Obsługa procesorów 4-rdzeniowych

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
kowalik

Re: Obsługa procesorów 4-rdzeniowych

Post autor: kowalik » wtorek 12 lut 2008, 14:13

...to jeszcze sie wstrzymaj az intel dopracuje proces 45nm a amd poprawi bald w prockach i tez zmieni proces - to z jakies 3-4 miechy

co do visty - przewalilem wszystkie wersje i wszystkie to dno - i moze ci sie wydawac faktow nie zmienisz - jest wolniejsza..po sp1 jeszcze bardziej(a miala przyspieszyc)

czekam na nastepce(czekalem jeszcze przed premiera visty - biedaczysko microsoft sam sie wypucowal z tego faktu) - nie ma co inwestowac w cudo ktore skonczy jak me......

szkoda tylko ze 64 bity wciaz tak slabo ida do przodu bo potencjal jest - a ddr2 kosztuje juz grosze...
Widocznie ja posiadam jakieś cudo świata zapewne, bo odpalam te sama sesje w Sonar 7 pod XP 32 i później pod Vista 64 i różnica jest kolosalna, oczywiście na niekorzyść X-pe-ka. Samo załadowanie sesji trwa o wiele krócej, obciążenie procka tez sporo mniejsze pod Vista, ale cóż, fajnie ze jestem w czepku urodzony a inni nie, bo ja tam stawiam na Viste

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » wtorek 12 lut 2008, 14:30

Widocznie ja posiadam jakieś cudo świata zapewne, bo odpalam te sama sesje w Sonar 7 pod XP 32 i później pod Vista 64 i różnica jest kolosalna, oczywiście na niekorzyść X-pe-ka. Samo załadowanie sesji trwa o wiele krócej, obciążenie procka tez sporo mniejsze pod Vista, ale cóż, fajnie ze jestem w czepku urodzony a inni nie, bo ja tam stawiam na Viste ...
Sonar ogólnie chodzi lepiej na 64 bitowym systemie. Z tego co mi wiadomo jest jednym z pierwszych tego typu programów. (Począwszy od wersji 5.) Spróbuj pod XP64.

Zobacz test w wyżej podanym linku. Tam jest Cubase i Nuendo testowane. A w tym teście Vista przegrywa.

ratio

Post autor: ratio » wtorek 12 lut 2008, 15:07

A nie wiecie czy logic 551 bedze pracował na 2 rdzeniach atlon
Pozdrawiam
Logic pro X | Focusrite Pro 26 | M Audio Project Mix IO

kemot

Post autor: kemot » wtorek 12 lut 2008, 15:08

to jeszcze sie wstrzymaj az intel dopracuje proces 45nm

To znaczy?
Przy okazji co byście radzili z xp 32bit: core2 quat 2400 65nm czy core2duo 45nm 2.9 do sonara prawdopodobnie 6?
Niestety systemy 64bitowe odpadają, bo korzystam z programów typu screenreader, które w tym momencie nie obsługują systemów 64bitowych i jest nakładka na sonara w wersji 6 na takie programy. Do 7 jeszcze nie wyszła

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » wtorek 12 lut 2008, 15:15

...to jeszcze sie wstrzymaj az intel dopracuje proces 45nm

To znaczy?
Przy okazji co byście radzili z xp 32bit: core2 quat 2400 65nm czy core2duo 45nm 2.9 do sonara prawdopodobnie 6?
Niestety systemy 64bitowe odpadają, bo korzystam z programów typu screenreader, które w tym momencie nie obsługują systemów 64bitowych i jest nakładka na sonara w wersji 6 na takie programy. Do 7 jeszcze nie wyszła...
Na systemach 64 mało jeszcze chodzi normalnie. (Też kiedyś miałem i szybko się pozbyłem. Troche jeszcze trzeba na to poczekać...) Mnie by starczyło core2duo 2.9 (choć jestem zagorzałym Athlonowcem ). Na "czworaki" czekam mocniejsze. (Jak już kupię chce 4x3.2 w przystępnej cenie )

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 12 lut 2008, 19:40

to znaczy poczekaj do drugiej albo i trzeciej rewizji procesorow....ale nie sadze zeby to bylo kolo wakacji - raczej pazdziernik bo narazie intel sie nie spieszy z 4 rdzeniami w 45nm...a szkoda bo mogly by miec niskie zuzycie energii.....na ta chwile uwazam ze jednak bardziej oplaci sie wziasc core duo z zegarem ponad 3 ghz anizeli quada z zegarem 2.....pamietaj ze nie wszystkie aplikacje dobrze korzystaja z 4 lbow.....

