Audio na USB
Re: Audio na USB
Przy takiej ilości kanałów nie ma większego znaczenia usb czy firewire - pamiętaj jedynie że USB jest standardem stworzonym do przesyłania danych, więc pracuje pakietowo, a firewire został stworzony do transmisji audio/wideo i pracuje ciągłym strumieniem...
-------
Tez wlasnie o to chodzilo, czy ma to wplyw przy tej ilosci kanalow.
(rozpisywałem się na temat różnic na forum dzwiek.org kiedyś - chcesz to poszukaj , nie będę pisał jeszcze raz :) )
---------------------------------
No szkoda bo tu jest inne forum :)
Czy wydajność będzie większa ? na pewno tak, bo jak mówiłem usb a firewire to dwa różne światy i nie chodzi tu tylko o prędkość przesyłu danych.
------
Dokladnie. Chodzi o obciazenie procesora , magistrali itd.
Ale czy aż tak to jest odczuwalne?
A nie prawda że usb 1.0 masz interfejsy i na usb 2.0 i na firewire...
Choćby Fast Track Pro za 700 zł który jest świetną propozycją jeśli chodzi o cena/możliwości.
-----
Fast Track Pro jest na usb 1.1
http://www.youtube.com/watch?v=Z_W5CRnCAb4 - tu jest dowód
dopiero Fast Track Ultra ma 2.0.
A o firewire M-Audio tez wspominalem.
Czyli nadal nie ma przekonania czy warto dokaldac do firewire.
Przy takiej ilości kanałów nie ma większego znaczenia usb czy firewire - pamiętaj jedynie że USB jest standardem stworzonym do przesyłania danych, więc pracuje pakietowo, a firewire został stworzony do transmisji audio/wideo i pracuje ciągłym strumieniem...
-------
Tez wlasnie o to chodzilo, czy ma to wplyw przy tej ilosci kanalow.
(rozpisywałem się na temat różnic na forum dzwiek.org kiedyś - chcesz to poszukaj , nie będę pisał jeszcze raz :) )
---------------------------------
No szkoda bo tu jest inne forum :)
Czy wydajność będzie większa ? na pewno tak, bo jak mówiłem usb a firewire to dwa różne światy i nie chodzi tu tylko o prędkość przesyłu danych.
------
Dokladnie. Chodzi o obciazenie procesora , magistrali itd.
Ale czy aż tak to jest odczuwalne?
A nie prawda że usb 1.0 masz interfejsy i na usb 2.0 i na firewire...
Choćby Fast Track Pro za 700 zł który jest świetną propozycją jeśli chodzi o cena/możliwości.
-----
Fast Track Pro jest na usb 1.1
http://www.youtube.com/watch?v=Z_W5CRnCAb4 - tu jest dowód
dopiero Fast Track Ultra ma 2.0.
A o firewire M-Audio tez wspominalem.
Czyli nadal nie ma przekonania czy warto dokaldac do firewire.
Nie wykorzystywał bym na Twoim miejscu próbek 96khz, a przynajmniej starał się unikać...
Możesz wyjaśnić dlaczego?
Tascam działa - tak samo dobrze jak wszystko podobne w tej cenie.
Jednak bym polecał M-Audio - brzmieniowo i funkcjonalnie jak mówiłem wszystko takie samo a tu masz pro toolsa :)
...
Nie zależy mi zupełnie na Pro Tools.
Pozdrawiam,
Możesz wyjaśnić dlaczego?
Tascam działa - tak samo dobrze jak wszystko podobne w tej cenie.
Jednak bym polecał M-Audio - brzmieniowo i funkcjonalnie jak mówiłem wszystko takie samo a tu masz pro toolsa :)
...
Nie zależy mi zupełnie na Pro Tools.
Pozdrawiam,
www.blaviken.com
Do Tascama jest Cubase LE i Gigastudio 3 LE - na początek wystarczy, a nie kupujesz przecież interfejsu za 500zł żeby na nim szalec na ProTools...
