Yamaha AN1X - problem z klawiaturą
- Yamahauser
Yamaha AN1X - problem z klawiaturą
Witam wszytskich serdecznie
Mam problem z moja jamaszka, mianowicie co jakis czas przestaja dzialac niektore klaiwsze w niej, ale sa to zawsze wszystkie wysokosci 2 nut , najczesciej blokuja sie te klawisze D#1, D#2,D#3,D#4,D#5 , oraz G1, G2,G3,G4,G5,nieraz przestaja dzialac inne nuty, ale zawsze sa to 2 nuty i wszystkie ich wysokosci na klawiszach yamahy, zazwyczaj zaczynaja dzialac po odlaczeniu kabla midi z in i out yamahy, zazwyczaj musze jeszce ja wylaczyc i wlaczyc ponownie, po tym zabiegu zazwyczaj te klawisze znowu dzialaja ale nieraz jeszce pare razy musze ja wlaczyc i wylaczyc, restartowalem yamahe do ustawien fabrycznych ale to nic nie pomoglo , daje rysunek z zazanczonymi na czerwono klawiszami ktore najczesciej przestaja dzialac. Bardzo prosze o pomoc bo juz sam nie wiem co mam z tym zrobic, niedawno ja kupilem i tu takie cos :(
http://www.speedyshare.com/562411950.html
Mam problem z moja jamaszka, mianowicie co jakis czas przestaja dzialac niektore klaiwsze w niej, ale sa to zawsze wszystkie wysokosci 2 nut , najczesciej blokuja sie te klawisze D#1, D#2,D#3,D#4,D#5 , oraz G1, G2,G3,G4,G5,nieraz przestaja dzialac inne nuty, ale zawsze sa to 2 nuty i wszystkie ich wysokosci na klawiszach yamahy, zazwyczaj zaczynaja dzialac po odlaczeniu kabla midi z in i out yamahy, zazwyczaj musze jeszce ja wylaczyc i wlaczyc ponownie, po tym zabiegu zazwyczaj te klawisze znowu dzialaja ale nieraz jeszce pare razy musze ja wlaczyc i wylaczyc, restartowalem yamahe do ustawien fabrycznych ale to nic nie pomoglo , daje rysunek z zazanczonymi na czerwono klawiszami ktore najczesciej przestaja dzialac. Bardzo prosze o pomoc bo juz sam nie wiem co mam z tym zrobic, niedawno ja kupilem i tu takie cos :(
http://www.speedyshare.com/562411950.html
- wishmaster2
- Kontakt:
Re: Yamaha AN1X - problem z klawiaturą
Gdybym ja tak mial, TOBYM sie wystraszyl.
Nie zazdroszcze.
Nie zazdroszcze.
kupiłeś bubla - jakiś zalany albo coś - przykra sprawa
Ja obstawiam na to ze instrument spadł i jest jakies pekniecie na plycie.
Jesli czujesz sie na silach to rozbierz an1x i zbadaj wizualnie b.dokladnie plytki i gniazda midi ,moze tam się zrobiły zimne luty i przy wkładaniu i wyjmowaniu kabli cos sie resetuje
Jesli czujesz sie na silach to rozbierz an1x i zbadaj wizualnie b.dokladnie plytki i gniazda midi ,moze tam się zrobiły zimne luty i przy wkładaniu i wyjmowaniu kabli cos sie resetuje
eksperymentalna, niekomercyjna elektronika
- Yamahauser
, myslicie ze duzo koszt moze byc naprawy takiego czegosi czy wofle da sie to naprawic czy razczej juz nie ma sensu ?
- mr-hammond
..., myslicie ze duzo koszt moze byc naprawy takiego czegosi czy wofle da sie to naprawic czy razczej juz nie ma sensu ?...
Poki co nikt nie wie co w niej siedzi , więc raczej nikt nie powie jaki koszt.:(
Poki co nikt nie wie co w niej siedzi , więc raczej nikt nie powie jaki koszt.:(
- Yamahauser
ale co ciekawe to po nacisnieciu klawisza z key edytora w cubase te wysokosci chodza w yamaszce gdy klawisze nie dzialaja, czyli jak np idzie sygnal midi z kompa o wcisnietym klaiwszu D# to gra, tylko te kalwisze w niej nie dzialaja wtedy, rozkrecilem dzis yamahe ale nie widac zadnych pekniec na tych ukladach scalonych ( przynajmniej ja nic takiego nie zaobserwowalem), nie wiem zaczynam myslec czy to moze czasem kalwiatura w niej nie jest do wymiany czy cus, ehh sam juz nie wiem co o tym myslec.
...ale co ciekawe to po nacisnieciu klawisza z key edytora w cubase te wysokosci chodza w yamaszce gdy klawisze nie dzialaja, czyli jak np idzie sygnal midi z kompa o wcisnietym klaiwszu D# to gra, tylko te kalwisze w niej nie dzialaja wtedy, rozkrecilem dzis yamahe ale nie widac zadnych pekniec na tych ukladach scalonych ( przynajmniej ja nic takiego nie zaobserwowalem), nie wiem zaczynam myslec czy to moze czasem kalwiatura w niej nie jest do wymiany czy cus, ehh sam juz nie wiem co o tym myslec....
Najprawdpododobniej klawiatura do wymiany, ewentualnie kabel który ją łączy z płytą główną.
Najprawdpododobniej klawiatura do wymiany, ewentualnie kabel który ją łączy z płytą główną.
Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...
- Yamahauser
......ale co ciekawe to po nacisnieciu klawisza z key edytora w cubase te wysokosci chodza w yamaszce gdy klawisze nie dzialaja, czyli jak np idzie sygnal midi z kompa o wcisnietym klaiwszu D# to gra, tylko te kalwisze w niej nie dzialaja wtedy, rozkrecilem dzis yamahe ale nie widac zadnych pekniec na tych ukladach scalonych ( przynajmniej ja nic takiego nie zaobserwowalem), nie wiem zaczynam myslec czy to moze czasem kalwiatura w niej nie jest do wymiany czy cus, ehh sam juz nie wiem co o tym myslec....
Najprawdpododobniej klawiatura do wymiany, ewentualnie kabel który ją łączy z płytą główną....
Juz te klawisze przestaly czalkiem dzialac ehh, ma ktos moze namiary na jakiegos elektronika ktory by podjal sie naprawy tego??, jestem z zabrza, tak zeby byl gdzies z oklolic slaska powiedzmy katowice-gliwice byle bym mogl dojechac , no i czy wogule warto bylo by to robic bo jesli koszty takiej wymiany sa duze to nie wie czy jest sens :(
Najprawdpododobniej klawiatura do wymiany, ewentualnie kabel który ją łączy z płytą główną....
Juz te klawisze przestaly czalkiem dzialac ehh, ma ktos moze namiary na jakiegos elektronika ktory by podjal sie naprawy tego??, jestem z zabrza, tak zeby byl gdzies z oklolic slaska powiedzmy katowice-gliwice byle bym mogl dojechac , no i czy wogule warto bylo by to robic bo jesli koszty takiej wymiany sa duze to nie wie czy jest sens :(
- mr-hammond
Zagadaj na priv , dam Ci namiar na dobrego elektronika z "naszych" okolic :)