Korg M3 - użytkownicy

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Awatar użytkownika
lakiernik

Re: Korg M3 - użytkownicy

Post autor: lakiernik » wtorek 08 sty 2008, 19:04

..Panie Jabu, pękam z zazdrości ja jeszcze muszę poczekać kilka miechów
Mr.Lee wielkie dzięki za pomoc, widzę że Korg podszedł do tematu X-Y profesjonalnie, a nie wsadził tylko fajny bajer
Only Hardware System: Elektrony: Machinedrum UW, Monomachine, Octatrack, AnalogFour, DSI Tempest, Korg MS-20 Mini,Yamaha Tenori-on, Waldorf Blofeld, E-mu MP-7, Korg ER-1, Eventide Space, Alesis Bitrman

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » wtorek 08 sty 2008, 20:15

hahaha Jabu kupił M3 :) jesteś naszym Bratem.

...

No kupił, kupił...

Już napisałem wyżej - to przez Was... Jesteście za to współodpowiedzialni!

I pozbyłem się jednego z dwóch kompów... Sam siebie nie poznaję...

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » czwartek 10 sty 2008, 19:28

Dobra... mam go...

Pierwsze wrażenie - na kolana. Świetne wykonanie (choć na początku coś mi się w środku telepało, ale jak podniosłem panel, to przestało - pewnie to był ten kabel, który jest w środku). Imponujący wygląd (kwestia gustu - mnie się podoba). Na próby miałem na razie bardzo mało czasu (dziecko choruje, lekko nie jest), ale i tak mogę powiedzieć, że instrument kopie tyłek i to zdrowo. Na pewno przez najbliższe tygodnie będę wciągnięty na maksa...

I tylko zacząłem się zastanawiać, czy dokładać do niego Radiasa, czy nie lepiej raczej kupić Waldorfa Blofelda?? Ten syntezatorek wygląda miodnie, a do tego ma taką milusią nazwę

Awatar użytkownika
elmuz1

Post autor: elmuz1 » czwartek 10 sty 2008, 19:43

...Dobra... mam go...
Gratulacje!!! Witaj w rodzinie!

Pierwsze wrażenie - na kolana. Świetne wykonanie (choć na początku coś mi się w środku telepało, ale jak podniosłem panel, to przestało - pewnie to był ten kabel, który jest w środku). Imponujący wygląd (kwestia gustu - mnie się podoba). Na próby miałem na razie bardzo mało czasu (dziecko choruje, lekko nie jest), ale i tak mogę powiedzieć, że instrument kopie tyłek i to zdrowo. Na pewno przez najbliższe tygodnie będę wciągnięty na maksa...

I tylko zacząłem się zastanawiać, czy dokładać do niego Radiasa, czy nie lepiej raczej kupić Waldorfa Blofelda?? Ten syntezatorek wygląda miodnie, a do tego ma taką milusią nazwę ...
Z ust mi to wyjąłeś, tez sie zastanawiam

Mr.Lee

Post autor: Mr.Lee » czwartek 10 sty 2008, 19:52

I tylko zacząłem się zastanawiać, czy dokładać do niego Radiasa, czy nie lepiej raczej kupić Waldorfa Blofelda?? Ten syntezatorek wygląda miodnie, a do tego ma taką milusią nazwę ...
No własnie Panowie. radias...ale czy warto? Ten Waldorfik jest malutki i w sam raz dla M3. A możliwości jego powalaja. Jeźeli za Radiasa cena Bedzie 1300 zł to sie nie zastanawiam tylko Waldorfa biorę.
No bo tak...Vocoder jest świetny w M3 a radias niczym innym raczej nie zaskoczy. A cały utwór wraz z scieżkami Waldka można resamplować do środka.
Nie...Nie...nie... jade jutro po Waldka...koniec.

Jabu gratuluję! Podziel się opinią jak ma się teraz Hardware do Twojego softu. Chodzi mi przedewszystkim o jakość a nie o brzmienia.
Pozdrawiam !

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » czwartek 10 sty 2008, 20:17

Ja miałem w ogóle nie kupować, bo mogę uruchomić zestaw Massive + Absynth na MacBooku, a taki duet IMHO bezwzględnie zabija każdego Radiasa i Waldorfa też. Niemniej udało mi się kupić M3 wyraźnie taniej niż cena sugerowana przez Korga (zresztą u świetnego, kompetentnego i bardzo chętnego do pomocy dostawcy), kompa udało mi się pchnąć drożej, niż zakładałem... no i mam pewną rezerwę... Stąd pomysł Radiasa... który ma tę zaletę, że siedzi w środku M3, co ułatwia wykorzystanie i obsługę. Ale jest to też i wada bo jak rozumiem - pożera polifonię M3... No ale jest pytanie czy Waldorf będzie się dobrze brzmieniowo łączył z M3...

Mr.Lee

Post autor: Mr.Lee » piątek 11 sty 2008, 17:42

No tak!
Nie zobaczymy teraz długo Pana Jabu na forum. Kupił maszynę i stworzy potwora. Jabu dziel się z nami odczuciami. Skrobnij coś czasem. Przecież do ubikacji jakoś chodzisz.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » piątek 11 sty 2008, 17:49

Spoko spoko

Niestety nie mam dla M3 tyle czasu ile bym chciał... Ale jest to mocarny kawał sprzętu.

Natomiast raczej wyluzuję się i z radiasem i z blofeldem... Wykorzystam to co już mam (tak jak pisałem - macbook z syntezatorami programowymi), a na M3 lepiej skoncentrować się na poznawaniu instrumentu, eksplorowaniu pokładowych brzmień i tworzeniu własnych...

Marek63

Post autor: Marek63 » piątek 11 sty 2008, 19:24

Jestem posiadaczem M3 od lipca, gdy tylko pojawił się w Polsce. Pomóżcie mi zrozumieć co jest z tym instrumentem. Firma która jest dystrybutorem trochę mnie olewa. Zapłaciłem słone pieniądze i moim zdaniem miałem pecha kupiłem urządzenie wadliwe. Nie pracowałem na korgach zbyt długo, mam więc pytania: czy organizacja instrumentu w sekcji sequncer jest taka sama jak w Tritonie. Bo w moim M3 dzieją sie cuda i nieprzewidywalne rzeczy. Czy Wasze instrumenty współpracują z dołączonym edytorem i jest wszystko OK? Czy port USB widzi M3? Czy się zawiesza, zmienia brzmienia nieproszony o to? I jedno ważne pytanie. Czy trybie multitimbral efekty masteringowe w tym klawiszu są wzięte pod uwagę. Mój instrument jest pięknym jak na razie meblem, który obecnie spoczywa w Mega Music. Jestem przekonany że ten egzemplarz jest "walnięty", ale firma próbuje grać na zwłokę. Co robić, czy zdarzyło sie komuś z Was wyegzekwować nowy egzemplarz? A może ktoś już miał podobne problemy i może mi doradzić.
Pozdrowienia i dużo satysfakcji z M3

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » piątek 11 sty 2008, 20:36

Objawy, jakie opisujesz, same w sobie ewidentnie pokazują że coś jest nie tak. Gdyby wszyscy mieli takie problemy z M3, byłoby o tym głośno na forach rozmaitych... M3 to dość popularny instrument.

ODPOWIEDZ