Sklepy ze sprzętem muz. w Niemczech

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
lobuz

Sklepy ze sprzętem muz. w Niemczech

Post autor: lobuz » piątek 28 gru 2007, 07:58

Witam.

Mam zamiar wybrać się do Niemiec aby zakupić sampler i gramofon. Na chwilę obecną mam dwa sklepy, w których mógłbym zrobić zakupy: Music-Town w Neubrandenburgu (music-town.de) i Sound & Drumland w Berlinie (justmusic.de). Rzecz ma się następująco: do Music-Town mam bliżej i do tego oba produkty kupiłbym w jednym miejscu, jednak czytając posty na forum EiS nie wiem jakie mieć zdanie o tym sklepie. Jeżeli ktoś z forumowiczów robił tam zakupy w 2007 proszę o wypowiedź. Druga sprawa: w wypadku gdybym chciał zrobić zakupy w Sound & Drumland i tam nie mogliby sprowadzić gramofonu (zwykły gramofon, który inne sklepy muz. w DE mają w ofercie) czy ktoś z Was zna dobry sklep z gramofonami w Berlinie? Ostatnie pytanie: kwota zakupu wyniesie 420 euro - czy ta suma jest dostatecznie duża, aby ubiegać się o jakikolwiek rabat?

Pozdrawiam.

PS. Mieszkam blisko granicy i interesuje mnie jedynie zakup bezpośredni. Jestem w stanie pojechać do 150-200km w jedną stronę.

Awatar użytkownika
Meduz

Re: Sklepy ze sprzętem muz. w Niemczech

Post autor: Meduz » piątek 28 gru 2007, 08:09

Music-Town w Neubrandenburgu (music-town.de) i Sound & Drumland w Berlinie (justmusic.de). Rzecz ma się następująco: do Music-Town mam bliżej i do tego oba produkty kupiłbym w jednym miejscu, jednak czytając posty na forum EiS nie wiem jakie mieć zdanie o tym sklepie. Jeżeli ktoś z forumowiczów robił tam zakupy w 2007 proszę o wypowiedź. Druga sprawa: w wypadku gdybym chciał zrobić zakupy w Sound & Drumland i tam nie mogliby sprowadzić gramofonu (zwykły gramofon, który inne sklepy muz. w DE mają w ofercie) czy ktoś z Was zna dobry sklep z gramofonami w Berlinie? Ostatnie pytanie: kwota zakupu wyniesie 420 euro - czy ta suma jest dostatecznie duża, aby ubiegać się o jakikolwiek rabat?

Ja korzystałem w tym roku z pierwszego z wymienionych sklepów. Bezproblemowo i szybko. Pomimo że mieszkam przy granicy to wolałem przesyłkę. Najpierw wpłata na polskie konto a później kurier do drzwi. Całość chyba do 5 dni. Ja polecam

Pozdrawiam
RME Fireface800 plus RME ADI 8 DS, IgsAudio: Gloobus, DT, 2972, 1176, 2176, S-Type Mix Buss Compressor, APS Aeon...

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » piątek 28 gru 2007, 08:47

...Music-Town w Neubrandenburgu (music-town.de)

Jakies 2 latka temu - przesyłka w ciągu kilku dni, wpłata na polskie konto
Konieczna była reklamacja - na ich własny koszt przysłali kuriera zwrotnego i odesłali sprawny sprzęt

Nie wiem jak zakupy na miejscu

Na miejsu na pewno najlepszy jest Thomann, ogromne magazyny i wszystko zawsze od ręki ma miejscu, ale to daleeeeeeko (koło Bamberga)

Na miejscu na pewno jest taniej o VAT który przy wysyłce do nas wynosi 22%, przy zakupie na miejscu chyba 14%

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

EMD

Post autor: EMD » piątek 28 gru 2007, 09:01

Na miejscu na pewno jest taniej o VAT który przy wysyłce do nas wynosi 22%, przy zakupie na miejscu chyba 14%
Niestety nie jest tak różowo. Kilka miesięcy temu Niemcy mieli podwyżkę VATu z 16 na 19% procent.