Ciekawy wątek ze sposobem przesyłu danych pomiędzy tymi interfejsami - czy mógłbym prosic kogoś żeby to fachowo i szczegółowo wytłumaczył? Wyjaśniło by to wiele pytań
.
Ciekawy wątek ze sposobem przesyłu danych pomiędzy tymi interfejsami - czy mógłbym prosic kogoś żeby to fachowo i szczegółowo wytłumaczył? Wyjaśniło by to wiele pytań

-
...Do Tascama jest Cubase LE i Gigastudio 3 LE - na początek wystarczy, a nie kupujesz przecież interfejsu za 500zł żeby na nim szalec na ProTools...
....
Kupiłem Tascama US144 tydzień temu i dodany jest Cubase LE4
i CVPiano,a nie Cubase LE i Gigastudio 3 LE Podoble informacje są na stronie Tascama-niestety nie aktualne.

i CVPiano,a nie Cubase LE i Gigastudio 3 LE Podoble informacje są na stronie Tascama-niestety nie aktualne.
-
......Do Tascama jest Cubase LE i Gigastudio 3 LE - na początek wystarczy, a nie kupujesz przecież interfejsu za 500zł żeby na nim szalec na ProTools...
....
i CVPiano,a nie Cubase LE i Gigastudio 3 LE Podoble informacje są na stronie Tascama-niestety nie aktualne....
Podobnie płyta instalacyjna zawiera najnowsze sterowniki.
Dodam jeszcze że na athlonie 2000+ chodzi srednio (spore obciążenie procesora ,zdecydowanie większe niż Tracker Pre ), ale już na core duo 1.7 (laptop)śmiga aż miło i żadnych problemów midi i audio.

i CVPiano,a nie Cubase LE i Gigastudio 3 LE Podoble informacje są na stronie Tascama-niestety nie aktualne....
Dodam jeszcze że na athlonie 2000+ chodzi srednio (spore obciążenie procesora ,zdecydowanie większe niż Tracker Pre ), ale już na core duo 1.7 (laptop)śmiga aż miło i żadnych problemów midi i audio.
-
Dodam jeszcze że na athlonie 2000+ chodzi srednio (spore obciążenie procesora ,zdecydowanie większe niż Tracker Pre ), ale już na core duo 1.7 (laptop)śmiga aż miło i żadnych problemów midi i audio....
Dodam jeszcze że na athlonie 2000+ chodzi srednio (spore obciążenie procesora ,zdecydowanie większe niż Tracker Pre ), ale już na core duo 1.7 (laptop)śmiga aż miło i żadnych problemów midi i audio....
...Kupiłem Tascama US144 tydzień temu i dodany jest Cubase LE4
...
A możesz mi powiedziec jak z latencją na VST? I czy (odczuwalnie) na Sempronie 3500+ (Athlon64 po kastracji L2
) i 2 GB ramu 533MHz powinien chodzic ok?
Interesuję się tym właśnie interfejsem i chciałym wiedziec czy "Da radę".
CO do programów, to faktycznie spojrzałem na stronę producenta;-).
A jak jest z mikrofonem w w/w interface? Podobno są problemy...
...
A możesz mi powiedziec jak z latencją na VST? I czy (odczuwalnie) na Sempronie 3500+ (Athlon64 po kastracji L2

Interesuję się tym właśnie interfejsem i chciałym wiedziec czy "Da radę".
CO do programów, to faktycznie spojrzałem na stronę producenta;-).
A jak jest z mikrofonem w w/w interface? Podobno są problemy...
A czemu przeszkadza Ci wyjście na cinch? Co za problem;) Większośc mikserów/wzmacniaczy ma wejście AUX właśnie na ten typ złączy - w/g mnie jest gitara.
A co do tematu, ja sam zastanawiam się nad US-122L/US-144... Z tego co wiem to nie ma z nimi problemów... A co do FireWire to nie mam pojęcia, bo nie mam takiego złącza w laptopie i się nie interesowałem;)
Może niech się wypowiedzą posiadacze w/w urządzeń?...
