działania, obsługi, ustawiania kompresora, limitera itp. Czy moglibyście polecić mi jakąś literature na ten temat jeśli w ogóle istnieje oraz jakieś odnośniki w sieci. Najlepiej, gdyby było to w jezyku polskim. Pozdrawiam serdecznie. Parkes....
polecam pobranie pliku pdf
stąd
ten dokument otworzył mi oczy i uszy jeśli chodzi o stosowanie kompresora w nagraniach i masteringu.
polskojęzyczny! polecam wszystkim, rewelacja.
polecam pobranie pliku pdf
stąd
ten dokument otworzył mi oczy i uszy jeśli chodzi o stosowanie kompresora w nagraniach i masteringu.
polskojęzyczny! polecam wszystkim, rewelacja.
niestety nie da się już ściągnąć z tego miejsca tego pliku. może mi ktoś go wysłać na dred (at) chico . pl
pozdro
pozdro
coś o sobie
...niestety nie da się już ściągnąć z tego miejsca tego pliku. może mi ktoś go wysłać na dred (at) chico . pl
pozdro...
Ja również chętnie bym zgłebił swoją wiedze w tym temacie:).
pozdro...
Ja również chętnie bym zgłebił swoją wiedze w tym temacie:).
ja tez bymmm zapooznal sie z tymmm pdf'em ;]
www.klub.agaton.pl
ja też poproszę o ten plik. dzięki
pozdrawiam
pozdrawiam
[URL]www.orkiestrazegluga.pl[/URL] | [URL]www.dzwiek.org[/URL]
...ja też poproszę o ten plik. dzięki
pozdrawiam...
Najmilusiej byłoby gdyby posiadacz wrzucił na jakiś serwer ten plik i dał link, np sendspace.com
W nagrodę Bozia by mu dzieci dała..
A forum byłoby bardzo wdzięczne
pozdrawiam...
Najmilusiej byłoby gdyby posiadacz wrzucił na jakiś serwer ten plik i dał link, np sendspace.com
W nagrodę Bozia by mu dzieci dała..
A forum byłoby bardzo wdzięczne

O geez...
Spojrzałem na datę pierwszych dwóch postów.. tóż to wykopalisko ten temat..
Najstarsi górale już dawno zapomnieli o tym pliku i zaginął w czeluściach internetu pewnie..
Spojrzałem na datę pierwszych dwóch postów.. tóż to wykopalisko ten temat..
Najstarsi górale już dawno zapomnieli o tym pliku i zaginął w czeluściach internetu pewnie..

ale może Piechnik gdzieś to ma jeszcze i może czasem zagląda jeszcze na to forum:P
pozdrawiam
pozdrawiam
[URL]www.orkiestrazegluga.pl[/URL] | [URL]www.dzwiek.org[/URL]
Starajac sie wspomoc Mytnika, w jego niezwykle ciekawym projekcie - sam zglebiajac temat kompresorów popelnilem taki oto artykulik
Ostrzegam ze nie jestem wyksztalconym realizatorem a raczej praktykiem. Tresc artykulu to wyciag z roznych artykulikow po angielsku. Jako ze czasem tlumaczylem w czasie rzeczywistym to edycyjnie i jezykowo jest koszmarny. JEzyk jest zamierzenie malo teoretyczny, a raczej praktyczny i "wyobrazeniowy".
Jesli ktos ma checi, czas i wiedze to prosze rozwijac tamten artykul, Mytnik wysle .doc z tym tekstem.
Mialem jeszcze 2 tabele z ustawieniami typowymi dla instruemntów (realese, attack, kolano) - ale jako ze mnie nie pomogly postanowilem ich nie zamieszczac. Zbyt sugeruja i nie uwzgeledniaja dodatkowych czynnikow (w rodzajy rozne instruemnty, rozne tory analogowe, a przede wszystkim "znieczulaja" na threshold), przydatne gdy ktos ma dostep do wspanialych muzykow, instrumentów i nie ma problemów z poziomami :)
w drodze podobny artykul o EQ i reverb. Myslalem o bramkach, deeserach ale niezbyt czesto z nich korzystam, a tak po prostu tlumaczyc nie uchodzi.
Ostrzegam ze nie jestem wyksztalconym realizatorem a raczej praktykiem. Tresc artykulu to wyciag z roznych artykulikow po angielsku. Jako ze czasem tlumaczylem w czasie rzeczywistym to edycyjnie i jezykowo jest koszmarny. JEzyk jest zamierzenie malo teoretyczny, a raczej praktyczny i "wyobrazeniowy".
Jesli ktos ma checi, czas i wiedze to prosze rozwijac tamten artykul, Mytnik wysle .doc z tym tekstem.
Mialem jeszcze 2 tabele z ustawieniami typowymi dla instruemntów (realese, attack, kolano) - ale jako ze mnie nie pomogly postanowilem ich nie zamieszczac. Zbyt sugeruja i nie uwzgeledniaja dodatkowych czynnikow (w rodzajy rozne instruemnty, rozne tory analogowe, a przede wszystkim "znieczulaja" na threshold), przydatne gdy ktos ma dostep do wspanialych muzykow, instrumentów i nie ma problemów z poziomami :)
w drodze podobny artykul o EQ i reverb. Myslalem o bramkach, deeserach ale niezbyt czesto z nich korzystam, a tak po prostu tlumaczyc nie uchodzi.