DIGI 003 czy M-Audio P-mix?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
jarekw

Re: DIGI 003 czy M-Audio P-mix?

Post autor: jarekw » wtorek 29 kwie 2008, 09:30

......Przecież to że ma 8 hebelków wynika z ergonomii a nie z ubóstwa . Przełączasz sie pomiędzy bankami (co 8 lub co 1) Naraz i tak więcej nie chwycisz (chyba że palcami od nóg...:)

Jako ze mam na codzien pod soba konsole z 80 heblami (dwa rzedy po 40), z praktyki nie potwierdzam powyzszego chocby w czesci

Też bym wolał mieć wszystkie slady i busy pod ręką, ale i tak ustawienie proporcji pomiędzy instrumentami za pomocą 8 hebelków robię duuuużo szybciej niż myszką. Ponadto za pomocą funkcji flip mogę sobie na hebelki (zamiast uzywać pokręteł) przełączać np.wysyłki bus, lub sterować pluginami. Najważniejsze jest dla mnie to, że nie muszę ciągle patrzeć na monitor aby pracować. Praca tylko na słuch.

A cena? Ja kupiłem DIGI 003 Factory + Music Production Toolkit korzystając z programu wymiany. Dałem starą kartę Guillemot i program za 200 zł. Koszt całości 7100 zł brutto. Nie warto?

Ale wolałbym co najmniej 48 hebelków

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » wtorek 29 kwie 2008, 11:03

i tak ustawienie proporcji pomiędzy instrumentami za pomocą 8 hebelków robię duuuużo szybciej niż myszką. Ponadto za pomocą funkcji flip mogę sobie na hebelki (zamiast uzywać pokręteł) przełączać np.wysyłki bus, lub sterować pluginami. Najważniejsze jest dla mnie to, że nie muszę ciągle patrzeć na monitor aby pracować. Praca tylko na słuch.

No dobra, co kto woli. Dla mnie osiem hebelkow to zart. Weilokrotnie podchodzilem do tego zagadnienia, testowalem rozne rozwiazania (niektorych juz nie ma) i zawsze odstawialem to na bok. Dlatego napisalem, zeby kazdy sobie sam zdecydowal, czy warto doplacac za takie cos. IMO nie warto.

Awatar użytkownika
jarekw

Post autor: jarekw » wtorek 29 kwie 2008, 11:18

No dobra, co kto woli. Dla mnie osiem hebelkow to zart. Weilokrotnie podchodzilem do tego zagadnienia, testowalem rozne rozwiazania (niektorych juz nie ma) i zawsze odstawialem to na bok. Dlatego napisalem, zeby kazdy sobie sam zdecydowal, czy warto doplacac za takie cos. IMO nie warto....

Ilość konfiguracji sprzętowych jest tak ogromna, że każdy może sobie dobrać optymalne rozwiązanie. Niestety nie zawsze stać nas na to co uważamy za optymalne i wtedy trzeba iść na kompromis.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » wtorek 29 kwie 2008, 14:03

nie zawsze stać nas na to co uważamy za optymalne i wtedy trzeba iść na kompromis.

No wlasnie o tym pisze - osiem hebelkow to kompromis - w najlepszym przypadku, bo raczej mocniejsze okreslenie tu pasuje. Jak ktos lubi, OK, ale po postawieniu pierwszej kropki na linii automatyki hebelki przestaja byc potrzebne. Na poczatek zgrania - moze i by sie przydaly, do szybkiego ustawiania proporcji, ale zaraz po uruchomieniu automatyki tylko ladnie sie ruszaja i tyle. Czy ktos wpisuje automatyke z hebla a nie mysza? Nie sadze...

Ale nie o tym watek
Krotko - Pro-Tools fajna rzecz, Kubus tez, a i inne programy tez fajne sa. Za PT w przypadku pytajacego przemawia kompatybilnosc z duzym studiem oraz mozliwosc pracy od razu "z pudelka" - w przypadku innych interfejsow zwykle trzeba cos dokupic - program, wtyczki, w PT w wersji digi podstawa do pracy jest.

Data

Post autor: Data » wtorek 29 kwie 2008, 15:10

. Czy ktos wpisuje automatyke z hebla a nie mysza? Nie sadze...
Spróbuj w czasie rzeczywistym myszką zjechać jednym tłumikiem w dół a w tym samym czasie drugim podjedź do góry...

paul

Post autor: paul » wtorek 29 kwie 2008, 17:15

Spróbuj w czasie rzeczywistym myszką zjechać jednym tłumikiem w dół a w tym samym czasie drugim podjedź do góry...

A po co wlasnie tak??
namaluje sobie myszka 2 proste - i gotowe!

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » wtorek 29 kwie 2008, 17:44

.... Czy ktos wpisuje automatyke z hebla a nie mysza? Nie sadze...

Owszem, bardzo rzadko ale bywa.
Celowo podalem przyklad z technika gry na hammodzie (niestety obecny w nagraniach obcych, 'nasi' tak nie graja).

Chodzi o to, by bez patrzenia na monitor bez wyczucia wejsc w interakcje z tym, co jest grane.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » wtorek 29 kwie 2008, 17:52

A automatyke wpisywana z hebla w przypadku konsolety sie calkiem fajnie robi
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » wtorek 29 kwie 2008, 20:29

Na poczatek zgrania - moze i by sie przydaly, do szybkiego ustawiania proporcji, ale zaraz po uruchomieniu automatyki tylko ladnie sie ruszaja i tyle. Czy ktos wpisuje automatyke z hebla a nie mysza? Nie sadze...
jesli ktos uzywa "snapshot automation", to te 8 faderow mocno przyspiesza prace
przyjmijmy, ze masz 4 sekcje w piosence z roznymi proporcjami - bez faderow zawsze spedzimy wiecej czasu na ich ustawianiu
[addsig]

Data

Post autor: Data » wtorek 29 kwie 2008, 22:49

Otóż to! Takie kontrolery znacznie przyspieszaja pracę. A oprócz tłumików maja jeszcze regulatory, przyciski i kółko scrubera :) To jest wygoda i powrót do tradycyjnego miksowania a nie kaprys.

ODPOWIEDZ