Sumowanie cyfrowe vs. analogowe - test

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
System66

Re: Sumowanie cyfrowe vs. analogowe - test

Post autor: System66 » środa 21 lis 2007, 21:58

...badalem sprawe przez ostatnie 2-3 lata - sumowanie analogowe nic nie daje :)
...

Czesc! W tamtym roku zaczolem sie bawic w sumowanie analogowe. Jezeli nie posiada sie naprawde dobrych convertorow AD/DA to nie proponowal bym tego robic ze wzgledu na degredacje dzwieku. Roznica na moim systemie byla tak mala miedzy mixem zrobionym kompletnie digital a mixem sumowanym analogowo, ze tylko niektorzy ludzi mogli uslyszec ta roznice. Ja pzecietnie nagrywam kombinacje synthesizerow hardwerowych i mieszam je z virtualnymi plus okazjonaly vacal .. Wrocilem spowrotem do sumowania digital, a moj summing mixer (pheonix audio Nicerizer 16) uzywany jest jako moj front end do cubase. Podloczone mam do niego moje wszystkie syntezatory , a potem prosto do convertora apogee.

Awatar użytkownika
Panter

Post autor: Panter » środa 21 lis 2007, 22:22

Zawsze można kupić rozbudowany sterownik na USB i mieć heble, widziałem na forum wątek na ten temat.

Awatar użytkownika
Lalone

Post autor: Lalone » środa 21 lis 2007, 22:54

......badalem sprawe przez ostatnie 2-3 lata - sumowanie analogowe nic nie daje :)

No ciekawe, ciekawe. Ja sie bawilem troche SPL Mixdreamem i - mimo poczatkowego zachwytu - juz potem 'na chlodno' tez oszalamiajacych roznic nie stwierdzilem.
Ale rzetelnego testu wg. opisanego schematu jestem ciekaw, tym bardziej ze ostatnio pokazalo sie na rynku naprwde sporo sumujacych urzadzen uznanych firm (SSL, Neve, SPL, Chandler LTD, za chwile Imbir...)

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » czwartek 22 lis 2007, 00:38

Czesc! W tamtym roku zaczolem sie bawic w sumowanie analogowe. Jezeli nie posiada sie naprawde dobrych convertorow AD/DA to nie proponowal bym tego robic ze wzgledu na degredacje dzwieku.
apogee maja tendencje do "polepszania" dzwieku,
ale znacznie wiecej da po prostu zapiecie jakiegos fajnego eq z charakterem na sume

Awatar użytkownika
stevelukather

Post autor: stevelukather » czwartek 22 lis 2007, 02:15

......Biedni Ci kolesie z Imbiru, po co oni ten sumator robią, ale ich sprawa......
np. po to, zeby dac wieksze mozliwosci zintegrowania outboard'u, do rownoleglej kompresji i roznych innych rzeczy, ktore podpowie wyobraznia
...
...ale majac dobry wielokanalowy przetwornik nie potrzeba sumatora zeby podlaczyc zewnetrzne urzadzenia,ja w Logicu 7 korzystam z pluginu I/O na busach i bebny basy gitary gram po SPL Charisma 8,kazde po osobnej parze stereo na sumie ma TCFinalizer tez przez I/O(podpiete po spdif z RME FF800,Charisma po analogu),wiec po co mi sumator?Za ta kase wole kupic jakis preamp,mikrofon ale nie sumator.
[addsig]

Awatar użytkownika
Laliszon

Post autor: Laliszon » czwartek 22 lis 2007, 16:35

zgadzam się z kolegą

ODPOWIEDZ