Korg M3 - użytkownicy

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Awatar użytkownika
panduberman

Re: Korg M3 - użytkownicy

Post autor: panduberman » poniedziałek 31 gru 2007, 12:19

tak samo z ustawieniami padów.
przypisuję do nich np. jakiś akord i te ustawienia też się nie zapisują...

SH-101, Polysix, Juno-106, Bohm, Yamaha CS-5, Nord Electro, Korg M3, Rhodes MK2, Korg R3, komputer, monitory, preampy, szafka, fotel, kubek, popielniczka ;-)

Awatar użytkownika
remimusic
Kontakt:

Post autor: remimusic » poniedziałek 31 gru 2007, 14:00

...proponuję:

1. zajrzeć do SAMPLING i sprawdzić, gdzie jest umieszczony ten cały multisampl - w której komórce.

2. zajrzeć do serca programu i sprawdzić, jaka próbka jest ustawiona na danej 'barwie'.

Przypuszczam, że w błąd tkwi w niewłaściwym ustawieniu na poziomie samplingu / barwy.

_REMI_
_ REMI_

Korg KRONOS, Korg OASYS, Korg M3, Yamaha Motif XS, Access Virus TI

Mr.Lee

Post autor: Mr.Lee » poniedziałek 31 gru 2007, 14:42

...to ja tak jeszcze z jednym pytaniem.
mam przygotowany sampel w formacie wav.nagrywam go na pendrive`a, ładuje do M3(przycisk load na wyświetlaczu).potem robie z tego sampla multisampel i wsadzam do programu o nazwie "blabla".i wszystko gra.wsadzam ten przygotowany z sampla prog do combi te tez wszystko gra pięknie, ale jak uruchomię ponownie M3 to już nie mam tego multisampla .
Nazwa PROG zostaje, w COMBI tez sie zgadza ale próbki wcześniej zgranej z pendrive`a nie ma..
ja coś źle robie?czy to M3 jakoś szaleje?:-?

...
Witam!
Panowie! Droga jest prosta.
Jak już zrobicie sobie swietny sampel i wyeksportujecie go do programu np. U-A001 to w prawej górnej stronie ekranu jest ptaszek który jak dotkniecie wyświetli sie wam menu a tam Writhe Program.
I on tam zostanie z wszystkim czym chcecie.
Pozdrawiam i do siego roku.

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » środa 02 sty 2008, 17:14

Panowie Bracia Emtrójkowcy,

pytanka mam do Was szybkie, będę wdzięczny za odpowiedź.

1. Jak liczona jest polifonia w M3? Czy jeden dźwięk zagrany określoną barwą (nie Combi) to w przypadku stereo są dwa głosy ze 120-głosowej polifonii, czy są tu kombinacje takie jak w "niektórych innych instrumentach", gdzie taki pojedynczy dźwięk może "zabrać" od 1 do nawet 8 głosów ?

2. Jak oceniacie Panowie jakość wykonania instrumentu i materiałów użytych do jego budowy, w szczególności chodzi mi o przyciski funkcyjne? W teście w EiS było napisane, że autor tegoż ma obawy o ich trwałość. Jak to wygląda w praktyce?

3. Jak oceniacie ekran LCD - czy nie jest aby podatny na zarysowania?

Mr.Lee

Post autor: Mr.Lee » środa 02 sty 2008, 19:05

Jabu!!!
Więc tak:

Przyciski w M3 to mikrostyki które działaja pewnie i bez wysiłku. Ich wielkość jest optymalnie dobrana. O pomyłkę trudno.
A większośc i tak robi sie dotykając wyświetlacza.

Wyświetlacz to w tym instrumencie to jego serce. Ale dużo można zrobić skrótami klawiaturowymi. Nie ukrywam że długo sie bawiłem na początku tym wyświetlaczem. No i odciski zostają, ale miękka flanelka i Pronto do plastiku i lsni jak nowy.

Obudowa tego klawisza to aluminium i wysokiej jakośći plastik. Z moim mini Mac tworzy kompozycje idealną. Pewnie ten sam producent. No waga tego klawisza to jedyny mankament, ale metal niestety waży.

Instrument jest naprawde solidnie wylonany i utrzymanie go w czystości to proste przyjemne zajęcie. Żadnych niepotrzebnych zakamarków.

Pozdrawiam

Mr.Lee

Post autor: Mr.Lee » środa 02 sty 2008, 19:08

...Panowie Bracia Emtrójkowcy,

pytanka mam do Was szybkie, będę wdzięczny za odpowiedź.

1. Jak liczona jest polifonia w M3? Czy jeden dźwięk zagrany określoną barwą (nie Combi) to w przypadku stereo są dwa głosy ze 120-głosowej polifonii, czy są tu kombinacje takie jak w "niektórych innych instrumentach", gdzie taki pojedynczy dźwięk może "zabrać" od 1 do nawet 8 głosów ?

Polifonie jest liczona w ten sposób że jeden oscylator (sampel) to jeden głos. brzmienia składaja się przeważnie z dwóch oscylatorów. Ale zapchać to wszystko znaną mi muzyką jest trudno.

Awatar użytkownika
remimusic
Kontakt:

Post autor: remimusic » środa 02 sty 2008, 20:39

2. Jak oceniacie Panowie jakość wykonania instrumentu i materiałów użytych do jego budowy, w szczególności chodzi mi o przyciski funkcyjne? W teście w EiS było napisane, że autor tegoż ma obawy o ich trwałość. Jak to wygląda w praktyce?

Pisząc test, autor miał na myśli tylko i wyłącznie przyciski - uważam, że są one mniej stabilne niż te zastosowane w Extreme, czy w Oasysie.

Obudowa M3 i materiał zastosowany jest naprawdę dobrej jakości!

W M3, przyciski działają poprawnie, ale w przyszłości mogą być z nimi kłopoty, JEŚLI użytkownik nie będzie obchodził się z nimi 'delikatnie'.

Jest to też kwestia przyzwyczajenia...

Wyświetlacz w M3 jest najwyższej jakości - znacznie lepszy niż w Extreme, czy innym Tritonie. W tej materii, nie ma obaw :)

_REMI_

_ REMI_

Korg KRONOS, Korg OASYS, Korg M3, Yamaha Motif XS, Access Virus TI

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » środa 02 sty 2008, 21:39

Dziękuję Wam Panowie za odpowiedzi...

Ale pozwolę sobie na małą dogrywkę, czyli jeszcze jedno pytanko.
Czy do M3 można dodać więcej niż jedną kartę EXB? Np. pamięć do samplera i jednocześnie rozszerzenie Radias?

Mr.Lee

Post autor: Mr.Lee » środa 02 sty 2008, 21:43

...Dziękuję Wam Panowie za odpowiedzi...

Ale pozwolę sobie na małą dogrywkę, czyli jeszcze jedno pytanko.
Czy do M3 można dodać więcej niż jedną kartę EXB? Np. pamięć do samplera i jednocześnie rozszerzenie Radias?...

Oczywiście że tak. Możesz dodać Pamięć, Radiasa i na dokładkę kartę FireWire i masz interfejs audio.
Widzę Panie Jabu że intensywnie o nim myślisz:)
Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » środa 02 sty 2008, 21:50

Oczywiście że tak. Możesz dodać Pamięć, Radiasa i na dokładkę kartę FireWire i masz interfejs audio.
Widzę Panie Jabu że intensywnie o nim myślisz:)
Pozdrawiam!...

Ach daj spokój
Zamęt w głowie mam... :)

ODPOWIEDZ