Drzwi dźwiękoszczelne

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Awatar użytkownika
Alessandro

Drzwi dźwiękoszczelne

Post autor: Alessandro » środa 18 cze 2008, 22:59

Witam. Chciałem się zapytać o dobry i tani sposób na zabezpieczenie pomieszczenia przed niechcianymi dźwiękami z zewnątrz i odwrotnie. Czy są jakieś dobre drzwi o rozsądnej cenie? Grubość ściany u mnie pozwala na zamontowanie nawet 2 drzwi. Wydaje mi się że muszą to być jakieś dobre drzwi z pełną futryna, solidnie uszczelnione bo tradycyjne drzwi raczej odpadają. Czy znacie jakieś dobre i tanie rozwiązania?

Zbynia

Re: Drzwi dźwiękoszczelne

Post autor: Zbynia » czwartek 19 cze 2008, 12:27

zrobić samemu

futryny muszą być idealnie osadzone - jakakolwiek krzywizna skopie efekt
dobrze jakby dało się tak wyregulować zawiasy w futrynie by weszła jeszcze uszczelka na drzwi
drzwi ważne by były mocne i masywne(możesz do nich z jednej strony przykrecić płytę wiórową na całą wielkość - nabiorą masy)

czasem możesz dostać na wyprzedaży dobre ciche drzwi wejściowe ale koszt i tak blisko 1000 pln za sztuke

minimax

Post autor: minimax » czwartek 19 cze 2008, 14:11

Porta robi drzwi techniczne 42 dB - cena ok. 2 tys.
[b][url=http://jurekmuszynski.com]jurekmuszynski.com[/url][/b]

Awatar użytkownika
Alessandro

Post autor: Alessandro » piątek 20 cze 2008, 08:37

...Porta robi drzwi techniczne 42 dB - cena ok. 2 tys.
...
Hmmm no wlasnie ja bym chcial jak najbardziej ciąć koszty

Awatar użytkownika
cristo

Post autor: cristo » piątek 20 cze 2008, 11:46

witam

rób sam oczywiście. tak jak pisał zbynia. konieczna uszczelka i być może wymiana zamka na regulowany.
no i wyciszenie.... ostatnio wygłuszałem młodemu gitarzyście pokój (tata-kolega mnie uprosił :)) kupiliśmy 3 mb skóropodobnego materiału, 2 rolki włókniny krawieckiej i taśmę tkaną. zamknięte drzwi obrysowane (od wewnątrz ołówkiem). materiał przyszywałem zszywaczem tapicerskim od dołu (pozioma linia jakieś 3 cm nad kreską i po bokach na jakieś 20 cm w górę). potem kolega napychał utworzoną kieszeń włókniną i ubijał a ja przez taśmę "zamykałem" ową kieszeń z góry. (przez taśmę, żeby materiał nie rwał się przy zszywkach). i następna kieszeń powyżej, aż do samej góry drzwi. w ten sposób zrobiliśmy "maskotkę michelina". efekt przeszedł nasze oczekiwania. mam wrażenie, że teraz dźwięk bardziej słychać przez ściany niż przez tak wykonane drzwi. i jeszcze jedno. praca jest prosta, czysta i przyjemna; tylko w okolicach klamki musieliśmy nieco pogłówkować, ale reszta poszła gładko. no i koszt to około 300 pln.
pozdrawiam
k.
początek....
ale dużo czytam, słucham, szukam....

ODPOWIEDZ