Szyba do studia - co wybrać?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
lep

Szyba do studia - co wybrać?

Post autor: lep » wtorek 13 lis 2007, 19:19

Witam. Zadawałem już kiedyś pytanie odnośnie szyb studyjnych. Teraz stanąłem przed wyborem konkretnego rozwiązania i proszę Was o pomoc przy wyborze, a przy okazji może ktoś umie rozszyfrować te skróty?
1.szyba undefinedVSG 66.2 z folią akustyczną / 20+argon / VSG 44.2 Thermofloat 1,1 z folią akustyczną ze wskaźnikiem przenikalności 51db o wymiarach 150x110 w ilości jedna szyba w otworze.
2.szyba VSG 44.4 kl.P4A / 16+argon / Thermofloat 1,0 6mm ze wskaźnikiem przenikalności 40db o wymiarach 150x110 w ilości dwie szyby w otworze.
Na chłopski rozum wybór opcji 2 jst lepszy ale prosił bym o zdanie fachowców. Sciana między pomieszczeniami to stare budownictwo czyli mur z cegły i kamienia o grubości 65cm. I tu pojawia się problem z ewentualną wilgocią. Jeśli dostanie się między szyby??? W opcji 1 niema takiej obawy. Z góry dzieki za pomoc. Zdrawiam
www.homstudio.com.pl

Awatar użytkownika
lep

Re: Szyba do studia - co wybrać?

Post autor: lep » środa 14 lis 2007, 08:32

Pomożecie??
www.homstudio.com.pl

ephonk
Kontakt:

Post autor: ephonk » środa 14 lis 2007, 09:04

...a przy okazji może ktoś umie rozszyfrować te skróty?
1.szyba undefinedVSG 66.2 z folią akustyczną / 20+argon / VSG 44.2 Thermofloat 1,1 z folią akustyczną ze wskaźnikiem przenikalności 51db o wymiarach 150x110 w ilości jedna szyba w otworze.

Oznacza to tyle, ze pakiet szybowy składa się z:
szyba 6mm - 2mm folia akustyczna - szyba 6mm - ramka 20mm w środku gaz argon - szyba 4mm - 2mm folia akustyczna - szyba 4mm.

2.szyba VSG 44.4 kl.P4A / 16+argon / Thermofloat 1,0 6mm ze wskaźnikiem przenikalności 40db o wymiarach 150x110 w ilości dwie szyby w otworze.
szyba 4mm - folia 4mm - szyba 4mm - ramka 16mm + gaz argon - szyba 4mm.

Na chłopski rozum wybór opcji 2 jest lepszy ale prosił bym o zdanie fachowców.
Faktycznie opcja nr 2 jest lepsza, ale zainteresuj się pakietami 3 szybowymi.

pozdrawiam
Tomek

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » środa 14 lis 2007, 09:15

1) ze wskaźnikiem przenikalności 51db[/b] o wymiarach 150x110 w ilości jedna szyba w otworze.
2) ze wskaźnikiem przenikalności 40db[/b] o wymiarach 150x110 w ilości dwie szyby w otworze.

No właśnie, gdyby tylko dodać do siebie tłumienności obu szyb w opcji 2 to dostajesz 46dB. Być może fakt że szyby będą bardziej odsunięte doda dodatkowych decybeli, ale pewnym być nie mogem.

Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

atlantic

Post autor: atlantic » środa 14 lis 2007, 09:49

proponuję zapoznać się z artykułami :
http://www.press-glas.com/oferta/szyby_zespolone/szyby_dwiekochlonne/
http://www.press-glas.com/_files/Artykuly/Nowoczesne_szyby_dzwiekochlonne.pdf
http://www.press-glas.com/nasze_szklo/funkcje/ochrona_przed_halasem/

Rozgryzając twoje opisy wniosę tylko poprawkę że oznaczenie np. 66.2 mówi nam że patrząc w przekroju mamy kolejno 6mm(szkło) + 0,38(folia)+0,38(folia)+6mm(szkło) - mówiąc krótko liczba 2 mówi ile foli jest między szybami , grubość jednej foli to 0,38mm.

