Roland Fantom G - nowy workstation
Re: Roland Fantom G - nowy workstation
...
Tak ale nie każdy komponuje muzyke kładąc palce na klawiaturze i " niech sie tworzy samo" :) ( bez obrazy).
Moim zdaniem będzie to bardzo dobry sceniczny instrument. ...
Zgadza się Panowie!
Ale....Karma to inspiracja. Znacie ją tylko z demo lub z presetów odsłuchując w sklepie. A czy najwieksze sławy muzyki elektronicznej nie uźywały Arpegiatora?
Karmę można zbudować swoją (tak jak arpegio), a kombinacji jest nieskończoność. Równie dobrze można powiedzieć że sample lub loopy to nie wasza twórczość. Osoba która okiełzna karmę już jest artysta. A słuchacz się nie zastanawia co to jest! jemu się to PODOBA!
Pozdrawiam!...
Karma sprawia, że nie trzeba umieć grać. Wystarczy naciskać klawisze. Fajny patent dla DJów.
Pozdro
Groover
Tak ale nie każdy komponuje muzyke kładąc palce na klawiaturze i " niech sie tworzy samo" :) ( bez obrazy).
Moim zdaniem będzie to bardzo dobry sceniczny instrument. ...
Zgadza się Panowie!
Ale....Karma to inspiracja. Znacie ją tylko z demo lub z presetów odsłuchując w sklepie. A czy najwieksze sławy muzyki elektronicznej nie uźywały Arpegiatora?
Karmę można zbudować swoją (tak jak arpegio), a kombinacji jest nieskończoność. Równie dobrze można powiedzieć że sample lub loopy to nie wasza twórczość. Osoba która okiełzna karmę już jest artysta. A słuchacz się nie zastanawia co to jest! jemu się to PODOBA!
Pozdrawiam!...
Karma sprawia, że nie trzeba umieć grać. Wystarczy naciskać klawisze. Fajny patent dla DJów.
Pozdro
Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl
Pozdro
Groover...
1) Jedno nie wyklucza drugiego
2) Można świetnie grać i tworzyć nudne i wtórne kompozycje
3) Można nie najlepiej grać a mieć świetne pomysły i je realizować
( albo jak choćby w przypadku Sex Pistols kompletnie nie umieć grać a swoją muzą poruszać miliony ! )
4) Co ma piernik do wiatraka ?
I ja również podpisuję się "dwoma ręcami" pod twierdzeniem że dla każdego coś innego... Peace.
p.s. ja na przykład widzę po samym sobie ,że coraz więcej czasu "marnuję w necie" na śledzeniu coraz to nowszych nowiutkich nowineczek i na podniecaniu się kazdym nowym instrumentem , procesorem , programem zamiast w tym czasie (a mam go coraz mniej ostatnio) oddawać się temu do czego Stwórca mnie przeznaczył na tym padole

Only Hardware System: Elektrony: Machinedrum UW, Monomachine, Octatrack, AnalogFour, DSI Tempest, Korg MS-20 Mini,Yamaha Tenori-on, Waldorf Blofeld, E-mu MP-7, Korg ER-1, Eventide Space, Alesis Bitrman
...
I tu się z Tobą zgodzę! Wybierajmy instrumenty do takiej muzyki jaką gramy.
Ja również w pełni się z tym zgadzam. A jeśli nawet mamy instrument który nie ma barwy jaka nas interesuje to od czego jest wbudowany sampler - i to jeszcze w przypadku tego instrumentu o dużej pojemności .Tak naprawdę liczy się pomysłowość .
Po za barwami niektórzy biora pod uwagę też możliwości jakie oferuje sequencer , rozwiązania i sposoby edycji materiału muzycznego .A jeśli chodzi o to - to Fantom ma tego sporo . Mnie osobiście ten instrument powala ilością wbudowanych procesorów FX które mozna zapiąc w projekcie . Zawsze mi tego brakowało a teraz wreszcie to jest
. Do tego wielki wyświetlacz i myśl , ze nie będzie problemów z latencją i procesor wyrobi ze wszystkim . Jeśli miałbym się przyczepić to mogli zwiększyć polifonię . Ale w sumie akurat ten problem mozna łatwo obejść . Przegladałem już instrukcję Fantoma G . Nie wiem jak to było w Fantomie X ale u jego następcy na przykład taka edycja komunikatów midi ( Microscope ) jest świetnie rozwiązana i przedstawiona . Po prostu komfort pracy . Wystarczy do instrumentu dokupić jakieś sensowne monitory odsłuchowe , mikrofon , myszkę a w pendrive wgrać ulubione sample i właściwie nic więcej nie potrzeba by tworzyć muzę . Nie wspominając , ze ma się mobilne studio . Wiem , ze niektórzy się z tym nie zgodza bo jeśli była by to do końca prawda to w studiach nagraniowych w ogóle nie było by ton sprzętu . Ale ja tak mam . Uważam , ze im masz mniej sprzętu tym większą uwagę skupiasz na swojej muzyce która tworzysz . A o to chyba właśnie chodzi , żeby tworzyć kolejne utwory i pokazywać je światu niż w nieskończoność mieszać w kablach i tracić czas na nadmierne rozważania aspektów technicznych sprzętu .
p.s.
Cena Fantoma G będzie też moim zdaniem atrakcyjna .
Najwięcej za ten instrument będziemy musieli zapłącić niestety w Polsce . Za Fantoma G6 - 8090 PLN .
Ale już trochę taniej w Niemczech bo 7586 PLN ( w przeliczeniu z euro ) .
A najtaniej w USA bo - 5716 PLN ( po obecnym kursie dolara )
I tu się z Tobą zgodzę! Wybierajmy instrumenty do takiej muzyki jaką gramy.
Ja również w pełni się z tym zgadzam. A jeśli nawet mamy instrument który nie ma barwy jaka nas interesuje to od czego jest wbudowany sampler - i to jeszcze w przypadku tego instrumentu o dużej pojemności .Tak naprawdę liczy się pomysłowość .
Po za barwami niektórzy biora pod uwagę też możliwości jakie oferuje sequencer , rozwiązania i sposoby edycji materiału muzycznego .A jeśli chodzi o to - to Fantom ma tego sporo . Mnie osobiście ten instrument powala ilością wbudowanych procesorów FX które mozna zapiąc w projekcie . Zawsze mi tego brakowało a teraz wreszcie to jest

