Adaptacja beznadziejnego pomieszczenia

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
Tasiorowski

Re: Adaptacja beznadziejnego pomieszczenia

Post autor: Tasiorowski » środa 02 lip 2008, 15:52

Zgadza się. Wokalisci którzy nie są obyci z realiami studyjnymi, lub nie pracują tam często i nie nagrywają często w sluchawkach mają niekiedy trudności w kotrolowaniu stroju. "Na szybko" lepiej zastroją bez sluchawek. Gdyz ten rodzaj spiewania zblizony jest bardzoj do pracy na scenie. Ale jak z wszystkim, i do sluchawek można sie przyzwyczaic i stroić idelanie. Kwestia umiejętności.
Dobrze jak wokalisci maja domową pracownie muzyczna w której nagrywają sbie wokale demo. To ich w pewien sposób hartuje w tego rodzaju pracy. ...
no nie wiem, czy wokalista BLINKA jest słabo obyty z realiami studyjnymi i w ogóle nie doświadczony niemniej jednak może i o to w tym chodzi. Ja słyszałem, że to ponoć po to, aby lepszą ekspresję wydobyć i takie tam
Mocny Pecet + Laptop, Presonus FIRESTUDIO + DIGIMAX FS, TC M One XL, TC HELICON VIOCEWORKS, ALESIS 3630, MXL 2006 + 770, SE 3 Stereo Pair, Sontronics SIGMA, Shure SM 57, 81, Audio-Technica - ATM 650 x 3, ATM 250 DE, ATM 450, APS AEON, E-MU PM 5, AKG 141

mirage

Post autor: mirage » środa 02 lip 2008, 16:14

...
Zgadza się. Wokalisci którzy nie są obyci z realiami studyjnymi, lub nie pracują tam często i nie nagrywają często w sluchawkach mają niekiedy trudności w kotrolowaniu stroju. "Na szybko" lepiej zastroją bez sluchawek. Gdyz ten rodzaj spiewania zblizony jest bardzoj do pracy na scenie. Ale jak z wszystkim, i do sluchawek można sie przyzwyczaic i stroić idelanie. Kwestia umiejętności.
Dobrze jak wokalisci maja domową pracownie muzyczna w której nagrywają sbie wokale demo. To ich w pewien sposób hartuje w tego rodzaju pracy. ...
no nie wiem, czy wokalista BLINKA jest słabo obyty z realiami studyjnymi i w ogóle nie doświadczony niemniej jednak może i o to w tym chodzi. Ja słyszałem, że to ponoć po to, aby lepszą ekspresję wydobyć i takie tam ...

mam następujące pytanie. Czy kupić se reflection filter, który kosztuje 1000zł czy za tą samą cenę zrobić prostokątne ustroje akustyczne (wata mineralna itd) , które ustawił bym w kształcie kabiny (ustroje mające kształt prostokątów ustawiał bym obok siebie bez żadnych odstępów, bez zastosowania "dachu") czy takie rozwiązanie było by dobre???

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » środa 02 lip 2008, 16:47

to zupelnie nie o to chodzi
im lepszy wokalista tym lepiej pracuje sie nad wokalami bez sluchawek, w rezyserce - i to jest praca wygodna zarowno dla wokalisty jak i inzyniera
do konca tygodnia napisze artykul na dzwiek.org w "bazie wiedzy" jak sobie z tym radzic
[addsig]

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » środa 02 lip 2008, 17:23

...Zgadza się. Wokalisci którzy nie są obyci z realiami studyjnymi, lub nie pracują tam często i nie nagrywają często w sluchawkach mają niekiedy trudności w kotrolowaniu stroju. "Na szybko" lepiej zastroją bez sluchawek. Gdyz ten rodzaj spiewania zblizony jest bardzoj do pracy na scenie. Ale jak z wszystkim, i do sluchawek można sie przyzwyczaic i stroić idelanie. Kwestia umiejętności.
to zupelnie nie o to chodzi
im lepszy wokalista tym lepiej pracuje sie nad wokalami bez sluchawek, w rezyserce - i to jest praca wygodna zarowno dla wokalisty jak i inzyniera
do konca tygodnia napisze artykul na dzwiek.org w "bazie wiedzy" jak sobie z tym radzic
...
Okej. Ja się z tobą zgadzam. Napisałęm też że to kwestia umiejętności. Dobry wokalista nagra na wszytskim, bez sluchawek i z sluchwakimi. Ale ten kto nie pracował dużo ze sluchwkami jest wstanie sie tego nauczyc. Wystarczy poćwiczyc i obyć się z tym. Owczem, jesli warunki na to pozwalają można nagrywac bez nich. Do konca nie wiem z czym sie nie zgadzasz

Awatar użytkownika
Tasiorowski

Post autor: Tasiorowski » środa 02 lip 2008, 17:50

mam następujące pytanie. Czy kupić se reflection filter, który kosztuje 1000zł czy za tą samą cenę zrobić prostokątne ustroje akustyczne (wata mineralna itd) , które ustawił bym w kształcie kabiny (ustroje mające kształt prostokątów ustawiał bym obok siebie bez żadnych odstępów, bez zastosowania "dachu") czy takie rozwiązanie było by dobre???...
to zależy. taka kabina to ci nie wyjdzie wielka, do wokali może i ok by było. Ale taki REFLECTIO FILTER możesz ze sobą zabrać, możesz sam zdecydować, jak nagrywać ( nie zawsze takie "przegłuszone" - bezroomowe nagranie jest fajne. Ta mania żeby wszystko usuwać, żeby było sterylnie nie jest moim zdaniem do końca uzasadniona ( ostatnio nagrywaliśmy akustyka - jeden mikrofon na pałe ustawiony, w reżyserce, bo nam się nie chciało leźć do "pomieszczenia" - szum z kompa, szum z interfacu. Gitara poszła do spotu i wyszło świetnie. nie popadajmy w paranoję z tym wytłumianiem do poziomu komory bez-echowej
Mocny Pecet + Laptop, Presonus FIRESTUDIO + DIGIMAX FS, TC M One XL, TC HELICON VIOCEWORKS, ALESIS 3630, MXL 2006 + 770, SE 3 Stereo Pair, Sontronics SIGMA, Shure SM 57, 81, Audio-Technica - ATM 650 x 3, ATM 250 DE, ATM 450, APS AEON, E-MU PM 5, AKG 141

ODPOWIEDZ