Obsługa procesorów 4-rdzeniowych

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
kowalik

Re: Obsługa procesorów 4-rdzeniowych

Post autor: kowalik » wtorek 12 lut 2008, 22:02

...No wlasnie o to mi dokladnie chodzilo, ze Vista 64 powala na kolana XP32 co by nie bylo, to jest fakt....

Ale w ten sposób porównujesz jabłka z bananami - nie jest to nijak miarodajne......
No niby i racja.

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 12 lut 2008, 23:11

......
masz internet masz google - poczytaj troszke i sie zdziwisz
nie ma mozliwosci zeby vista byla szybsza od xp
w czymkolwiek
poczytaj tez o problemach z nia zwiazanych i o bublach jakie posiada.....

ja nie wymyslam sobie z glowy - poprostu to wszystko jest podane na tacy w necie - i uwierz mi - bardzo wiarygodne testy a nie jakies spostrzezenia

podobne tez sam przeprowadzilem akurat pracujac z programami muzycznymi i zdecydowanie wygrywa xp - czy to na systemie golym czy optymalizowanym

i nie czepiaj sie ze ci radze poczytac o roznicach miedzy systemami bo wtedy sie dowiesz dlaczego ci sie moze cos wydawac....

tak jak pisalem wczesniej - faktow nie zmienisz

ps.nie instaluj sp1 bo czar prysnie.......

kowalik

Post autor: kowalik » środa 13 lut 2008, 00:20

No Ok! Przeglądne testy i poczytam w sieci, lecz czy to zmieni fakt ze ja nie wymyslam tylko widze to na własne oczy, a testy niech sobie beda, jedne wiarygodne inne mniej. Czemu np. programisci robia testy i porownania programow antywirusowych, ale przed testem wypuszczja w siec setki robali...?, pozniej sa testy i wychodzi na to ze jakis tam programik okazuje sie lepszy od innego i oczywiscie popyt rosnie. Wiec testy testami, a fakty faktami... Powiedz czy robiles testy na Intel Quad i Vista, jesli nie to tez sie zdziwisz... jak zrobisz.

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 13 lut 2008, 00:59

a czy zauwazyles ze 64 bitowy system wyszedl 2 lata pozniej po 64 bitowych prockach?
i nie wiem czy zauwazyles ze wciaz jest malo aplikacji korzystajacych z 2 rdzeni a co dopiero 4?

wez to pod uwage - system plus jedna aplikacja to nie test........

nie mam quada - mam amd x2 - z wiadomych wzgledow nie zrobie tego na quadzie intela ale i z wiadomych wzgledow nie zrobie testu na quadzie amd........

dla ciebie moze mniej czy wiecej wiarygodne..dla mnie jak najbardziej bo wiem czym ci ludzie sie zajmuja......a testy w jednym programie muzycznym nie odzwierciedlaja nic.......podkreslam muzycznym bo na tym swiat sie nie konczy(ale na to ma wplyw wiele innych rzeczy - zauwazyles ze vista kopiuje dane 2 razy wolniej niz xp?)

kowalik

Post autor: kowalik » środa 13 lut 2008, 09:07

...a czy zauwazyles ze 64 bitowy system wyszedl 2 lata pozniej po 64 bitowych prockach?
i nie wiem czy zauwazyles ze wciaz jest malo aplikacji korzystajacych z 2 rdzeni a co dopiero 4?

wez to pod uwage - system plus jedna aplikacja to nie test........

nie mam quada - mam amd x2 - z wiadomych wzgledow nie zrobie tego na quadzie intela ale i z wiadomych wzgledow nie zrobie testu na quadzie amd........

dla ciebie moze mniej czy wiecej wiarygodne..dla mnie jak najbardziej bo wiem czym ci ludzie sie zajmuja......a testy w jednym programie muzycznym nie odzwierciedlaja nic.......podkreslam muzycznym bo na tym swiat sie nie konczy(ale na to ma wplyw wiele innych rzeczy - zauwazyles ze vista kopiuje dane 2 razy wolniej niz xp?)...

Ooooo to nowośc. Podam przykłady:
1/ Inatalacja Visty 14 minut
2/ Kopiowanie całej płyty 700 mega na dysk twary 4 minuty
3/ Instalka Sonar 7 (DVD) 9 minut

Styknie???

kowalik

Post autor: kowalik » środa 13 lut 2008, 09:12

Dodam ze ja nie opieram swoich opinii o testy, ja mowie jak jest w rzeczywistosci, a ze jeden tester z drugim testowali moze przy browarkach to juz inna sprawa... heh - to tak zarcikiem

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » środa 13 lut 2008, 09:14

Styknie???...
1. Wolę instalować XP godzinami, bo wiem że jest obecnie stabilniejszy i wygodniejszy.
2. Zależy to też od prędkości dysku. (+ ram, ewentualnie)
3. Cubase Studio 4 zainstalowałem w mniej-więcej 3 i pół minuty, więc nie ma to żadnego znaczenia. Każdy program się instaluje inaczej. Np. jedna gra 4gb pójdzie w pół godziny a inna w 8 minut.

Nie wiem czy styknie...

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » środa 13 lut 2008, 09:40

Dodam ze ja nie opieram swoich opinii o testy, ja mowie jak jest w rzeczywistosci

To zdanie zasługuje na nagrodę Złotego Fonta

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » środa 13 lut 2008, 09:46

Panowie windowsowcy, nieladnie tak publicznie wojne domowa prowadzic. wstyd. z tego wszystkiego zapominamy makowcom dowalac

;)
fan dobrego brzmienia ;)

kemot

Post autor: kemot » środa 13 lut 2008, 09:58

Myślę, że wniosek można wysnuć taki, że xp działa lepiej od Visty, ale jak to w każdej regule są wyjątki i na tym proponuję zakończyć dyskusję, bo kręcimy się w kółko.

Co do tego kompa, jak wyjdą 4 rdzenie w 45nm to wyjdzie coś jeszcze nowszego na co będzie warto czekać więc kiedyś trzeba będzie się zdecydować. Generalnie chodzi mi o to, żeby kupić coś raz i mieć z głowy 4 czy 5 lat. Teraz 4 rdzenie nie są jeszcze wykorzystywane tak, jakby mogły, ale zastanawiam się jak się to wszystko rozwinie dalej. Załużmy, że kupię teraz core2 quad 65nm, który na razie jest mniej wydajny od core2duo45 nm z szybszym zegarem, ale sytuacja może się zmienić za czas jakiś gdy kod programu zostanie przystosowany do 4 rdzeni.
Albo może spytam jeszcze inaczej: Czy potencjalna różnica między core2duo 3gHz 45nm i core2quad2,4gHz 65nm jest na tyle duża, że warto nad tym myśleć, czy większą wartość ma to, że 45nm jest bardziej energooszczędny, jak słyszałem, co w moim przypadku może grać nie małą rolę, bo komp chodzi nie raz cały dzień.

ODPOWIEDZ