Podatek VAT od programów kupionych za granicą

Tutaj można podyskutować na tematy związane z prawami autorskimi, produkcją i rozpowszechnianiem oraz wszelkie inne wymagające wiedzy prawniczej.
marceli-szpak

Podatek VAT od programów kupionych za granicą

Post autor: marceli-szpak » poniedziałek 21 kwie 2008, 19:27

witam.

kupilem przez internet kilka pluginow ze stron zagranicznych. posiadam numer vat UE wiec na fakturze nie bylo naliczonego vatu.

faktura byla w euro.

pytanie teraz takie: czy od tego programu ktory nabylem i bede go wykorzystywal w swoim studio do produkcji muzyki musze odprowadzic w Polsce vat?

niestety sam prowadze ksiegowosc i nie wiem jak w tej sytuacji postapic.

pozdrawiam
marek

Awatar użytkownika
AdamZ

Re: Podatek VAT od programów kupionych za granicą

Post autor: AdamZ » wtorek 22 kwie 2008, 08:23

...witam.

kupilem przez internet kilka pluginow ze stron zagranicznych. posiadam numer vat UE wiec na fakturze nie bylo naliczonego vatu.

faktura byla w euro.

pytanie teraz takie: czy od tego programu ktory nabylem i bede go wykorzystywal w swoim studio do produkcji muzyki musze odprowadzic w Polsce vat?

niestety sam prowadze ksiegowosc i nie wiem jak w tej sytuacji postapic.

pozdrawiam
marek...

Witaj , księgowy ze mnie nie jest , ale mieszkam w Belgii i często kupuję np w thomann.de. Również posiadam VAT UE . W unii europejskiej podatek VAT zostaje w kraju w którym zakupiłes towar. Takie są przepisy wewnątrzwspólnotowe dla firm posiadających taki numer. Gdybyś chciał ten towar sprzedać dalej z fakturą kolejnej firmie w Polsce doliczasz wtedy VAT swojego kraju ( czyli PL ) jeśli natomiast sprzedawałbyś to poza swój kraj możesz np dodać swoją marżę , ale znów towar idzie bez podatku VAT tak jak kupiłeś. Pod warunkiem że nabywca posiada VAT UE.

Poprostu VAT , który i tak musianoby Tobie oddać został już odliczony.
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

marceli-szpak

Post autor: marceli-szpak » wtorek 22 kwie 2008, 11:51

tez mi sie tak wydawalo dopoki nie dostalem maila z jednej firmy internetowej przez ktorej system prowadze ta ksiegowosc.

napisali ze jesli jest to nabycie towarow to jest faktycznie tak jak mowisz natomiast nie wiem czy taki program mozna potraktowac jako towar? czy pojecie towar a w tym przypadku wewnatrz wspolnotowe nabycie towarow nie dotyczy produktow ktore kupujemy z mysla dalszego sprzedania?

jest jeszcze cos takiego jak nabycie licencji lub usługi - i tu jest to jakos strasznie zagmatwane:

Zakupiona usługa/licencja została nam sprzedana bez naliczenia VAT w kraju sprzedawcy. Obowiązek odprowadzenia podatku od tej transakcji spoczywa na nabywcy w Polsce. W tym celu nabywca wystawia fakturę wewnętrzną. fakturę wewnętrzną księgujemy jako wydatek. Ponieważ w ostatecznym rozliczeniu transakcja zakupu jest obojętna podatkowo dla nabywcy to należy podatek VAT zaksięgować również w ewidencji sprzedaży VAT.

sam juz nie wiem co i gdzie wpisac i ktora metode zastosowac.

