Monitory Dynaudio BM15

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Davi

Re: Monitory Dynaudio BM15

Post autor: Davi » piątek 25 kwie 2008, 23:24

Gdybym tych głosników nie używał 2 lata, nie odzywał bym się. Fakt, sam je kiedyś sklasyfikowałem jako " idealne do klasyki " ale się za bardzo pospieszyłem. Gdy zaczołem na nich mixować różne gatunki, czas mi dał odpowiedz dojrzalszą.

Davi

Post autor: Davi » sobota 26 kwie 2008, 00:22

Dodam, że te głosniki wymagają świetnej adaptacji akustycznej..... inaczej nie pracują tak jak powinny. I chodz to jest oczywiste, powtarzam ! naprawde dobra ( dopracowana ) akustyka, pokazuje ich walory. Nie śmiem powiedziec za to , że to najlepsze monitory jakie są, ( znam tak ) bo to bzdura, każdy ma swoje preferencje, inne uszy. Śmiem za to powiedzieć, że to 1 liga światowa ( zaryzykuje ) ale zapewne nie jedyna ! Ja jednak chcem je mieć u boku moich NS10... mi spasiły ! Polecam na głosnikach " popracować ", wtedy wnioskować ! Owszem, czasem jestesmy zmuszeni ryzykować, oby jednak wtedy na plus ! Powodzenia !

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » sobota 26 kwie 2008, 20:04

...Dodam, że te głosniki wymagają świetnej adaptacji akustycznej..... inaczej nie pracują tak jak powinny. I chodz to jest oczywiste, powtarzam ! naprawde dobra ( dopracowana ) akustyka, pokazuje ich walory. Nie śmiem powiedziec za to , że to najlepsze monitory jakie są, ( znam tak ) bo to bzdura, każdy ma swoje preferencje, inne uszy. Śmiem za to powiedzieć, że to 1 liga światowa ( zaryzykuje ) ale zapewne nie jedyna ! Ja jednak chcem je mieć u boku moich NS10... mi spasiły ! Polecam na głosnikach " popracować ", wtedy wnioskować ! Owszem, czasem jestesmy zmuszeni ryzykować, oby jednak wtedy na plus ! Powodzenia !...

Czy tylko ja mam problemy ze zrozumieniem tego tekstu ?
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » sobota 26 kwie 2008, 20:12

Co do Dynaudio , od ponad dwóch lat używam BM 5A. Nie znam BM 15 , ale domyślam się , że to dość podobna konstrukcja z tym , że o większej mocy i wymiarach ( sądząc po fotkach ) BM 5A są naprawdę świetne.Jak każdych monitorów trzeba się ich "nauczyć" ale jeśli BM 15 brzmią chociaż tak dobrze jak BM 5A szczerze polecam. Przesiadłem się na Dynaudio z M-Audio Studiophile BX-5A i różnica była kolosalna.

[addsig]
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

Davi

Post autor: Davi » sobota 26 kwie 2008, 23:40

Czy tylko ja mam problemy ze zrozumieniem tego tekstu ?
..............................................................

juz tłumacze na Polski...
BM15A schodzą naprawdę nisko ;D w amatorsko wytłumionym pokoju bas i stopa mi dudniały, nie słyszałem tych pasm przekonywująco, po starannym dodaniu rozpraszczy, dyfuzorów, wszystko na plus uległo zmianie. Zyskała stereofonia, pojawiły sie detale, które wczesniej lekceważyłem, Dlatego pozwoliłem sobie dodać , że to oczywiste ! mieć przy tego typu głośnikach > zrobioną pożądnie adaptacje akustyczną.... Gdybys czegoś jescze nie zrozumiał, pytaj smiało ?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Feefrock

Post autor: Feefrock » niedziela 27 kwie 2008, 11:24

...Czy tylko ja mam problemy ze zrozumieniem tego tekstu ?
..............................................................

juz tłumacze na Polski...
BM15A schodzą naprawdę nisko ;D w amatorsko wytłumionym pokoju bas i stopa mi dudniały, nie słyszałem tych pasm przekonywująco, po starannym dodaniu rozpraszczy, dyfuzorów, wszystko na plus uległo zmianie. Zyskała stereofonia, pojawiły sie detale, które wczesniej lekceważyłem, Dlatego pozwoliłem sobie dodać , że to oczywiste ! mieć przy tego typu głośnikach > zrobioną pożądnie adaptacje akustyczną.... Gdybys czegoś jescze nie zrozumiał, pytaj smiało ?
Pozdrawiam

...
POŻĄDNIE TO NAPISAŁEŚ ..... TAK NA MARGINESIE, MAŁO WIARYGODNE SĄ OSOBY, KTÓRE NIE RADZĄ SOBIE Z OJCZYSTYM JĘZYKIEM.....

Awatar użytkownika
FranekZonzel

Post autor: FranekZonzel » niedziela 27 kwie 2008, 12:50

POŻĄDNIE TO NAPISAŁEŚ ..... TAK NA MARGINESIE, MAŁO WIARYGODNE SĄ OSOBY, KTÓRE NIE RADZĄ SOBIE Z OJCZYSTYM JĘZYKIEM..... ...
hahahahahahahaha, a co dopiero jak chcą pisać teksty do numerów:P

Davi

Post autor: Davi » niedziela 27 kwie 2008, 13:37

;P racja ! Kolejny raz mam nauczkę, że taka osoba jak ja, musi wręcz już zawsze pisać w "Oiffce" Błędy rażą, nie zależnie od treści ukazującej naszą wiedzę, i doświadczenia. Pozdrówko

minimax

Post autor: minimax » wtorek 13 maja 2008, 11:18

Witam ponownie!

Od wczoraj BM15 stoją w mojej reżyserce. Producent zaleca ok. tygodniową "rozgrzewkę" i wstrzymanie się do tego czasu z wydawaniem opinii na ich temat. Jednak już mogę powiedzieć, że schodzą dość nisko żeby obnażyć wady pomieszczenia. Nie wybaczą bałaganu, jaki zwykle panuje w typowych pokojach w okolicach 100 - 200 Hz. Nawet moje, bardzo profesjonalnie przygotowane pomieszczenie, będzie wymagało jeszcze dostrojenia - na szczęście projektant przewidział taką możliwość. W każdym razie dziękuję serdecznie za wszelką pomoc!
[b][url=http://jurekmuszynski.com]jurekmuszynski.com[/url][/b]

Awatar użytkownika
perdurabo

Post autor: perdurabo » wtorek 13 maja 2008, 15:03

ponad dwa lata temu zaczalem prace na BM5A, jako bliskie pole sa ok, jednak niecaly rok temu przesiadlem sie na BM15A, roznica kolosalna, ale faktycznie co do basu pojawily sie zastrzezenia, pomieszczenie za bardzo wplywalo na dzwiek
jako ze na zmiane adaptacji akustycznej nie bardzo moge liczyc, dokupilem porzadne podstawki ( rogoz audio ) kolce na podloge i kolce pomiedzy podstawka a glosniekiem, i wogole zrobily sie z tego zupelnie inne monitory, rowny bas w pelnym zakresie, i po prostu nie ma sie do czego przyczepic,
przy masterze slychac wszystkie niedociagniecia mixu, no moge jedynie polecic
pasywnych nie slyszalem takze chetnie przeczytam opinie po wygrzaniu glosnikow :)
pozdrawiam
..:: nie samym basem człowiek żyje ::..

ODPOWIEDZ