dosc ostra dyskusja..
- w tym momencie splyciles pisanie tekstow do 'dorymowania'. w takim razie teksciarze z calego swiata [w jakimkolwiek gatunku],
odpierd@l@j@ chauture i dziwic sie nalezy osobom, ktore autentycznie cos w danym tekscie odnalazly.
to nie on splycil pisanie tekstow , tylko Ci , ktorzy nie majac o czym pisac , pisza teksty piosenek . Niestety , ale obecnie wiekszosc pisanych tekstow piosenek to DNO - o naszym kraju juz nic nie powiem.. i TAK , obecnie bardzo wiele slow ogranicza sie jedynie do rymowania , w wypadku hh sa to teksty typu : "Jestem biedny , jak mi zle, pojde pod sklep , piwa napije sie" . Czy ktos zamierza bronic tych slow , ze nie sa jedynie rymowanka i bedzie szukal w tym ambitnego przeslania ? Ile mozna sluchac w kolo macieju o tym , jak tym polskim hip-hopowcom jest zle , jacy sa biedni ? Takich , ktorzy pisza takie piosenki sa tysiace , nikt nie ma nic do powiedzenia . W innych gatunkach jest nieraz tak samo "szatan!! da-da-da-daaa" , imponujace sa teksty polskiej imitacji metalowej grupy KAT , ktora przez przypadek widzialem - po co ten dziadek spiewa , nie wiem .
Napisac dobre slowa , ambitne i z pewna mysla jest naprawde szalenie trudno . Grupa Iron Maiden - w ich przypadku jak jest ? Teksty piosenek to chala - i pretekst aby pokazac genialny glos Dickinsona . Lubie ta grupe , ale teksciaze z nich tacy , jak kolarz z Busha . Nie kazdy ma cos do powiedzenia , wielu nie potrafi tego powiedziec .
Sluchaliscie nowej plyty Budki ? Ta sama sytuacja jesli chodzi o slowa. Obecnie sytuacja jest podobna na calym rynku muzyczym , ale skupiam sie na polskim , bo tej najbardziej razi . W Polsce nie ma teksciazy i slowa piosenki sa zawsze najslabsza strona kompozycji . Jesli chodzi o hh - dokladnie wszystko co slysze w radiu , ma ten sam poziom . Nie przecze , moze sa ludzie , ktorzy maja pomysl na hip-hop , i nie klonuja jedynie tego co powstalo , czyli oparcie o te same sample , beaty i chwyty . Moze niektorzy maja cos do przekazania - ale 90% z nich , robia za przeproszeniem g***o . Jedno w drugie takie samo . Hip-hop jest gatunkiem - a konkretnie stylem - wywodzacym sie od Murzynow , zaporzyczonym przez Bialych i znieksztalconym . To jest muzyka ULICY - tam powstala , taki tez ma poziom . Poruszala problemy Murzynow i bylo to ok . Kiedy Biali zaczeli tworzyc swoj hip-hop , jest to z jednej strony smieszne . Oczywiscie , jest wolnosc - mozesz robic co chcesz . Ale to nie jest nasze , i my nie mamy tym nic do przekazania . Tak samo nie rozumiem fenomenu Sistars , gdyz muzycznie piosenka w piosenke przedstawiaja to samo , i tekstami niczym sie nie wyrozniaja .
Zasada - odkrece przester na max'a , stlumie dzwieki , by byly bardzo ciezkie , dam zduszony wokal - i mam wielki kawalek metalowy - ublizam wszystkiem metalowym i hard rockowym muzykom ? Bzdura . Dla wielu osob ( glownie amatorow ) wyznacznikiem rocka jest pokretlo DISTORTION - im bardziej przesterowane gitary , tym bardziej rockowy jestem . W obecnym rocku ( mowie przedewszystkim o polskim ) zapomniano juz o melodyjnosci - NAJWANIEJSZYM elemencie utworu . Juz nikt na to nie zwraca uwagi , a to glownie dzieki temu Metallica , Guns N' Roses lub Ozzy odniesli sukces . W przypadku grup takich wymiarow dochodzi jeszcze oczywiscie ORYGINALNOSC - kolejny warunek sukcesu , DOBRE SLOWA , oraz BRZMIENIE . Obecnie niewiele z tych czynnikow jest spelnianych . Nikt nie musi byc muzykiem ani wielkim tworca , aby moc to ocenic i powiedziec , jakie elementy sa najwazniejsze . Nie musze tworzyc ambitnego jazzu , aby powiedziec co jest najwazniejszm elementem rocka . Tylko trzeba oczywiscie umiec zauwazyc elementy ktore sie na muzyke skladaja .
Dziekuje i pozdrawiam;