Retrigger

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
Hubba

Retrigger

Post autor: Hubba » wtorek 05 sie 2003, 17:51

Witam serdecznie Grono !

szukam jakiegos VST/DX co by pelnilo funkcje jak w temacie (oczywiscie MIDI). Z gory dziekuje za wszelkie sugestie.

Pozdrawiam

hub

Awatar użytkownika
MB

Re: Retrigger

Post autor: MB » środa 06 sie 2003, 12:25

Podejrzewam, że o ile nie zdefiniujesz, o co Ci chodzi, to nikt nie będzie wiedział, co ma odpowiedzieć. Mamy deficyt jasnowidzów.

Awatar użytkownika
Hubba

Post autor: Hubba » środa 06 sie 2003, 14:31

...Podejrzewam, że o ile nie zdefiniujesz, o co Ci chodzi, to nikt nie będzie wiedział, co ma odpowiedzieć. Mamy deficyt jasnowidzów....

Ok, podwijam kiece i lece tlumaczyc. Chodzi mi o taka wtyczke, ktora pozwoli na wyzwolenie np. sampla (badz kazdego innego dzwieku softsyntha) w zadanych odstepach (krotkich) czasu. Wiem, ze mozna to zrobic w dowolnym sekwenserze, ale wolalbym bardziej systematyczne (czyt. narzedziowe) podejscie. Ulatwi to troche prace.

W kotekscie jasnowidzow... podobno magnez dobrze robi i wyciag z mniszka alpejskiego

hub

DogHead

Post autor: DogHead » środa 06 sie 2003, 14:36

W kotekscie jasnowidzow...

Przychodzi baba do jasnowdza. Puka do drzwi i slyszy pytanie: "Kto tam?".

"Na cholere mi taki jasnowidz???..."

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » czwartek 07 sie 2003, 10:56

Chodzi mi o taka wtyczke, ktora pozwoli na wyzwolenie np. sampla (badz kazdego innego dzwieku softsyntha) w zadanych odstepach (krotkich) czasu. Wiem, ze mozna to zrobic w dowolnym sekwenserze, ale wolalbym bardziej systematyczne (czyt. narzedziowe) podejscie. Ulatwi to troche prace.

Nadal uważam, że nie do końca jasno zdefiniowałeś oczekiwaną funkcję. Czy chodzi o coś takiego: http://www.d-dev.com/ruction.html ?

czy może: http://www.smartelectronix.com/~dunk/ ?

Poza tym zawsze pozostaje jeszcze FruityLoops w wersji wtyczkowej.

Awatar użytkownika
Hubba

Post autor: Hubba » czwartek 07 sie 2003, 11:42

Nadal uważam, że nie do końca jasno zdefiniowałeś oczekiwaną funkcję.

...

Dzieki za cierpliwosc. W rzeczy samej efekt dzialania mialby byc podobny do uzycia prostego sekwensera w sekwenserze (ale to by byla armata na muchy). Wolalbym cos prostszego. Najprosciej rzecz ujmujac chodzi o to, zeby przy jednym wcisnieciu klawisza (badz ) odgrywajacego dany dzwiek wyzwolic samoczynnie (tzn. z pomoca jakiejs wtyczki) ten dzwiek jeszcze konfigurowalna ilosc razy w konfigurowalnych odstepach czasu. To mialo by dzialac jak delay, ale odgrywac dzwiek z tym samym natezeniem.

Np. w trackerach jest taka funkcja. Wpisujesz dana nute, zaznaczasz obok, ze ma byc 'triggerowana' i przy odtwarzaniu slyszysz odgrywana nie jedna nute tylko kilka po sobie w odstepach czasu zaleznych od tempa.

hub

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » czwartek 07 sie 2003, 12:20

chodzi o to, zeby przy jednym wcisnieciu klawisza (badz ) odgrywajacego dany dzwiek wyzwolic samoczynnie (tzn. z pomoca jakiejs wtyczki) ten dzwiek jeszcze konfigurowalna ilosc razy w konfigurowalnych odstepach czasu. To mialo by dzialac jak delay, ale odgrywac dzwiek z tym samym natezeniem.

jednym słowem potrzebujesz raczej wtyczki typu echo, a nie sekwencera. W CubaseSX masz efekt pt. Midi Echo, który dokładnie robi to, co napisałeś - możesz wpisać liczbę powtózeń i tak ustawić parametry, żeby natężenie się nie zmieniało.

Awatar użytkownika
astro

Post autor: astro » czwartek 07 sie 2003, 12:32

Dzieki za cierpliwosc. W rzeczy samej efekt dzialania mialby byc podobny do uzycia prostego sekwensera w sekwenserze (ale to by byla armata na muchy). Wolalbym cos prostszego. Najprosciej rzecz ujmujac chodzi o to, zeby przy jednym wcisnieciu klawisza (badz ) odgrywajacego dany dzwiek wyzwolic samoczynnie (tzn. z pomoca jakiejs wtyczki) ten dzwiek jeszcze konfigurowalna ilosc razy w konfigurowalnych odstepach czasu. To mialo by dzialac jak delay, ale odgrywac dzwiek z tym samym natezeniem.

Np. w trackerach jest taka funkcja. Wpisujesz dana nute, zaznaczasz obok, ze ma byc 'triggerowana' i przy odtwarzaniu slyszysz odgrywana nie jedna nute tylko kilka po sobie w odstepach czasu zaleznych od tempa.

hub

...

Z tego co wiem to w trakarach nie bardzo się da grać na żywo. Porównanie jest więc trochę nie bardzo. Ale mniejsza o to.

Może tobie "chłopie" chodzi o programowany arpagiator.

Z włączoną funcją hold naciskasz a tu Ci dalej gra.

NIestety nie wiem czy są takie wtyczki.

Chyba "fraz sekwencer" w Cubeisie coś takiego potrafi, ale nie próbowałem.

Mam nadzieję że coś Ci pomogłem.

Pozdrawiam.

Arek - Radzyń Podlaski

Awatar użytkownika
Hubba

Post autor: Hubba » czwartek 07 sie 2003, 13:15

jednym słowem potrzebujesz raczej wtyczki typu echo, a nie sekwencera. W CubaseSX masz efekt pt. Midi Echo, który dokładnie robi to, co napisałeś - możesz wpisać liczbę powtózeń i tak ustawić parametry, żeby natężenie się nie zmieniało.

...

"o to to moja anielciu" , to moze byc to. Problem jednak w tym, ze nie mam Cubase'a , ale ma znajomy i u niego przecwicze (nie ma gdzies niezaleznej takiej wtyczki ?). Dam znac gdyby to jednak nie bylo to o czym mysle. Wielkie dzieki za wsparcie.

hub

Awatar użytkownika
Hubba

Post autor: Hubba » czwartek 07 sie 2003, 13:18

Z tego co wiem to w trakarach nie bardzo się da grać na żywo.

Może tobie "chłopie" chodzi o programowany arpagiator.

Arpeggiator tez moze pelnic taka funkcje, jednak wolalbym nie zaprzegac czegos co nie do konca pasuje (a tak przy okazji znasz jakis dobry arpeggiator ?).

Do grania na zywo jeszcze nie doszedlem. Na razie zbieram instrumentarium, ale dzieki !

Pozdrawiam

hub

ODPOWIEDZ