Sumowanie cyfrowe vs. analogowe - test

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Miłaszewski

Re: Sumowanie cyfrowe vs. analogowe - test

Post autor: Miłaszewski » środa 21 lis 2007, 10:09

Jacek,ja tez sie kiedys zdziwilem,jak zrobilem zgranie w komputerze,jeszcze w logicu 5.5.1 w czasie sesji,taki wstepny miks,a dzien pozniej cos tam dogralem jakas partie wokalu i puscilem zgranie po stole do komputera,ten sam miks nic nie ruszane w proporcjach,pozniej sluchalem obydwu wersji i mialem wrazenie,ze ten puszczony po mikserze(gralem do miksera same grupy instrumentow,fadery na 0dB,bez eq)byl jakis taki z minimalnie mniejszym kopem(mikser Soundtracs solitaire 32 VCA,wiec solidny z wyzszej polki mikser).Od tego czasu olalem wysylanie na mikser,1596 konwesrji A/D/A i co tam jeszcze.Jak jest dobry preamp i zrodlo to nie ma bata zeby nie gralo dobrze wewnatrz komputera.
...
No wiec wlasnie, czasem jeszcze przy nienajlepszym sprzecie moze byc gorzej. Moje pierwsze eksperymenty zaczalem jeszcze dosc dawno temu na MOTU i mikserze Mackie 8Bus. Wtedy tez bylo gorzej niz w komputerze.

Tak przy okazji, jakis miesiac temu natknalem sie na wywiad z Trentem Reznorem, ktory wywalil analogowy mikser ze studia zastepujac go w calosci Pro Toolsem i bardzo mocno skrytykowal wielki mebel jakim byl ww. mikser (SSL 6000 chyba). Jak ja sie wtedy ucieszylem, kiedy odkrylem ze moj idol ma takie samo podejscie do sprawy jak ja!
[addsig]

Awatar użytkownika
zebromirrrr

Post autor: zebromirrrr » środa 21 lis 2007, 10:28

czyli jednym słowem twierdzicie mikser w studio jest nie potrzebny? włąsnie zakupiłem mackie 24-8 bus.No nie załamujcie mnie.wystarczył by mały 8-kanałowiec do odsłuchu i wygody? przez 3 lata troche mnie denerwował brak miksera.jednek duzo przyjemniej sie pracuje na rzeczywistych heblach
www.studiosquat.pl

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » środa 21 lis 2007, 10:54

...czyli jednym słowem twierdzicie mikser w studio jest nie potrzebny? włąsnie zakupiłem mackie 24-8 bus.No nie załamujcie mnie.wystarczył by mały 8-kanałowiec do odsłuchu i wygody? przez 3 lata troche mnie denerwował brak miksera.jednek duzo przyjemniej sie pracuje na rzeczywistych heblach...
Ja generalnie nie miksuje juz nic na analogowym stole. Konsola (z resztą nie wielka) słuzy tylko do sterowania odluchami, wprowadzeniem do DAW czystego sygnału (prosto mikrofonu lub jakiegos osobnego preampu) - potem juz tylko DAW (oczywiście czasem wysyłam sygnal na zewnętrzną oboróbkę) , ale calościowy miks na wirtualnym mikserze.

Awatar użytkownika
schmaletz

Post autor: schmaletz » środa 21 lis 2007, 10:57

...Sumowanie muzyki da nam tylko subiektywne wyniki testów, typu coś brzmi coś nie brzmi na ucho. Aby dogłębnie zbadać to zagadnienie, musielibyśmy spróbować sumować proste sygnały testowe, w ten sposób wykryjemy przesunięcia fazowe, zmianę parametrów sygnałów. Czyli zsumować można szum biały pełnopasmowy, który w całym paśmie ma tą samą energię, szum różowy, który posłuży bardziej do odsłuchów sybiektywnych. Sygnały sinusoidalne i prostokątne również, i przebiegi amplitudowo-czasowe sum sygnałów obejrzeć na oscyloskopie, to da nam informację jaka jest odpowiedź impulsowa sumatora. Na dodatek można sumować te same pary sygnałów, gdzie drugi będzie miał odwróconą fazę. Dzięki temu zbadamy przesunięcia fazowe, opóźnienia czasowe.
``````````````````````````````````````
Wydaje mi się (krakowskim targiem), że dobrze byłoby zbadać sprawę
i "muzycznie" i "laboratoryjnie". Czyli puszczamy przez mikser i DAW
raz utwór muzyczny, a raz różne kolorowe szumy.

Wydaje mi się także, że każdy mikser analogowy coś tam wnosi od
siebie ;) Czasami jest to "fajne", a czasami "nie". W przyrodzie nie
ma bezstratnych urządzeń.

[addsig]

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » środa 21 lis 2007, 11:08

...czyli jednym słowem twierdzicie mikser w studio jest nie potrzebny? włąsnie zakupiłem mackie 24-8 bus.No nie załamujcie mnie.wystarczył by mały 8-kanałowiec do odsłuchu i wygody? przez 3 lata troche mnie denerwował brak miksera.jednek duzo przyjemniej sie pracuje na rzeczywistych heblach...
Dlatego warto miec jakis przywoity kontroler. Przy odrobinie szczescia dzisiaj w cenie nowego 8Bus mozna kupic uzywany Control 24, co jest swietnym rozwiazaniem dla kogos kto ma Pro Tools'a. 24 fadery, ktore zapisywane sa razem z sesja, bez potrzeby uzywania ton papieru i dlugiego czasu na total recall.
[addsig]

Awatar użytkownika
force

Post autor: force » środa 21 lis 2007, 19:35

Biedni Ci kolesie z Imbiru, po co oni ten sumator robią, ale ich sprawa...
SONY VAIO, MOTU Traveler, Presonus Digimax FS, ADAM A7

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » środa 21 lis 2007, 19:43

...Biedni Ci kolesie z Imbiru, po co oni ten sumator robią, ale ich sprawa......

Imbir robia Sumator ??
mozna linke ?

Awatar użytkownika
force

Post autor: force » środa 21 lis 2007, 20:24

linka nie mam, w EiS przeczytałem

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » środa 21 lis 2007, 20:49

...Biedni Ci kolesie z Imbiru, po co oni ten sumator robią, ale ich sprawa......
np. po to, zeby dac wieksze mozliwosci zintegrowania outboard'u, do rownoleglej kompresji i roznych innych rzeczy, ktore podpowie wyobraznia
[addsig]

Awatar użytkownika
force

Post autor: force » środa 21 lis 2007, 21:08

może. test na to nie odpowie zapewne, ale jestem ciekawy.

ODPOWIEDZ