Co do tworzenia muzyki elektronicznej?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
minimalmusic

Re: Co do tworzenia muzyki elektronicznej?

Post autor: minimalmusic » sobota 06 wrz 2003, 18:07

wydaje mi sie, ze sporo sprzetu kupisz i sprzedaz zanim bedziesz zadowolony ze swojego domowego studyjka..

nikt przez internet nie powie Ci co masz kupic, bo kazdy uzywa czego innego, kazdy ma inne potrzeby i wreszcie kazdy tworzy inna muzyke..

pobadaj pare stron internetowych poswieconych sprzetom do tworzenia muzyki, a zapewniam Cie ze jest ich bardzo duzo.. wszystkie one sa co prawda w obcych jezykach, najczesciej po ang., ale w Twoim wieku nalezy juz rowniez pomyslec o intensywnej nauce jezykow obcych, co - zapewniam - da Ci niewymierne korzysci.. :]

Awatar użytkownika
Szumi

Post autor: Szumi » sobota 06 wrz 2003, 18:42

...wydaje mi sie, ze sporo sprzetu kupisz i sprzedaz zanim bedziesz zadowolony ze swojego domowego studyjka..

nikt przez internet nie powie Ci co masz kupic, bo kazdy uzywa czego innego, kazdy ma inne potrzeby i wreszcie kazdy tworzy inna muzyke..

pobadaj pare stron internetowych poswieconych sprzetom do tworzenia muzyki, a zapewniam Cie ze jest ich bardzo duzo.. wszystkie one sa co prawda w obcych jezykach, najczesciej po ang., ale w Twoim wieku nalezy juz rowniez pomyslec o intensywnej nauce jezykow obcych, co - zapewniam - da Ci niewymierne korzysci.. :]...

Moglbys zarzucic jakimis adresami??

Awatar użytkownika
Szumi

Post autor: Szumi » sobota 06 wrz 2003, 18:55

A tak poza tym to napewno sa ludzie ktorzy tworza taka muzyke ktora ja chcialbym tworzyc i oni powinni wiedziec co mam kupic...

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » sobota 06 wrz 2003, 19:07

Może zacznijmy od najważniejszego pytania: CO UMIESZ?

Nie chciałbym, żebyś to odebrał jako atak, ale jaki sens ma rozważanie zakupów urządzeń, których przeznaczenia nawet nie znasz? Moim zdaniem kupowanie jakiegokolwiek sprzętu ma sens, jeśli wiadomo, że jest on potrzebny, a nie na zasadzie - przyda się.

Awatar użytkownika
mysza

Post autor: mysza » sobota 06 wrz 2003, 19:58

...ja bym tu tez dorzucil pare swoich slow....

W dobie ogolnodostepnego internetu i takich rzeczy jak te Forum wszystko jest ulatwione.Taki delikwent zadaje pytanie jak na przyklad wyzej o oprogramowanie i po chwili ma gotowa odpowiedz.Kwestia zostaje tylko zakup(o zastanowieniu sie nad pozytecznym oprogramowaniem nie wspominam) i ...do dziela....Za jakis czas ten sam czlowiek spyta sie jeszcze o darmowe loopy itd...Jak ja zaczynalem to bylo calkiem inaczej....sam dochodzilem do wszystkiego albo z pomoca trudno znalezionej osoby z drugiego kranca Polski Nie pomyslcie sobie ze jestem zazdrosny czy cos podobnego..chodzi mi o to ze mi to wszystko wyszlo na dobre...bo gotowce podstawiane pod nos sa dobre tylko na jakis czas......no i nastepna rzecz to ta o ktorej napisal MB.....TALENT!!!!

Czy wogole ktos rozumie o co mi chodzi bo chyba nieprecyzyjnie wyrazilem swoje mysli........
-->play your reason system<--

Awatar użytkownika
Szumi

Post autor: Szumi » sobota 06 wrz 2003, 20:00

...Może zacznijmy od najważniejszego pytania: CO UMIESZ?

Nie chciałbym, żebyś to odebrał jako atak, ale jaki sens ma rozważanie zakupów urządzeń, których przeznaczenia nawet nie znasz? Moim zdaniem kupowanie jakiegokolwiek sprzętu ma sens, jeśli wiadomo, że jest on potrzebny, a nie na zasadzie - przyda się....

Praktycznie nic nie umiem. Ale napewno przed zakupem dowiedzialbym sie co to jest za urzadzenie, do czego sluzy i czy jest mi potrzebne.

