Sumowanie cyfrowe vs. analogowe - test

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Lalone

Sumowanie cyfrowe vs. analogowe - test

Post autor: Lalone » wtorek 20 lis 2007, 16:38

Siodme (jesli dobrze licze) podejscie do tematu rozplynelo sie w meandrach off-topicow jakies 2 tyg. temu, dlatego postanowilem przeniesc dyskusje do nowego watku.

Pomysl jest prosty: poniewaz temat budzi ogromne zainteresowanie i kontrowersje trzeba zrobic testy, a najlepszym miejscem na takie testy jest EiS.
Panowie Redaktorzy TO SWIETNY TEMAT NA ARTYKUL - nie dajcie sie dluzej prosic!

UWAGA 1. Prawda jest, ze tego typu niby-testy mozna znalezc w sieci, sa one jednak zwykle autorstwa producentow sprzetu sumujacego lub producentow software'u. Rzetelnosc moze wiec budzic zastrzezenia, dokladny opis jest niedostepny.

UWAGA 2. Test ma odpowiedziec na pytanie: czy analogowe sumowanie (NIE OBROBKA ANALOGOWYMI KLOCKAMI!) moze przyniesc lepsze rezultaty niz mixdown z komputera.

UWAGA 3. Test powinien oddawac realne warunki w ktorych pracuje wiekszosc zainteresowanych tematem czyli praca (nagranie/edycja/obrobka) w srodowisku DAW.

Propozycja jest taka:

1. Bierzemy dwa 1 minutowe fragmenty muzy w trakach. Fragment pierwszy - np. klasyczny kwartet rockowy, nagrywany za pomoca mikrofonow, fragment drugi - cos elektronicznego, projektowany beat, VSTi, wszytko z bebechow DAWa (to b. wazne, zeby zobaczyc potencjalne roznice miedzy materialem pochodzacym z realnego srodowiska akustycznego oraz syntetyzowanym w kompie);

2. W kazdym z testowych utrorow powinnismy miec przynajmniej 8 par stereo. To jest liczba zapewniajaca juz jakas gestosc mixu, jednoczenie jest to ogarniecia przez sumatory analogowe (zwykle 16 in);

3. Calej obrobki proponuje dokonac w domenie cyfrowej, tak jak robi to wiekszosc. Klasycznie i bez przesady: eq, panorama, lekka kompresja, reverby. Uzyjmy dobrej klasy pluginow, ktore wiekszosc zna i ceni, np. PSP (nie chodzi tu o wypas brzmieniowy, tylko raczej o to, zeby calosc zabrzmiala poprawnie). Efekty zaaplikujmy na twrado;

4. Zadabajmy zeby w DAWie zachowac w miare wysokie poziomy na cheblach (zeby niepotrzebnie nie obnizac rozdzielczosci bitowej na przetwornikach) i nastepnie zrobmy dwa mixy dla kazdego z utworow testowych:
a. mixdown z DAWA
b. zgranie przez sumator analogowy (bez ingerencji w gain poszczegolnych szyn i panorame)
(mozna dokonac tez zgania przez analogowa konsolete, pod warunkiem ze ominiemy wszystkie bloki korekcji, kompresji, itp. - hard bypass);

5. Jesli wystapia roznice glosnosci, mixy trzeba bedzie doprowadzic do podobnych poziomow, zeby roznice glosnosci nie zaciemnialy obrazu.

Mysle, ze taki tescik sporo by nam wyjasnil.

Jakies uwagi/sugestie? Walcie.
+ jesli chcielibyscie zobaczyc taki test na lamach EiS, wyrazcie swoje poparcie.

Awatar użytkownika
stevelukather

Re: Sumowanie cyfrowe vs. analogowe - test

Post autor: stevelukather » wtorek 20 lis 2007, 16:45

Mysle, ze taki tescik sporo by nam wyjasnil.