kowalik nie masz cudow tylko sobie je wmawiasz.....vista(kazda!!!!) chodzi gorzej od bylejakiego xp i nawet nie masz co pisac ze jest inaczej....sa setki testow i przykladow ze tak jest
co gorsza sp1 ktory mial przyspieszyc ten system nie daje nic
podobnie cuda jak ready boost i inne smieci o flashu w hdd nie
wspominajac
i zapominasz o podstawowych roznicach w systemach 32 i 64 bitowych wiec na poczatek o tym sobie poczytaj - chcesz porownac to odpal viste w 32 bitach albo xp 64 bity zobaczysz ze vista lezy
nie pisz tez prosze o obciazeniu procka bo vista w idle obciaza go ponad dwukrotnie bardziej(goly system!!!!)

pomijam spieprzona warstwe audio - dobrze ze asio jako tako daje rade ale tez slabiej niz na xp - powod jest prosty - w viscie nie ma juz bezposredniego dostepu do sprzetu jak bylo w xp

w bajki nie wierze a mialem okazje testowac bite pol roku wszystkie wersje - wniosek jest jeden - vista to ladne gowno

ratio sprawdz na forum logica - to stary program i jesli mial obsluge kilku prockow to inne rdzenie tez by obsluzyl - ale watpie - wtedy nikt nie myslal o wieloprocesorowosci w takich aplikacjach

co do dzialania aplikacji 32 bitowych na systemach 64 bity nie ma najmniejszego problemu - sa tlumaczone w locie - moga byc klopoty z wtyczkami 32 bitowymi w 64 bitowym hoscie(duzo zalezy od hosta)

kowalik

Post autor: kowalik » wtorek 12 lut 2008, 20:07

kowalik nie masz cudow tylko sobie je wmawiasz.....vista(kazda!!!!) chodzi gorzej od bylejakiego xp i nawet nie masz co pisac ze jest inaczej....sa setki testow i przykladow ze tak jest
co gorsza sp1 ktory mial przyspieszyc ten system nie daje nic
podobnie cuda jak ready boost i inne smieci o flashu w hdd nie
wspominajac
i zapominasz o podstawowych roznicach w systemach 32 i 64 bitowych wiec na poczatek o tym sobie poczytaj - chcesz porownac to odpal viste w 32 bitach albo xp 64 bity zobaczysz ze vista lezy
nie pisz tez prosze o obciazeniu procka bo vista w idle obciaza go ponad dwukrotnie bardziej(goly system!!!!)

Ja tam nie jestem znawca jak Ty, tylko mowie co widze i juz. Szkoda ze nie urodzilem takim zeby byc bieglym w informatyce, muzyce, realizacji, malarstwie, budownictwie i stolarstwie, co mozna stwierdzic po Twoich wypowiedziach. Ale mniej sobie swoja racje, ja bede mial swoja, tyle ze ja nie neguje Twoich wypowiedzi ze za skarby swiata i Chiny Ludowe Xp nie dorowna Viscie, moze i Ty masz racje, a co do Twoich testow, to ja nie kumam, bos albo bezrobotny, albo sciemniasz poprostu z tymi testami wszystkich Vist świata. Ja sobie nic nie wmawiam, ale za to Ty probujesz wmowic innym rzeczy oparte na swoich testach, ktore nie musza byc wcale wiarygodne. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » wtorek 12 lut 2008, 20:28

Ja sobie nic nie wmawiam, ale za to Ty probujesz wmowic innym rzeczy oparte na swoich testach, ktore nie musza byc wcale wiarygodne.

Przede wszystkim porównujesz dwie różne rzeczy - Vistę 64-bitową do XP 32-bitowego. I z tego powodu Twoje porównanie jest niewiarygodne. Jeżeli chcesz rzetelnie porównywać, to porównuj Vistę 64 do XP 64, albo Vistę 32 do XP 32.

Ja 64-bitowych systemów nie porównywałem, ale porównywałem wersje 32-bitowe i w tym porównaniu Vista przepada z kretesem.

kowalik

Post autor: kowalik » wtorek 12 lut 2008, 21:31

...Ja sobie nic nie wmawiam, ale za to Ty probujesz wmowic innym rzeczy oparte na swoich testach, ktore nie musza byc wcale wiarygodne.

Przede wszystkim porównujesz dwie różne rzeczy - Vistę 64-bitową do XP 32-bitowego. I z tego powodu Twoje porównanie jest niewiarygodne. Jeżeli chcesz rzetelnie porównywać, to porównuj Vistę 64 do XP 64, albo Vistę 32 do XP 32.

Ja 64-bitowych systemów nie porównywałem, ale porównywałem wersje 32-bitowe i w tym porównaniu Vista przepada z kretesem....
No wlasnie o to mi dokladnie chodzilo, ze Vista 64 powala na kolana XP32 co by nie bylo, to jest fakt.

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » wtorek 12 lut 2008, 21:41

No wlasnie o to mi dokladnie chodzilo, ze Vista 64 powala na kolana XP32 co by nie bylo, to jest fakt....

Ale w ten sposób porównujesz jabłka z bananami - nie jest to nijak miarodajne...

ODPOWIEDZ