Awatar użytkownika
ZDV-12

Post autor: ZDV-12 » sobota 06 wrz 2003, 21:55

jeśli "praktycznie nic nie umiesz" to ja Ci naprawdę i szczerze radzę pozostać narazie przy software, pooglądaj se wtyczki VST i te efektowe i te syntezatorowate pobaw się nimi, porozkminiaj, a jak już będziesz wiedział jakie efekty i generatorki są przez Ciebie najczęściej używane i najbardziej odpowiadają muzyce którą tworzysz, to wtedy juz z pewnym doświadczeniem obsługi i znajomości podstawowych parametrów, znajdziesz sobie wersje sprzętową (lub chociaż sprzęt podobny) i dopiero zakupisz, przynajmniej wtedy będziesz wiedział czego potrzebujesz a czego nie, bo kierowanie się radami innych w kwestiach w których samemu się nawet nie wie czego się chce może się źle skończyć, dziś na rynku mamy szeroki wybór sprzętu, każdy poradzi Ci coś innego bo gusta są różne a jeśli Ty nie potrafisz (bo jak mówisz że "praktycznie nic nie umiesz") sprecyzować dokładnie czego poszukujesz jakiś wymagań to sam wiesz. np. jeśli chodzi o syntezator (wspomniałeś tam chyba wcześniej jakiś) to czy potrzebne Ci są tylko 2 czy może 3 oscylatory? no właśnie... musisz wiedzieć czego potrzebujesz dokładnie, dopiero wtedy ludzie mogą Ci polecić jakieś konkretne modele, bo to teraz to tak "trochę" w ciemno by było, najlepiej nauczyć się na software, jak poczujesz że programy Cię ograniczają, to znaczy, że nadszedł czas na przeniesienie się na sprzęt, to tylko moje zdanie no chyba że się upierasz

Awatar użytkownika
krezul

Post autor: krezul » niedziela 07 wrz 2003, 01:05

Wiesz co? Polecam Ci NEURONA, ma fajny pomaranczowy joystick, szybko rozgryziesz o co chodzi:)

Jak czerwony pasuje Ci do pokoju, to z kolei zastanowil bym sie nad Clavia Nord Lead 3 lub lepiej nad Waldorfem Q+...

(dodam, ze jak Ci sie nie spodobaja, to zawsze moge za pol ceny odkupic:)

Jesli interesuja Cie wypasione analogowe dzwieki, to poszukaj gdzies Modularnego Mooga ...

BUehehe

A mnie sie wydaje, ze koles sobie robi z Was (Nas) jaja

Awatar użytkownika
xvoice

Post autor: xvoice » niedziela 07 wrz 2003, 10:26

Jeśli jak sam piszesz nic nie umiesz to proponuje zebyś najpierw zaopatrzył sie w lekturę pt. "Estrada i Studio" czy inną tego typu, albo poprostu przejrzyj całe to forum(istne kompedium wiedzy) a dowiesz sie wielu rzeczy o których nie weisz, a które jako przyszły muzyk powinieneś wiedzieć . Pozatym budowanie domowego studia nie zaczyna sie od kupna syntezatorów, efektów, modułów czy innych zabawek tego typu, tylko od zakupu studyjnych monitorów odsłuchowych, które sa najistotniejszym elementem domowego muzykowania i które pozwalają ci nauczyć sie poprawnie słuchać i oceniać odsłuchiwany materiał. Pracuj dalej na softcie i ucz sie, przy okazji nabywaj doświadczenie. Co z tego jak zakupisz syntezator jak nie bedziesz wiedział jak go w pełni wykorzystać(należałoby mieć chociaż podstawową wiedzę na temat syntezy dźwięku). Jeśli jak piszesz pracujesz na Fruity Loopsie to pracuj dalej - jest to kompletne wirtualne studio, które pozwoli ci poznać od strony praktycznej zasade działania poszczgólnych elemetów tj. syntezatory, samplery, sekwencer, efekty.

Pozdrawaim/XVOICE

Awatar użytkownika
twist21

Post autor: twist21 » niedziela 07 wrz 2003, 12:21

Techno nie jest skomplikowaną muzyką, i komputer w zupełności wystarczy Ci jeszcze na baaaaardzo długo. Mój znajomy osiągnął już pewien sukces. Robi właśnie techno i używa tylko komputera, a zainteresowały się nim już dwie wytwórnie(nie pytajcie jakie) a jego muzyka leci w wielu dyskotekach, zwłaszcza na Śląsku. Nie jest gwiazdą, ale budzi jakieś zainteresowanie ludzi z branży, i mimo, że nie jest przez nikogo kojażony już ma conieco na swoim koncie. On dopiero może zacząć myśleć o zakupie analogów, czy coś... Nie działaj zbyt pochopnie, bo wszystko musi potrwać.

Pozdrawiam
Uczeń liceum jeszcze. Planuję wybrać się później na reżyserię dźwięku.

ODPOWIEDZ