Alesis iO|2
-
Alesis iO|2
Czy tkos z was posiada ten sprzcik?
Mam zamiar go kupic i ciekaw jestem jak się sprawuje w praktyce.
http://www.alesis.com/product.php?id=8
Będę wdzięczny za opinie.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
Re: Alesis iO|2
...Czy tkos z was posiada ten sprzcik?
Pozdrawiam...
czy nikt nie posiada tego alesisa?
Pozdrawiam...
czy nikt nie posiada tego alesisa?
ja posiadam, i polecam - przydatne pudelko w dobrej cenie.
czytalem na forach o czestych klopotach z zakloceniami podczas nagrywania i problemach z ASIO, ale mi sie nic takiego nie zdarzylo
niezle (w swojej klasie) preampy, direct monitoring, phantom power, wejscie instr, spdif, inserty na obydwu kanalach(!), metalowa obudowa - solidna
nie bedziesz zalowal, jesli potrzebujesz mobilnego interfejsu
czytalem na forach o czestych klopotach z zakloceniami podczas nagrywania i problemach z ASIO, ale mi sie nic takiego nie zdarzylo
niezle (w swojej klasie) preampy, direct monitoring, phantom power, wejscie instr, spdif, inserty na obydwu kanalach(!), metalowa obudowa - solidna
nie bedziesz zalowal, jesli potrzebujesz mobilnego interfejsu
fan dobrego brzmienia ;)
co do preampow to maja nisko szumy i w miare neutralnie brzmia - wiecej nie wymagam od takiego urzadzenia
nagrywam sobie na nich piloty czy to bebnow, czy gitary, czasem tez wokal, i naprawde daja rade.
a w moim przypadku io14 jest bez sensu - ani sie w torbie laptopowej nie zmiesci, ani zasilany nie bedzie z firewire (mam PC). a io2 malutki poreczny, taki notatnik sprawny ;)
nagrywam sobie na nich piloty czy to bebnow, czy gitary, czasem tez wokal, i naprawde daja rade.
a w moim przypadku io14 jest bez sensu - ani sie w torbie laptopowej nie zmiesci, ani zasilany nie bedzie z firewire (mam PC). a io2 malutki poreczny, taki notatnik sprawny ;)
fan dobrego brzmienia ;)
-
...Przedwzmacniacze są przeciętne i maja słabe wzmocnienie... tak ja wyczytałem na forach...
Lepiej dołożyć 200zł i kupić IO14 na FireWire
A tak poza tym o IO2 pytałem tutaj już z 5 razy i nikt nie odpowiedział...
...
Gdybym chciał dołożyć 200zł i kupić IO14 to bym dał inny temat .
Interesyje mnie Alesis iO|2 a nie coś innego.

...
Interesyje mnie Alesis iO|2 a nie coś innego.
-
......Przedwzmacniacze są przeciętne i maja słabe wzmocnienie... tak ja wyczytałem na forach...
...
Interesyje mnie Alesis iO|2 a nie coś innego....
oduck na jakim chipie masz płytę gł. w kompie?
chce kupic Alesisa do Laptopa toshiba A110 i kompa Athlon 2000+ na płycie z układem gforce

...
Interesyje mnie Alesis iO|2 a nie coś innego....
chce kupic Alesisa do Laptopa toshiba A110 i kompa Athlon 2000+ na płycie z układem gforce
...No, ale nagrywasz głośne źródła dźwięku, a np. taki głos lektora czy nie wiem... no coś co wymaga większego wzmocnienia...
szczerze mowiac to nie probowalem nic cichego bardzo nagrywac - dlatego tez nie zauwazylem problemow ze wzmocnieniem. ale przy okazji sprawdze
Z zasilaniem z laptopa mnie ma problemów? Nic nie "skierczy" w dźwięku?
Dużo prądu pobiera z baterii laptoka/szybko ja rozładowywuje?
...
skwierczec nic nie skwierczy, wszystko ok
a co do poboru mocy to tez nie sprawdzalem specjalnie, zazwyczaj podlaczam laptopa do gniazdka jak nagrywam.
przykro mi, nie jestem typem testera :)
szczerze mowiac to nie probowalem nic cichego bardzo nagrywac - dlatego tez nie zauwazylem problemow ze wzmocnieniem. ale przy okazji sprawdze
Z zasilaniem z laptopa mnie ma problemów? Nic nie "skierczy" w dźwięku?

Dużo prądu pobiera z baterii laptoka/szybko ja rozładowywuje?
...
skwierczec nic nie skwierczy, wszystko ok
a co do poboru mocy to tez nie sprawdzalem specjalnie, zazwyczaj podlaczam laptopa do gniazdka jak nagrywam.
fan dobrego brzmienia ;)
zabij mnie, a nie wiem

mam Vaio z core2duo - jak sie wlacza to pokazuje na ekranie logo intel phoenix. wiecej nic nie wiem na ten temat
ale jak mowilem - bazujac na swoich doswiadczeniach polecam ten io2 jako maly poreczny i sprawny interfejs do zadan podrecznych tudziez urlopowych ;)
fan dobrego brzmienia ;)
Witam
Mialem alesisa i z poczatku bylo ok.Potem zaczely sie problemy. Dwa razy ja reklamowalem.Problemy przy obu kartach byly te same- rozlaczalo sie zasilanie usb,przedzwzmacniacz mikrofonowy dzialal kiedy mu sie chcialo.
Przeczytalem potem gdzies na forum,ze ta karta to nieporozumienie,zabawka, w ktora nie warto inwestowac.Ja teraz to wiem,wtedy nie wiedzialem.
Polecam dolozyc troche pieniedzy i kupic firewire.
Mialem alesisa i z poczatku bylo ok.Potem zaczely sie problemy. Dwa razy ja reklamowalem.Problemy przy obu kartach byly te same- rozlaczalo sie zasilanie usb,przedzwzmacniacz mikrofonowy dzialal kiedy mu sie chcialo.
Przeczytalem potem gdzies na forum,ze ta karta to nieporozumienie,zabawka, w ktora nie warto inwestowac.Ja teraz to wiem,wtedy nie wiedzialem.
Polecam dolozyc troche pieniedzy i kupic firewire.
Ehh, proste przecież pytanie zadałem...

Podłączałeś chyba do niego jakiś mikrofon dynamiczny czy coś mówiłeś?
A możesz to dla mnie to sprawdzić, czy raczej nie bardzo się da?
...
nie jestem testerem w tym sensie ze nie mam pojecia czy szybko baterie zzera, czy nie - po prostu dziala a jak przestaje to podlaczam zasilacz. nawet nie wiem czy to jest 3 godz czy 5. a i tak najczesciej na zasilaczu cos robie.
jesli chodzi o czulosc to przy zwyklej mowie (nie mam emisji prawidlowej) jest jakies -15dB (na sm57, zgodnie z zyczeniem waszmosci ;) ) przy gainie na max. czyli srednio rzeczywiscie co najmniej ;)
i ja tez czytalem na roznych forach ze io2 jest do bani, ale moj jak na razie dziala doskonale wiec chyba go nie wyrzuce ;) poza tym tak jak zaznaczalem - to dla mnie swietny podreczny notatnik, nic wiecej. i jako taki jakos zapewnia mi wiecej niz wystarczajaca
fan dobrego brzmienia ;)