Tani syntezator

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Caroozo

Re: Tani syntezator

Post autor: Caroozo » poniedziałek 04 sie 2008, 14:32

To faktycznie, jak ma być byle na rozruszanie, kup jakieś dziadostwo Yamahy albo coś, byleby miał MIDI i klawiaturę z velocity (z dynamiką). Import barw w SYNTEZATORACH (bo w keyboardach się nie da) oraz eksport odbywa się przez midi, najczęściej w standardzie sysex, natomiast załadować możesz brzmienia zgodne z tym klawiszem, inne nie wejdą;-)
240 a 2 koła to spora różnica:D więc jak masz ciśnienie na klawisze, to chyba lepiej zainwestować w dobry sprzęt niż tłu cię na zabawce odpustowej;). Co do padów, stringów, w tej materii super jest Kawai K1, baaardzo tanio do dostania, ale z tego co słyszałem po opiniach ma śliczne pady:) i oczywiście jest to syntezator:)

Awatar użytkownika
ktm

Post autor: ktm » poniedziałek 04 sie 2008, 15:38

......Keyboard powiedzmy do 1,5 - 2 tys zlotych ...
Za 2200 już możesz kupić nowy X50 od Korga. Będziesz miał i pianinko i stringi i fajne syntetyczne barwy....

No fajna sprawa ten X50 , korg to dobra firma i raczej tyłka nie daje ze sprzetem - nowego mozna dostac juz za 1800zl nawet, jak znalazlem - szkoda tylko ze 61 klawiortow, bo moglby miec z jedna oktawe wiecej ...

...
61keysów dla gitarzysty i do prostego sterowania midi to za mało? ...

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » poniedziałek 04 sie 2008, 15:42

61keysów dla gitarzysty i do prostego sterowania midi to za mało? ... ...
Nie jestem pianistą, a i tak wolałbym mieć 88 pełno ważonych klawiszy, bo ile kroć mam z takowymi styczność, to mi się lepiej gra

Awatar użytkownika
ktm

Post autor: ktm » poniedziałek 04 sie 2008, 15:49

...61keysów dla gitarzysty i do prostego sterowania midi to za mało? ... ...
Nie jestem pianistą, a i tak wolałbym mieć 88 pełno ważonych klawiszy, bo ile kroć mam z takowymi styczność, to mi się lepiej gra ...
to już nie wiem kto temat zakładał i komu co jest potrzebne :)
88 ważonych za 240 raczej nie naszej waluty

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » poniedziałek 04 sie 2008, 15:51

to już nie wiem kto temat zakładał i komu co jest potrzebne :)
88 ważonych za 240 raczej nie naszej waluty ...
Nie nie, ja pisałem o tym, że mi się lepiej gra na takiej klawiaturze. To było odnośnie tego, że każdy może mieć inne potrzeby

Awatar użytkownika
ktm

Post autor: ktm » poniedziałek 04 sie 2008, 15:52

...to już nie wiem kto temat zakładał i komu co jest potrzebne :)
88 ważonych za 240 raczej nie naszej waluty ...
Nie nie, ja pisałem o tym, że mi się lepiej gra na takiej klawiaturze. To było odnośnie tego, że każdy może mieć inne potrzeby ...
zwracam honor, pewnie że każdy ma swoje potrzeby :)
pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » poniedziałek 04 sie 2008, 15:54

pozdrawiam!...
Również!

anhviet

Post autor: anhviet » poniedziałek 04 sie 2008, 17:20

Kawai K1 - nie moge jakos tego namierzyc - ale wydaje to sie byc ciekawe , sa jakies innego tegp typu modele ?
I'll never lose this pain.. www.myspace.com/athuoc - Psychodeliczny romans

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » poniedziałek 04 sie 2008, 17:23

Panowie, ale wodę lejecie;D za 1,5-2 faktycznie kolego - bierz X50 - barwy Tritona za taką kasę to nie w kij dmuchał. A jak keyboard to polecam serię Yamahy DGX - klawiatury może nie ważone ale mają ten feeling lepszy niż jakieś Casio:D, głośniki porządne, barwy nienajgorsze, mają midi, stację dyskietek tudzież kartę pamięci i odtwarzają midówki więc sobie możesz z takiego puścić jakiś podkład, nie trzeba bawić się w syntezę bo masz gotowe, niezłe brzmienia, jak na początek powinny wystarczeć:)

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » poniedziałek 04 sie 2008, 17:26

...Kawai K1 - nie moge jakos tego namierzyc - ale wydaje to sie byc ciekawe , sa jakies innego tegp typu modele ?
...
K1 ciężko spotkać, tak naprawdę bardzo prościutki syntezatorek, a przede wszystkim tani i ma podstawowe funkcje jakich potrzebujesz. Gdzie namierzyć? Serwisy aukcyjne;) bo w gazecie lokalnej raczej nie... Inne tego typu, to co Ci podałem, starsze Rolandy seria D (jakbyś dostał tanio sprawny D-50, bierz z miejsca, klawisz legenda:D), jest Kawai K4... do tysiaka dostaniesz M1, T1, jak się znajdzie jakiś nietrzeźwy to może nawet KORG Wavestation odda:D Wspomniany CSX1 Yamahy widziałem chyba za 6 stówek... kwestia tylko ile pieniążków na ten cel chcesz wydać;]

ODPOWIEDZ