Jakies uwagi/sugestie? Walcie.
+ jesli chcielibyscie zobaczyc taki test na lamach EiS, wyrazcie swoje poparcie....
To samo proponowalem w poprzednim temacie dotyczacym sumowania i wtedy sie urwalo,kurcze zawsze brakuje mi czasu zeby to zrobic,tym bardziej ze brzmi mi to co wychodzi z Logica,wiec nie mam takiego cisnienia ale poswiece godzine wieczorem na zrobienie tego.
[addsig]

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » wtorek 20 lis 2007, 16:46

Jak najbardziej jestem ZA
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » wtorek 20 lis 2007, 17:43

Również nie mam specjalnie ciśnienia na taki test, bo to co wychodzi z mojego DAW również mnie zadowala tym bardziej że większość co robie idzie do "przepuszczenia przez sto milionów dolarów" , ale chętnie taki test przeczytam.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » wtorek 20 lis 2007, 17:48

Jednak wolałbym zeby miksy wystawione do testów były dopracowane możliwie maksymalnie - tak jak miksy które są wypuszczane do finalnego masteringu bez specjalnych błędów. W tedy myśle uztyteczność porównania będzie jeszcze bardzie OK. Chodzi mi o to czy taki "świetny miks" który brzmi juz sam w sobie świetnie dostanie na + czy poprostu będzie inny (niekoniecznie ciekawsz) po analogowym z sumowaniu.

Awatar użytkownika
Lalone

Post autor: Lalone » wtorek 20 lis 2007, 22:43

...Jednak wolałbym zeby miksy wystawione do testów były dopracowane możliwie maksymalnie - tak jak miksy które są wypuszczane do finalnego masteringu bez specjalnych błędów.
No wiesz, maksymalne dopracowanie to jest rzecz wzgledna
Ale pelna zgoda: mixy testowe powinny byc dobre, raczej standardowe (bez nadmiernych eksperymentow) i nie zawierac ewidentnych bledow.

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » wtorek 20 lis 2007, 22:59

badalem sprawe przez ostatnie 2-3 lata - sumowanie analogowe nic nie daje :)
[addsig]

Awatar użytkownika
Panter

Post autor: Panter » środa 21 lis 2007, 01:32

Sumowanie muzyki da nam tylko subiektywne wyniki testów, typu coś brzmi coś nie brzmi na ucho. Aby dogłębnie zbadać to zagadnienie, musielibyśmy spróbować sumować proste sygnały testowe, w ten sposób wykryjemy przesunięcia fazowe, zmianę parametrów sygnałów. Czyli zsumować można szum biały pełnopasmowy, który w całym paśmie ma tą samą energię, szum różowy, który posłuży bardziej do odsłuchów sybiektywnych. Sygnały sinusoidalne i prostokątne również, i przebiegi amplitudowo-czasowe sum sygnałów obejrzeć na oscyloskopie, to da nam informację jaka jest odpowiedź impulsowa sumatora. Na dodatek można sumować te same pary sygnałów, gdzie drugi będzie miał odwróconą fazę. Dzięki temu zbadamy przesunięcia fazowe, opóźnienia czasowe.

Panowie, jeśli już zrobić te pomiary, to porządnie, bo "na ucho" to w szpitalu chłop zmarł. Ja bardziej ufam miernikom.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » środa 21 lis 2007, 08:26

Panowie, jeśli już zrobić te pomiary, to porządnie, bo "na ucho" to w szpitalu chłop zmarł. Ja bardziej ufam miernikom....
Skoro różnice będa tylko wykrywalne przez mierniki - to nie ma sesnu sumować analogowo w praktyce (Jesli ktos rozwarza przejście na taką opcje). Szkoda zachodu, muzyce nic to nie da w takim razie.

Awatar użytkownika
stevelukather

Post autor: stevelukather » środa 21 lis 2007, 09:28

...badalem sprawe przez ostatnie 2-3 lata - sumowanie analogowe nic nie daje :)
...
Jacek,ja tez sie kiedys zdziwilem,jak zrobilem zgranie w komputerze,jeszcze w logicu 5.5.1 w czasie sesji,taki wstepny miks,a dzien pozniej cos tam dogralem jakas partie wokalu i puscilem zgranie po stole do komputera,ten sam miks nic nie ruszane w proporcjach,pozniej sluchalem obydwu wersji i mialem wrazenie,ze ten puszczony po mikserze(gralem do miksera same grupy instrumentow,fadery na 0dB,bez eq)byl jakis taki z minimalnie mniejszym kopem(mikser Soundtracs solitaire 32 VCA,wiec solidny z wyzszej polki mikser).Od tego czasu olalem wysylanie na mikser,1596 konwesrji A/D/A i co tam jeszcze.Jak jest dobry preamp i zrodlo to nie ma bata zeby nie gralo dobrze wewnatrz komputera.
[addsig]

ODPOWIEDZ