Korg M3 - użytkownicy

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Mr.Lee

Re: Korg M3 - użytkownicy

Post autor: Mr.Lee » piątek 04 sty 2008, 10:45

Zastanawiam się dlaczego nikt praktycznie na tym forum nie wypowiada się na temat Rolanda Fantoma. Rozumiem,że ma kilka funkcji dyskusyjnych jak choćby kontroler D-Beam (po co?)czy choćby pady (to akurat myślę fajne) ale pozatym cała reszta łącznie z sercem trzyma poziom....
Witaj kolego.

Nie wiem Dlaczego tak jest. jest to może spowodowane promocją tego instrumentu. To niewątpliwie dobry sprzet. Brzmienia Pianin i Rhodesów roland ma Niewatpliwie najlepsze... ale ktoś kto gra elektronikę nie kupi czegoś co nie gra jak chce. Poza tym w dziedzinie secquencerów w tych modelach nie wiem nic więc sie nie wypowiadam.
Myślę że roland (to tylko moje zdanie) jest świetnym producentem Syntezatorów a w szczególności tych do elektroniki, lecz jeżeli chodzi o maszyny typu Workstation jest sporo z tyłu. I dlatego jest tańszy od konkurencji, a poza tym stanął w miejscu. W nowych modelach nie ma za wiele inowacji i nowinek technicznych.

To stara sprawdzona zasada...nic za darmo.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » piątek 04 sty 2008, 11:28

Trzeba pamiętać że Fantom to już stosunkowo stara konstrukcja, Roland powinien w odpowiedzi na M3 pokazać coś nowego.
Co do brzmień, to tu dużo jest kwestią gustu. Piano Fantom ma na pewno bardzo dobre, ale jeżeli chodzi o brzmienia elektroniczne i "syntezatorowe" (dla mnie najważniejsze), to ja wybieram M3.

Jeżeli chodzi o workstation, to Roland faktycznie stanął w miejscu... Ale np. cudo pod tytułem Roland V-Synth GT chciałbym mieć... tylko ta cena...

Awatar użytkownika
TheF
Kontakt:

Post autor: TheF » piątek 04 sty 2008, 11:46

Heh, no jeśli chodzi o brzmienia elektronicznie to możliwe że tak jest. Nie przesłuchiwałem osobiście Fantoma X (podobnie zresztą jak Korga M3, czy też Yamaszkę XS) ale patrząc na dema to rzeczywiście Roland jest w tyle.
Korg (już nawet TR) ma świetne "jarrowe" pady.
Natomiast przeglądając manual hmm, no tutaj nie widać żeby Roland był w tyle, ba - zaryzykuję się stwierdzić że sekcję tworzenia dźwięku (czy jak to nazwać) ma nowocześniejszą od Yamahy. Ponadto Panowie powiedzcie mi czy ten sekwencer w Korgu jest tak wygodny jak w Rolandzie (cały czas mówimy o tych samych modelach). Przeglądając manuale nie natrafiłem na funkcję piano roll w Korgu, Roland to ma i to od dawna. Edycja wygląda bardzo podobnie jak w Cubase, czyli bardzo wygodnie.
Zresztą jak ktoś zakosztował Cubase, czy tam FL Studio to wie o czym mowa. Osobiście nie wyobrażam sobie jak możnaby takiego czegoś nie zaimplementować w workstation nowej generacji, choć wiem że ani Triton ani Triton Extreme tego nie mieli. Kolorowy wyświetlacz Roland też wprowadził dawno temu więc ... może by tak się zastanowić czy rzeczywiście w roli workstation on jest taki przestarzały, czy też może inni dopiero do niego doszusowują :) Dla mnie właśnie w sekcji obsługowej jest cała siła Fantoma. Oczywiście M3 ma ekran dotykowy co jest oczywiście plusem, zresztą w Tritonach to tradycja. Pewnie wygodna sprawa.
M3 ma Karmę, M3 ma ekran dotykowy, M3 ma nowy procesor do generowania dźwięku no kurde jest to next gen.
Ale czy aby na pewno Roland to staroć? Workstation ma być uniwersalne, mnie osobiście brzmienia orkiestrowe w Korgu mocno pachną elektroniką.
Znowu w Rolandzie brzmienia elektroniczne nie są takie złe, a i da się wiele fajnych rzeczy "ukręcić". Tak przynajmniej wydaje mi się czytając manual.