Zarówno pierwszy jak i drugi zapis oznacza szybę zespoloną czyli taką w której nie ma możliwości zaistnienia wilgoci pomiędzy taflami (jeśli takowa by się pojawiła masz prawo do reklamacji).

Ponadto zarówno twoje zespolenia jak i moje w linkach , dotyczą elewacji (bodajże to Rw=51 nawet wież kontrolnych na lotniskach). Fale dźwiękowe są tłumione przy pokonywaniu przeszkód o różnej grubości , proponuję abyś zasięgnął informacji w dziale technicznym tej firmy i może zaproponują ci prostsze i tańsze rozwiązanie z pakietem dwukomorowym.

Zwróć uwagę że szkło z pakiety nr.2 to szkło tzw. antywłamaniowe (opóźniające włamanie) - no chyba że obawiasz się że ktoś może rzucać instrumentami w reżyserke - hehehe.

Tak na poważnie , zadzwoń do nich i napewno ci coś zaproponują (coś tańszego aniżeli te dwa zespolenia elewacyjne)

Pozdrawiam

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 14 lis 2007, 11:55

tylko szyby zespolone i to w ilosci dwoch sztuk(w sensie dwa razy po zespolonej - razem 4 - odsuniete od sieie o jakies 10 cm)
i bedzie ok

rame zrob sobie z plyty wiorowej - tanio i najmniej klopotliwie choc warto szyby delikatnie nachylic w stosunku do siebie jak i obydwu oddzelanych pomieszczen....

Awatar użytkownika
lep

Post autor: lep » środa 14 lis 2007, 16:18

...proponuję zapoznać się z artykułami :
http://www.press-glas.com/oferta/szyby_zespolone/szyby_dwiekochlonne/
http://www.press-glas.com/_files/Artykuly/Nowoczesne_szyby_dzwiekochlonne.pdf
http://www.press-glas.com/nasze_szklo/funkcje/ochrona_przed_halasem/

...
Jestem w kontakcie z tą firmą i zaproponowali mi opcje najdroższą.
Dlatego pytam tutaj.
www.homstudio.com.pl

atlantic

Post autor: atlantic » środa 14 lis 2007, 16:52

Jestem w kontakcie z tą firmą i zaproponowali mi opcje najdroższą.
Dlatego pytam tutaj....
zgodzę się , bo stwierdzili że chodzi o jak największe tłumienie - a mi bardziej żebyś zaczerpnął informacji od kogoś z działu technicznego i żeby doradził Tobie jakie zastosować układy szkła , abyś był zadowolony zarówno Ty jak i Twój portfel i nie koniecznie musisz kupić to akurat u nich

Grzybass

Post autor: Grzybass » środa 14 lis 2007, 23:18

Przerabiałem ten temat kilka razy. Szyby zespolone NIE NADAJĄ SIĘ DO STUDIA!!! Ich izolacyjność termiczna zupełnie nie przenosi się na izolacyjność dźwiękową, która jest mierzona na szum ulicy. W jednym studio zamontowaliśmy takie (ze wszystkimi foliami, gazamii i innymi cudami) i nie zdały egzaminu. Stopa przechodzi przez nie jak przez papier...
W innym studio zastosowaliśmy sklejone 3 szyby jedna do drugiej, z dwiema warstwami 2mm żywicy między nimi - jak wafle z kremem. Dwa takie ok.3 centymetrowe zestawy w odległości ok. 30cm od siebie i pod kątem załatwiają sprawę

Grzybass

Post autor: Grzybass » środa 14 lis 2007, 23:22

i bez żadnych ramek od szyb zespolonych!!! Trzeba je osadzić w drewnianej ramie specjalnie do tego wykonanej, bo jest to cholernie ciężkie

ODPOWIEDZ