Korg M3 - użytkownicy

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Mr.Lee

Re: Korg M3 - użytkownicy

Post autor: Mr.Lee » piątek 04 sty 2008, 23:49

...Panie_Jabu, ale jeśli ta Karma tak spasowała to może lepiej kupić Korga Karmę z drugiej ręki (połowa ceny M3 albo lepiej) ?

Jeśli ta Karma potrafi kaskadowo wysyłać komunikaty MIDI to teoretycznie nic nie stoi na przeszkodzi sterować nią softsynthy.
Zresztą o ile pamięć mnie nie myli technologia Karma wywodzi się w linii prostej z algorytmów sterowania pokazami fontann z Las Vegas więc to raczej uniwersalen algorytmu.
W praktyce zapewne nie jest tak różowo. Aby osiągnąć określony efekt trzeba eksperymentować co ma kontrolować i jak. A to zapewne najlepiej wychodzi specom od Korga ;)...
TheF
Jakie fonntanny!?! Chyba oszaleje. A po co macie INTERNET i wyszukiwarki??? KARMA to skrót od Kay Algorithmic Realtime Music Architecture A Kay to nazwisko jego twórcy. To najbardziej zaawansowany Arpegiator na Świecie. Sorry to już chyba nawet nie jest arpegiator
Pozdrawiam!!!

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » sobota 05 sty 2008, 10:18

...Panie_Jabu, ale jeśli ta Karma tak spasowała to może lepiej kupić Korga Karmę z drugiej ręki (połowa ceny M3 albo lepiej) ?

Nie napisałem, że dla mnie w M3 najważniejsza jest KARMA. Ja potrzebuję dobrego workstation, z dobrymi brzmieniami, pozwalającego na wygodną pracę, przede wszystkim twórczą. KARMA jest dla mnie - bardzo cennym i sympatycznym - dodatkiem.

Poza tym w M3 jest 2 wersja Karmy, z pewnością dużo lepsza niż pierwsza.

Zresztą o ile pamięć mnie nie myli technologia Karma wywodzi się w linii prostej z algorytmów sterowania pokazami fontann z Las Vegas więc to raczej uniwersalen algorytmu.

Nie wiem, jak pan Kay wymyślił KARMĘ i skąd czerpał pomysły, ale nie sądzę aby to były uniwersalne algorytmy. Muzyka to jednak coś zdecydowanie innego niż fontanny.

W praktyce zapewne nie jest tak różowo. Aby osiągnąć określony efekt trzeba eksperymentować co ma kontrolować i jak. A to zapewne najlepiej wychodzi specom od Korga ;)...

A ja, co prawda tylko na podstawie filmów, lektury oraz godziny zabawy z M3, twierdzę jednak że każdy może się tego nauczyć, trzeba tylko chcieć.

Awatar użytkownika
TheF
Kontakt:

Post autor: TheF » sobota 05 sty 2008, 10:29

Szanowny Mr.Lee :)

Hehe ja dobrze wiem od czego pochodzi skrót KARMA. Ale pamiętam początki (Korg Karma) i czytałem artykuł o tym, skąd firma Korg wynalazła takie algorytmy generowania danych, na czym oparli się przy projektowaniu tego uniwersalnego generatora zdarzeń. Może właściwszym słowem byłoby co ich zainspirowało.
A one właśnie pochodziły ze sterowania audio-wideo pokazem w Las Vegas. Niestety nie posiadam tego artykułu, nie pamiętam nawet gdzie to czytałem (możliwe że w EiS ale głowy nie dam). Jeśli ktoś posiada info na temat źródeł Karmy (ale to brzmi) to proszę o link. Na Planet Karmie o tym nie piszą.
Doskonale wiem kto tym się zajął w firmie Korg, nie musisz LOL-kować (ulubione hasełko 16-latków). Widzę że moda na posty onetowe zawędrowała aż tutaj na forum EiS.