Awatar użytkownika
DJgts

Post autor: DJgts » piątek 28 gru 2007, 13:25

jest jeszcze thomann.de którego polecam jesli chodzi o wysyłke...
Numark tt500, Shure M44-7, Vestax PMC 06 PRO A, Akai MPD24, Akai S950, Ensoniq EPS, Logitech Z3e...

minimax

Post autor: minimax » piątek 28 gru 2007, 13:58

Niedawno kupowałem drogą i delikatną rzecz w music-town wysyłkowo. Wpłata z góry na polskie konto wg kursu średniego NBP. Przesyłka była dobrze zapakowana i dotarła przed upływem obiecanego terminu - także - polecam :)
[b][url=http://jurekmuszynski.com]jurekmuszynski.com[/url][/b]

Awatar użytkownika
acoto

Post autor: acoto » piątek 28 gru 2007, 14:27

...jest jeszcze thomann.de którego polecam jesli chodzi o wysyłke......
thomann i music-town to zdecydowanie najtańsze sklepy, jednak jeśli chodzi o wysyłkę i obsługę reklamacji zdecydowanie prowadzi ten drugi.

Awatar użytkownika
cristo

Post autor: cristo » piątek 28 gru 2007, 15:41

robiłem zakupy w music-town kilkukrotnie.raz był problem, bo czegoś tam nie dołączyli, ale po 4 dniach dosłali na własny koszt, więc ok. a "targować" zawsze się można; u nich też. jak zamawiasz przez net, to nawet przy byle głupstwie próbuj przerzucić na nich choć koszty przesyłki. przy dużych zakupach - negocjuj (i tak nie zapłacisz więcej niż w ofercie, więc niczym nie ryzykujesz :) ). a jak pojedziesz na miejsce pokręcisz się z godzinkę, popytasz do bólu i pokarzesz kasę, to szkoda im będzie czasu zainwestowanego w ciebie i pewnie też coś spuszczą z ceny :):):)

pozdrawiam i życzę udanych zakupów

PS. gdzieniegdzie przed końcem miesiąca (a teraz roku), sprzedawcy muszą robić tzw. wynik, więc są podatniejsi na perswazję... :)
początek....
ale dużo czytam, słucham, szukam....

lobuz

Post autor: lobuz » piątek 28 gru 2007, 20:01

Dziękuję za odpowiedzi. Nieco obawiałem się Music-Town ale po lekturze myślę, że zaryzykuję
Przeglądałem już wiele ofert internetowych (m.in. wspomniany thomann.de) ale ze względów czasowych i pieniężnych wolę pojechać do Neubrandenburga bo podroż w jedną stronę wyniesie ok. 20zl (LPG rulez). Poza tym w razie jakichkolwiek, naprawdę poważnych problemów ze strony sklepu mogę pojawić się tam osobiście (nie żebym był duży czy nerwowy ale to zawsze inaczej porozmawiać z kimś osobiście a przez e-mail).
@cristo: niestety nie będę tam przed końcem roku, a w sob. 5.01.08 jeżeli nic nie zawiedzie.

mam jeszcze jedno pytanie do bardziej doświadczonych w zakupach forumowiczów: czy jeżeli kwota moich zakupów wynosi 423 euro to czy można próbować zbić to do 400 euro?Czy to już przegięcie ? A może mogę starać się o jeszcze więcej? Pytam ponieważ moje doświadczenie w zakupach internetowych jest nikłe, a jeżeli chodzi o Niemców to zerowe

Pozdrawiam.

PS. Pytanie (retoryczne): dlaczego nie stać mnie na ceny polskich dostawców i muszę zostawić kasę u Niemców ? W Polsce za to co mam zamiar kupić w Niemczech zapłaciłbym 220zl więcej.

Awatar użytkownika
DJgts

Post autor: DJgts » piątek 28 gru 2007, 20:37

Jezeli kupujesz wiecej niz jeden produkt to podejrzewam ze spuszczą...
Numark tt500, Shure M44-7, Vestax PMC 06 PRO A, Akai MPD24, Akai S950, Ensoniq EPS, Logitech Z3e...

ODPOWIEDZ