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » wtorek 22 kwie 2008, 12:27

...tez mi sie tak wydawalo dopoki nie dostalem maila z jednej firmy internetowej przez ktorej system prowadze ta ksiegowosc.

napisali ze jesli jest to nabycie towarow to jest faktycznie tak jak mowisz natomiast nie wiem czy taki program mozna potraktowac jako towar? czy pojecie towar a w tym przypadku wewnatrz wspolnotowe nabycie towarow nie dotyczy produktow ktore kupujemy z mysla dalszego sprzedania?

jest jeszcze cos takiego jak nabycie licencji lub usługi - i tu jest to jakos strasznie zagmatwane:

Zakupiona usługa/licencja została nam sprzedana bez naliczenia VAT w kraju sprzedawcy. Obowiązek odprowadzenia podatku od tej transakcji spoczywa na nabywcy w Polsce. W tym celu nabywca wystawia fakturę wewnętrzną. fakturę wewnętrzną księgujemy jako wydatek. Ponieważ w ostatecznym rozliczeniu transakcja zakupu jest obojętna podatkowo dla nabywcy to należy podatek VAT zaksięgować również w ewidencji sprzedaży VAT.

sam juz nie wiem co i gdzie wpisac i ktora metode zastosowac.

...

Strasznie to zagmatwane , jednak wszystkie faktury z thomann-a poprostu zanosiłem księgowej i ona najzwyczajniej wrzucała to w koszta. Wydaje mi się , że nie powinieneś nic więcej robić ,ale na wszelki wypadek poradziłbym się kogoś bardziej kompetentnego Pojęcia nie mam jak wygląda sprawa z licencjami . Poszperaj trochę w Google o podatku VAT w unii europejskiej. Kiedyś trafiłem na taką stronke , ale cholera wie gdzie to było
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

Awatar użytkownika
cristo

Post autor: cristo » wtorek 22 kwie 2008, 14:15

witam

interpretacje US bywają różne (niestety). wynika to z zamieszania czym jest program, licencja, prawa itp... podam pełną i w miarę zrozumiałą, mam nadzieję, wykładnie...

0. Faktur się nie wyrzuca!!! Nigdy!!! Podziękuj za pracę pani księgowej, bo w przypadku kontroli krzyżowej (krosowej) bekniesz karę max do 30 tysi i zapłacisz z odsetkami za wsio co pani księgowa zutylizowała (i nie ważne, czy przyniosło to ci zysk, czy nie). I w kraju i w UE. I zapłacisz TY, a nie ona...

A teraz do rzeczy:
1. Koniecznie trzeba być zarejestrowanym VAT UE.
2. Po otrzymaniu faktury (euro, kwota netto), trzeba przeliczyć kwotę z euro na złotówki po kursie z dnia poprzedzającego dzień wystawienia faktury (podając nr tabeli NBP).
3. Wystawić fakturę wewnętrzną VAT (import usług) i doliczyć w niej VAT 22% do kwoty wynikającej z w/w przeliczenia na złotówki.
4.W/w fakturę wykazać w ewidencji "VAT należny" (od sprzedaży) i równocześnie w ewidencji "VAT naliczony" (zakup).
5. W deklaracji VAT-7 wykazać VAT należny w pozycji 10 (import usług) pole 34 i 35.
6. Nie chciałbym was przestraszyć, ale są jeszcze koszty (lub zysk), który trzeba wykazać w przypadku różnic kursowych między kursem średnim NBP (z waszych faktur wewn.), a kwotą zapłaty z przelewu bankowego liczoną przez bank w kursie sprzedaży... i to też trzeba w rozliczeniu dochodu wykazać...

proste, prawda?

acha... jeszcze w przypadku odsprzedaży....

jeśli sprzedaż w kraju, to normalnie doliczamy 22% VATu (na deklaracji VAT-7 w pozycji 6)
przy sprzedaży do UE sprzedajemy w kwocie netto i radzę w celu uniknięcia kłopotów dopisywać na fakturze: "Sprzedaż do UE z zastosowaniem dyrektywy 112 (6) do rozliczenia VAT zobowiązany jest nabywca" i sprzedajemy z VAT NP (nie podlega), no i trzeba w deklaracji VAT-7 wykazać sprzedaż w pozycji 2 pole 21.

jeśli teraz dodam, że 98% indywidualnych podatników i samozwańczych, domorosłych księgowych rozlicza to w zły sposób to się nie zdziwicie...
ale też i US może spojrzeć przez palce... :) przy tak nagminnych uchybieniach... (ale tylko może)...

pozdrawiam i nadal służę pomocą w sprawach podatkowych
k.

początek....
ale dużo czytam, słucham, szukam....