Przy okazji - dla zachwyconych KARMĄ gotowych wydać 8k zł tylko i wyłącznie dla tej wspaniałej technologii link:
KARMA w Tritonie, TR-ze i inne ciekawe sprawy
Polecam również lekturę całego sajta

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » sobota 05 sty 2008, 10:51

Jak już chcemy być tacy dokładni, to Karma nie jest dziełem Korga, tylko Karma Labs, a Korg to tylko licencjonuje. Żeby było ciekawiej, licencja nie jest "exclusive", każdy może sobie ją kupić i stosować, zarówno w sprzęcie jak i oprogramowaniu.

http://www.karma-lab.com/karma/KARMA_FAQ_General.html#korgandkl

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » sobota 05 sty 2008, 16:12

Dokładnie 20 lat temu Korg wypuścił pierwszy na świecie Workstation.
Korg M1

E tam , toż już w 1986 był sobie choćby taki Ensoniq ESQ-1 z 8-trackowym sequencerem (30 patterns, 10 songs).
Ale faktem jest, że rok 1988 i jego okolice był naprawdę niezły jeśli chodzi o wysyp fajnych konstrukcji. Choćby Roland wypuścił w nim D20 (rok wcześniej D50, a rok póżniej W30 sampler! workstation), E10/E20 "inteligentne synthy" (czyt. samograje) oraz nareszcie przyzwoity sekwencer MC500 MKII.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
elmuz1

Post autor: elmuz1 » sobota 05 sty 2008, 22:09

Tymczasem są nowe barwy Radiasa do M3 na KidNepro

http://www.kidnepro.com/M3/korg-m3-radias-rock.html

Awatar użytkownika
Rob

Post autor: Rob » niedziela 06 sty 2008, 08:33

witam
mam prosbe ,
podajcie mi adres stony forum yamaha motif xs.
Mimo , ze sprzedalem ten instrument chcialbym sie dowiedziec
jakie odczucia maja koledzy od xs
bo ja wlasnie chce w zamian kupic korg m3
pozdr
zajmuje sie od 15 lat muzyka

Mr.Lee

Post autor: Mr.Lee » niedziela 06 sty 2008, 09:37

...witam
mam prosbe ,
podajcie mi adres stony forum yamaha motif xs.
Mimo , ze sprzedalem ten instrument chcialbym sie dowiedziec
jakie odczucia maja koledzy od xs
bo ja wlasnie chce w zamian kupic korg m3
pozdr ...
Musisz szukać na tym forum. Ale wątpię źeby były tam jakieś posty. Może popytaj kogoś czy nie jest użytkownikiem.
Ewentualnie wpisz w google.
Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
elmuz1

Post autor: elmuz1 » niedziela 06 sty 2008, 10:55

Chłopaki, no a co w końcu sądzicie o barwach KidNepro? Wg mnie dema na stronie są bardzo dobre, brzmienia fajnie przybrudzone, słowem - fajnie to gada. Kupujemy? Pewnie Lee zaraz powie, że na Radiasa ciuła
Pozdrówka!

Mr.Lee

Post autor: Mr.Lee » niedziela 06 sty 2008, 11:00

...Chłopaki, no a co w końcu sądzicie o barwach KidNepro? Wg mnie dema na stronie są bardzo dobre, brzmienia fajnie przybrudzone, słowem - fajnie to gada. Kupujemy? Pewnie Lee zaraz powie, że na Radiasa ciuła
Pozdrówka!...
Hm... w mojej twórczości to niektóre bym wykorzystał. A tu masz racje. Do rocka w sam raz. Jakoś dziwnie ciepłe te brzmienia. Ciekawe czy nie remasterowali dema.
Elmuz...cóż ja na tego Radiasa już mam ale tego korga nie ma:( Dystrybutor obiecał i sie nie wywiązał. Daje im czas do lutego inaczej kupuje w Niemczech.

Tymczasem chcę dać wam trochę sampli Waldorfa jak tylko już bede go miał.
Pozdrawiam!

ODPOWIEDZ