Mr.Lee

Post autor: Mr.Lee » piątek 04 sty 2008, 12:29

Panowie M-trójkowcy!!! Mamy jubileusz!!!

To już 20 lat ma seria "M" Jak ten czas leci. Dokładnie 20 lat temu Korg wypuścił pierwszy na świecie Workstation.
Korg M1
Nie wiem na ile znacie ten klawisz ale ja mam do niego sentyment. Jego brzmienia do dzisiaj mnie powalają.

Pozdrawiam !!!

Awatar użytkownika
TheF
Kontakt:

Post autor: TheF » piątek 04 sty 2008, 12:38

M1 Universe :)

No leci ten czas,leci. Ciekawe jak za 20 lat będzie wyglądało worstation :)

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » piątek 04 sty 2008, 12:44

Ale czy aby na pewno Roland to staroć?

Ja nie twierdzę że staroć. Napisałem tylko że jest to starsza konstrukcja, inna generacja. Dla Fantoma konkurentem był Triton, o którym też przecież nie można powiedzieć że to staroć. Ale Korg już rok temu pokazał następce Tritona (a sam Triton już nie jest produkowany), więc należałoby oczekiwać, że i Roland coś pokaże nowego...

A jeszcze co do ekranu, to jak dla mnie różnica między ekranem dotykowym i niedotykowym jest znacznie ważniejsza i cenniejsza z punktu widzenia wygody użytkowania, niż między kolorowym a monochromatycznym. Wolałbym ekran czarnobiały dotykowy, niż kolorowy niedotykowy (przy założeniu takiej samej wielkości).

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » piątek 04 sty 2008, 13:36

To jeszcze takie pytanko zza winkla

Karma wysyła, tzn. może wysyłać (zależy czy tego chcesz) komunikaty MIDI na zewnątrz. A co (jaki instrument) odbierze w Sonarze te komunikaty zależy od Ciebie

Czy sekwencer pokładowy M3 może wysyłać komunikaty na zewnątrz?
Chodzi o taki układ, żeby np. na pewnym kanale MIDI był ustawiony instrument VSTi pracujący na komputerze, i by M3 "grał" tym instrumentem z określonej ścieżki sekwencera.

Mr.Lee

Post autor: Mr.Lee » piątek 04 sty 2008, 22:49

...To jeszcze takie pytanko zza winkla

Karma wysyła, tzn. może wysyłać (zależy czy tego chcesz) komunikaty MIDI na zewnątrz. A co (jaki instrument) odbierze w Sonarze te komunikaty zależy od Ciebie

Czy sekwencer pokładowy M3 może wysyłać komunikaty na zewnątrz?
Chodzi o taki układ, żeby np. na pewnym kanale MIDI był ustawiony instrument VSTi pracujący na komputerze, i by M3 "grał" tym instrumentem z określonej ścieżki sekwencera....
Jabu! Moźe wysyłać. A co ty z tym zrobisz to już twoja sprawa.
Moźesz co chcesz. Ten korg to wariat jakiś.
pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » piątek 04 sty 2008, 22:53

Moźesz co chcesz. Ten korg to wariat jakiś.

Szaleniec... Skorumpowany szaleniec!

Awatar użytkownika
TheF
Kontakt:

Post autor: TheF » piątek 04 sty 2008, 23:38

Panie_Jabu, ale jeśli ta Karma tak spasowała to może lepiej kupić Korga Karmę z drugiej ręki (połowa ceny M3 albo lepiej) ?

Jeśli ta Karma potrafi kaskadowo wysyłać komunikaty MIDI to teoretycznie nic nie stoi na przeszkodzi sterować nią softsynthy.
Zresztą o ile pamięć mnie nie myli technologia Karma wywodzi się w linii prostej z algorytmów sterowania pokazami fontann z Las Vegas więc to raczej uniwersalen algorytmu.
W praktyce zapewne nie jest tak różowo. Aby osiągnąć określony efekt trzeba eksperymentować co ma kontrolować i jak. A to zapewne najlepiej wychodzi specom od Korga ;)

ODPOWIEDZ