Witam
zastanawiam się nad kupnem Korga Prophecy, bardzo przypadł mi do gustu. Zastanawiam się jednak nad polifoniczną wersją Prophecy, czyli Z1 - jest to instrument całkowicie podobny, jednak źle przyjęty wśród muzyków, nie miałem możliwości go przetestować osobiście, nie wiem jak jest z wykonaniem, klawiaturą (prophecy pod tym względem jest bardzo ok)
jeśli wiecie coś na temat Z1 dzieki za odpowiedź.
Korg Prophecy czy Korg Z1?
Korg Prophecy czy Korg Z1?
Sprzedam Roland Juno 60 w idealnym stanie!
Re: Korg Prophecy czy Korg Z1?
O Z1 Tu , Tu i TU .
Znajomy ze stanów posiada Korga Z1, bardzo go sobie chwali. Porusza sie w nurcie muzyki elektronicznej retro elektronicznej (vangelis, t Dream, Tomita) i czesto doprawia swoje utwory Z1. Sam osobiscie chciałem go nabyc (Po pochwałkach od znajomego), ale jakos kasa mi sie rozpłyneła:> Napisz do niego zeby skrobnal mi taka recenzje solidna i obiektywna to tu wkleje (oczywisice jak go złapie) :> Pozdro
Znajomy ze stanów posiada Korga Z1, bardzo go sobie chwali. Porusza sie w nurcie muzyki elektronicznej retro elektronicznej (vangelis, t Dream, Tomita) i czesto doprawia swoje utwory Z1. Sam osobiscie chciałem go nabyc (Po pochwałkach od znajomego), ale jakos kasa mi sie rozpłyneła:> Napisz do niego zeby skrobnal mi taka recenzje solidna i obiektywna to tu wkleje (oczywisice jak go złapie) :> Pozdro
Filip Michalski - główny specjalista ds. emisji i produkcji reklam
Polskie Radio SA
Polskie Radio SA
jeśli wiecie coś na temat Z1 dzieki za odpowiedź....
witam
posiadam Z1 od dobrych kilku lat i pomimo uplywu czasu nadal jestem pod wrazeniem tego instrumentu. O brzmieniu i barwach nie ma co sie tu rozpisywac, napisano juz wystarczajaco, probki mozna znalesc w duzej ilosci w sieci. Co do jakosci klawiatury, posrod korga wavestation, rolanda d 50 i edirola m 50 ktore to posiadam, jest zdecydowanie najlepsza. Przy obecnych cenach uzywanych sprzetow wybor Z1 jest moim zdaniem strzalem w 10.
Pozdrawiam.
www.osa-project.com
Dzięki wielkie za opinie. interesuje mnie jeszcze jedna rzecz: mianowicie jeden z opiniodawców na w/w stronie narzekał na wagę... czy rzeczywiście jest ona dużym problemem?
Sprzedam Roland Juno 60 w idealnym stanie!
...Dzięki wielkie za opinie. interesuje mnie jeszcze jedna rzecz: mianowicie jeden z opiniodawców na w/w stronie narzekał na wagę... czy rzeczywiście jest ona dużym problemem?...
No do najlzejszych to Z1 nie nalezy, jest dosc masywny i solidny, jedna osoba daje sobie spokojnie rade z transportem (ok.14kg), choc bieganie z Z1 w masywnym case moze byc doswiadczeniem dosc ekstremalnym i nie zalecanym osobom watlym i chorowitym :> reasumujac, nie jest to duzy problem, posiadacze hammondow maja gorzej (ciezej) :)
pozdrawiam
No do najlzejszych to Z1 nie nalezy, jest dosc masywny i solidny, jedna osoba daje sobie spokojnie rade z transportem (ok.14kg), choc bieganie z Z1 w masywnym case moze byc doswiadczeniem dosc ekstremalnym i nie zalecanym osobom watlym i chorowitym :> reasumujac, nie jest to duzy problem, posiadacze hammondow maja gorzej (ciezej) :)
pozdrawiam
www.osa-project.com
- kristofer14
Witam
Ja mam pytanko czy Z1 czyta brzmienia Prophecy???