----------------------
podlaczajac sprzet do aktywnych monitorow mam wejscie jack lub xlr i nie chce mi sie bawic w jakies przejscia, ktore moga pogorszyc jakosc dzwieku, dla mnie czincz kojarzy sie z rzeczami nie prooo
pamiętaj jedynie że USB jest standardem stworzonym do przesyłania danych, więc pracuje pakietowo, a firewire został stworzony do transmisji audio/wideo i pracuje ciągłym strumieniem (rozpisywałem się na temat różnic na forum dzwiek.org kiedyś - chcesz to poszukaj , nie będę pisał jeszcze raz :) )
------------------
wlasnie jaka jest roznica miedzy tymi USB a FireWire, wiec jezeli ma byc to interface audio to lepiej FW, bo nie kumam...nawet jak ci sie nie chce pisac too moze chociaz "kopiuj/wklej"... byloo by bardzoo miloo
www.klub.agaton.pl
...
A czemu przeszkadza Ci wyjście na cinch? Co za problem;) Większośc mikserów/wzmacniaczy ma wejście AUX właśnie na ten typ złączy - w/g mnie jest gitara.
A co do tematu, ja sam zastanawiam się nad US-122L/US-144... Z tego co wiem to nie ma z nimi problemów... A co do FireWire to nie mam pojęcia, bo nie mam takiego złącza w laptopie i się nie interesowałem;)
----------------------
podlaczajac sprzet do aktywnych monitorow mam wejscie jack lub xlr i nie chce mi sie bawic w jakies przejscia, ktore moga pogorszyc jakosc dzwieku, dla mnie czincz kojarzy sie z rzeczami nie prooo
Fakt że jest to niewygodne w pewnych przypadkach - natomiast nie eleminuje z gry jeśli chodzi o zastosowanie PRO - ale może przysporzyc trudności. Ja przeważnie gram blisko miksera na koncertach/w domu nie przeszkadza mi cinch, więc nie jest to wada. Ale fakt, Jack byłby najlepszy jako standardowe wyjście.
----------------------
Fakt że jest to niewygodne w pewnych przypadkach - natomiast nie eleminuje z gry jeśli chodzi o zastosowanie PRO - ale może przysporzyc trudności. Ja przeważnie gram blisko miksera na koncertach/w domu nie przeszkadza mi cinch, więc nie jest to wada. Ale fakt, Jack byłby najlepszy jako standardowe wyjście.
wlasnie jaka jest roznica miedzy tymi USB a FireWire, wiec jezeli ma byc to interface audio to lepiej FW, bo nie kumam...nawet jak ci sie nie chce pisac too moze chociaz "kopiuj/wklej"... byloo by bardzoo miloo...
Żadne przejścia nie pogorszą jakości dźwięku, a kable rca -trs czy rca - xlr nie są znowu takie drogie... Rca jak najbardziej jest używana w profesjonalnych instalachach...
Nie chce mi się tamtego szukać ... :D
Ale sprawa wygląda następująco:
USB: Przede wszystkim 400mb/s jest maksymalną prędkością z jaką port mógłby pracować, ale w praktyce jest to 32mb/s
Interfejs dzieli sygnał na pakiety i wysyła pakiet za pakietem do naszego komputera.
FireWire: powszechne są fw800, czyli ponad dwukrotnie szybsze od USB 2.0
Interfejs wysyła sygnał ciągle, bez buforowania i dzielenia na pakiety, dzięki czemu mamy możliwość uzyskania mniejszej latencji niż w przypadku USB.
W praktyce : Firewire jest szybszy i lepszy, mamy możliwość osiągnięcia mniejszej latencji, ale przy interfejsach typu 2 in/ 2 out może nie być zauważalnej różnicy... Druga sprawa że wiele kontrolerów fw w tanich płytach głównych nie należy do najbardziej stabilnych...
Zapomnieliście jeszcze o jednym (jeśli tak koniecznie nie chcecie Pro Tools'a co jak dla mnie jest błędem...) fajnym interfejsie - TC Konnekt śliczna rzecz która fajnie brzmi i ma ogromne możliwości :)
[addsig]
Dess Jobs - Producent Muzyczny www.dessjobs.pl