Obsługa procesorów 4-rdzeniowych

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
edneysis

Obsługa procesorów 4-rdzeniowych

Post autor: edneysis » poniedziałek 11 lut 2008, 17:14

Mam pytanie ,bo chce zmienic procesor core 2 duo na core 2 quad , tylko zastawiam sie ze ta zmiena nie pogorszy troche warnkow pracy ze wzgledu na to ze bedzie problem z programami, tzn ze nie beda obslugiwac procesora 4 rdzeniowego, czy po zmiania moga wystapic owe problemy???

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Re: Obsługa procesorów 4-rdzeniowych

Post autor: Groover » poniedziałek 11 lut 2008, 18:49

...Mam pytanie ,bo chce zmienic procesor core 2 duo na core 2 quad , tylko zastawiam sie ze ta zmiena nie pogorszy troche warnkow pracy ze wzgledu na to ze bedzie problem z programami, tzn ze nie beda obslugiwac procesora 4 rdzeniowego, czy po zmiania moga wystapic owe problemy???...

kilka warunków:
1. musisz mieć Win XP Pro - Home nie obsłuży 4 rdzeni
2. w tej chwili 4-rdzeniowce obsługuje bodaj tylko SONAR i... Renoise

Problemów nie powinno być - po prostu program będzie działał na dwa gwizdki zamiast na 4

Pozdro
Groover

nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » poniedziałek 11 lut 2008, 19:10

kilka warunków:

nie prawda :)

W cubase 4 widze na pewno przyrost mocy (akurat bylem zmuszony sprawdzic kilka dni temu opcje multiprocessingu 'w praniu'), nie wiem natomiast, o ile sie zwiekszyla moc wzgledem poprzedniego dual. Prawdopodobnie tak dobrze nie jest, jakby moglo byc.
Natomiast przyrost mocy jest duzo wiekszy niz za czasow technologii hyperthreading.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
edneysis

Post autor: edneysis » poniedziałek 11 lut 2008, 20:53

ja raczej dzialam na cubase sx 3, no to czyli widze ze nia mam sensu zebym zmianial procesowr w takim razie , a wlasnie odnoscnie przyrostu mocy , w praktyce wiecie jak sie ma duo do core, mi chodzi o to ze korzystam z duzej ilosci vsti , a to pochlania troche mocy:)

Awatar użytkownika
edneysis

Post autor: edneysis » poniedziałek 11 lut 2008, 21:00

aha jeszcze jedno ' bedzie dzialal na dwa gwizdki a nie ma 4 ' mam to rozumiec ze dwa procesory zostana niewykorzystane (beda tylko dwa robily cala robote???

Pietro

Post autor: Pietro » poniedziałek 11 lut 2008, 21:24

...aha jeszcze jedno ' bedzie dzialal na dwa gwizdki a nie ma 4 ' mam to rozumiec ze dwa procesory zostana niewykorzystane (beda tylko dwa robily cala robote???...
Był ten temat poruszany kilka razy na forum. Dla wyjaśnienia, Cubase na pewno wykorzystuje procesory wielordzeniowe oraz platformy wieloprocesorowe.

A jeśli chodzi o "dwa gwizdki", to prawda o obecnych Core2 Quad jest taka, że są to procesory jakby z dwoma rdzeniami, w których z kolei są po 2 rdzenie. (:-P) Nie wykonują one 4 procesów równolegle ale 2, tak jak Core2 Duo, z tym, że biorąc procesory o takim samym taktowaniu - Quad działa dwukrotnie szybciej.

- Piotr

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » poniedziałek 11 lut 2008, 21:28

XP Home IMHO jak najbardziej obsłuży 4 rdzenie. Można o tym poczytać np.
tutaj.
XP Home nie obsługuje konfiguracji z więcej niż jednym fizycznym procesorem.

Z tej strony wg mnie wynika wniosek, że Quady są obsługiwane przez Cubase 4.

Awatar użytkownika
edneysis

Post autor: edneysis » poniedziałek 11 lut 2008, 21:49

czyli w procesorach 4 rdzieniaowych przyrpost mocy powinien byc dwa razy wiekszy nic duo.A jak to sie sprawdza w praktyce??? i czy Cubase sx 3 a nie 4 odpali mi na 4 rdzeniowym???

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » poniedziałek 11 lut 2008, 22:22

klik klik google w mig ;)

http://tinyurl.com/3cp8kn
fan dobrego brzmienia ;)

kowalik

Post autor: kowalik » poniedziałek 11 lut 2008, 22:52

Tez sie zastanawialem zanim zakupilem quada, teraz nie zaluje. Pracujac na Sonar 7 wydajnosc kompa wyraznie wzrosla i nie sa to bajki. Po uruchomieniu pływajacego transportu wyraznie mozna zobaczyc ze wszystkie 4 rdzenie pracuja na przemian. Powiem tak, przy latencji 1.5 ms 44.1/24 odpalam dosłownie 10 Nexusów, robie zapis jednakowy lub rozny dla sciezek, robie kopie calosci i powielam to np 50 razy i wciskam Play - nic nie pstryka, nic nie brzeczy. Dodaje do sciezek Nexusow delaye na auxy, lub reverby itp by jeszcze bardziej obciazyc system i nadal smiga jak powinno. Przypomne, przy latencji 1.5 ms, wiec...?????????????

PS: Pracuje na Win XP Home wiec bajką jest ze nie da rady!!! Quad pod Vistą 64 jest jeszcze bardziej wydajny!

ODPOWIEDZ