Awatar użytkownika
cristo

Post autor: cristo » wtorek 22 kwie 2008, 14:19

ad poprzedni..

przeczytałem kosza a nie koszta... przepraszam panią księgową...
k.
początek....

marceli-szpak

Post autor: marceli-szpak » wtorek 22 kwie 2008, 20:39

Boże to jest jakis koszmar. nigdy jeszcze nie poswiecilem tyle czasu na rozliczenie miesiaca. popierniczone jest to nasze prawo jesli chodzi o transakcje zagraniczne. zeby wprowadzic 3 faktury musialem stworzyc 3 faktury wewnetrze, 3 dokumenty dotyczace roznic kursowych [pomijajac ze inny kurs bierze sie do obliczenia Vat, inny do dochodowego a jeszcze inny kurs ma bank przez ktory dokonalem transakcji] wpisac 6 pozycji do KPiR, przeedytowac VAT-7 ktory zazwyczaj generuje sie automatycznie i jeszcze kilka innych mniejszych spraw.

jakbym wiedzial ze tyle z tym klopotu to chyba bym pokusil sie o ksiegowa. ale teraz uzbrojony w doswiadczenie musze brnac w tym dalej ;)

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » wtorek 22 kwie 2008, 21:32

Ok cristo , dzięki za obszerne wyjaśnienie.

Zagmatwane to cholernie , ale jesli mieszkam w Belgii (co byćmoże przeoczyłes) to czy z tego co się orientujesz również powinienem wystawiać jakąs wewnętrzną fakturę ? Czy mnie już ta sprawa nie dotyczy.

Jutro wybieram się do księgowej i przy okazji powypytuję o wszysto , bo troche mnie przeraża sposób w jaki podchodzi się do tego w Polsce. Mam nadzieję , że u mnie jest o wiele prościej . W moim przypadku nie chodzi o usugi czy licencje a tylko o sprzęt zakupiony za granicą . Jednak przyda się wiedza w szerszym zakresie

Dzięki i pozdrawiam.

Awatar użytkownika
cristo

Post autor: cristo » wtorek 22 kwie 2008, 22:23

...Ok cristo , dzięki za obszerne wyjaśnienie.

Zagmatwane to cholernie , ale jesli mieszkam w Belgii (co byćmoże przeoczyłes) to czy z tego co się orientujesz również powinienem wystawiać jakąs wewnętrzną fakturę ? Czy mnie już ta sprawa nie dotyczy.

Jutro wybieram się do księgowej i przy okazji powypytuję o wszysto , bo troche mnie przeraża sposób w jaki podchodzi się do tego w Polsce. Mam nadzieję , że u mnie jest o wiele prościej . W moim przypadku nie chodzi o usugi czy licencje a tylko o sprzęt zakupiony za granicą . Jednak przyda się wiedza w szerszym zakresie

Dzięki i pozdrawiam. ...

Każdy kraj unijny ma wewnętrzne przepisy, które określają sposób rozliczania (aczkolwiek przepisy te muszą być zgodne z ogólnymi dyrektywami). Nie sposób znać wszystkie różnice... Pocieszę cię, że w Polsce te przepisy są najbardziej pogmatwane :)

A co do zakupów towaru to należy pamiętać o potwierdzeniu odbioru towaru (na fakturze, kwit przewozowy, potwierdzenie kurierskie itp.), bo panie z US lubią sprawdzić...

pozdrawiam
k.
początek....

Data

Post autor: Data » wtorek 22 kwie 2008, 22:29

A jak jest z Vatem jak kupuje prywatnie ? Muszę dopłacić różnicę w US jak np za granicą jest 19% a u nas 22% ?

ODPOWIEDZ