Bo na necie są brzmienia Techno/Trance do Prophecy i chciałem sie dowiedzieć czy do mojej Z1 też je moge wgrać
Nigdzie na necie nie mogę znaleść fajnych brzmień do Z1 ,kurcze chyba za słabo szukam
[addsig]
Ja mam pytanko czy Z1 czyta brzmienia Prophecy???
Bo na necie są brzmienia Techno/Trance do Prophecy i chciałem sie dowiedzieć czy do mojej Z1 też je moge wgrać

Nigdzie na necie nie mogę znaleść fajnych brzmień do Z1 ,kurcze chyba za słabo szukam
[addsig]
- midishiner
...Dzięki wielkie za opinie. interesuje mnie jeszcze jedna rzecz: mianowicie jeden z opiniodawców na w/w stronie narzekał na wagę... czy rzeczywiście jest ona dużym problemem?...
Powiem tak, w czasach, kiedy plastik i chińska tanizna zalewa nasz rynek - taki Z1 ważący trochę więcej to tylko dowód na to,że dawniej produkowane instrumenty tworzone były z większą pieczołowitością niż dziś. Podam przykład: dwa lata temu sprzedałem CS6x a w zamian kupiłem RS70 i RME - tak mi było wygodniej, CS pracował generalnie jako Master, a potrzebowałem dobrego AD. Powiem wam szczerze: tęsknie za tym 14 kilowym molochem i dziś posiadając nawet przebajerzonego MO6 u ważam, że CS brzmiał lepiej. Ta głębia i przestrzeń, zwłaszcza przy barwach basowych i padach jest nie do podrobienia w słabiutkim MO6.
Jaki z tego wniosek? Bierz tego Z1 i się nie zastanawiaj, słyszałem, grałem i uważam, że jest to kawał dobrego sprzętu, a jego waga to tylko dowód na solidność i trwałość wykończenia.
pozdrawiam
Powiem tak, w czasach, kiedy plastik i chińska tanizna zalewa nasz rynek - taki Z1 ważący trochę więcej to tylko dowód na to,że dawniej produkowane instrumenty tworzone były z większą pieczołowitością niż dziś. Podam przykład: dwa lata temu sprzedałem CS6x a w zamian kupiłem RS70 i RME - tak mi było wygodniej, CS pracował generalnie jako Master, a potrzebowałem dobrego AD. Powiem wam szczerze: tęsknie za tym 14 kilowym molochem i dziś posiadając nawet przebajerzonego MO6 u ważam, że CS brzmiał lepiej. Ta głębia i przestrzeń, zwłaszcza przy barwach basowych i padach jest nie do podrobienia w słabiutkim MO6.
Jaki z tego wniosek? Bierz tego Z1 i się nie zastanawiaj, słyszałem, grałem i uważam, że jest to kawał dobrego sprzętu, a jego waga to tylko dowód na solidność i trwałość wykończenia.
pozdrawiam
Lucas May On Tour
5-21.V.2009
5-21.V.2009
Miałem Prophecy, teraz mam Z1 i bardzo sobie chwalę. Jakością wykonania nie odstaje od Prophecy, a do tego ma 12krotnie większą polifonie (a cena około 1,5razy większa...). Sprzedaję swojego Z1 z casem bo mam ta syntezę na karcie MOSS. Porównywałem wszystkie trzy i generalnie brzmią tak samo, są minimalne niuanse pomiędzy bodajże jednym parametrem i kolejnością w torze syntezy i dlatego nie Z1 nie czyta brzmień Prophecy. Gdzieś w necie był program do konwertowania... ja swoje barwy "ręcznie" przepisałem na MOSSa i już.
[addsig]
[addsig]
"Rozmowy o muzyce, to jak tańczenie o architekturze". "Nadmiar wiedzy zabija ducha". "SZTUKA poszukiwana! Ktokolwiek wie, ktokolwiek słyszał?..." "Nie myl kamienia węgielnego z węglem kamiennym!"