p.s.
Najwięcej za ten instrument będziemy musieli zapłącić niestety w Polsce . Za Fantoma G6 - 8090 PLN .
- FantoMotif

p.s.
...
Niestety Fantom G nie obsługuje multisampli

Ma być ok. maja.

Hej! dzwoniłem do dystrybutora na Polskę i uspokoił, że cena będzie taka sama jak za zachodnią granicą, i że dodatkowo w sklepach można otrzymać rabat 5%! Czyżby zatem miało być nawet taniej niż w Niemczech?
EiS jest super! Pozdrawiam Redakcję!
- FantoMotif
...Hej! dzwoniłem do dystrybutora na Polskę i uspokoił, że cena będzie taka sama jak za zachodnią granicą, i że dodatkowo w sklepach można otrzymać rabat 5%! Czyżby zatem miało być nawet taniej niż w Niemczech?...
A pytałeś się kiedy ma być?
A pytałeś się kiedy ma być?
...Hej! dzwoniłem do dystrybutora na Polskę i uspokoił, że cena będzie taka sama jak za zachodnią granicą, i że dodatkowo w sklepach można otrzymać rabat 5%! Czyżby zatem miało być nawet taniej niż w Niemczech?...
Jeśli to prawda to będzie mozna wynieść nowego Fantoma ze sklepu za 7206 PLN . Pożyjemy zobaczymy
Jeśli to prawda to będzie mozna wynieść nowego Fantoma ze sklepu za 7206 PLN . Pożyjemy zobaczymy

Pytałem, ale niestety w maju.
Do maja to jeszcze wiele rzeczy się może się wydarzyć.
Do maja to jeszcze wiele rzeczy się może się wydarzyć.
EiS jest super! Pozdrawiam Redakcję!
- FantoMotif
...Pytałem, ale niestety w maju.
Do maja to jeszcze wiele rzeczy się może się wydarzyć....
Raczej nic nowego nie wyjdzie, bo najbliższe targi muzyczne latem...
Raczej nic nowego nie wyjdzie, bo najbliższe targi muzyczne latem...
......Pytałem, ale niestety w maju.
Raczej nic nowego nie wyjdzie, bo najbliższe targi muzyczne latem......
Też mi się wydaje , ze już nic się nie zmieni . A jeśli chodzi o możliwości edycyjno-funkcyjne instrumentu to na pewno choćby z tego powodu , ze jest już gotowa instrukcja obsługi do Fantoma
.
Wczoraj dokładniej przegladałem podręcznik i rzeczywiście tak jak to zauważył kolega FantoMotif nowy Fantom nnie obsługuje multisampli tak jak jego poprzednik . Trochę to dziwne . Ciekawe dlaczego się z tego wycofali bo zapomnieć to chyba nie zapomnieli
Raczej nic nowego nie wyjdzie, bo najbliższe targi muzyczne latem......
Też mi się wydaje , ze już nic się nie zmieni . A jeśli chodzi o możliwości edycyjno-funkcyjne instrumentu to na pewno choćby z tego powodu , ze jest już gotowa instrukcja obsługi do Fantoma

Wczoraj dokładniej przegladałem podręcznik i rzeczywiście tak jak to zauważył kolega FantoMotif nowy Fantom nnie obsługuje multisampli tak jak jego poprzednik . Trochę to dziwne . Ciekawe dlaczego się z tego wycofali bo zapomnieć to chyba nie zapomnieli