Monitory studyjne konkretne pytanie

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
SvenMIK

Monitory studyjne konkretne pytanie

Post autor: SvenMIK » poniedziałek 11 sie 2008, 12:12

Witam!
Z góry przepraszam, bo wiem że takich tematów na forum poruszanych było mnóstwo, ale mam konkretne pytanie na które nie znalazłem odpowiedzi przeszukująć wyżej wspomniane forum. Otóż
Chciałem zakupić monitory studyjne do 1500 zł stąd mój wybór był bardzo ograniczony, właściwie to rozpatrzałem tylko 2 możliwości

KRK RP5

ALESIS M1 MkII

I sprzedawca w sklepie, który akurat Alesisy posiadał na miejscu powiedział mi że KRK RP5 sa lepsze zeby ustawić planowanie przestrzenne natomiast na Alesisach łatwiej mi bedzie ustwić głośność poszczególnych pasm (na czym mi właśnie zależało, a konkretnie na odpowiednim ustawieniu głośności basu).
Sprzedawca polecał jeszcze zestaw z yamah hs z subwoofem, ale na to mnie nie stać bo sam sub kosztuje tyle co ja mam na monitory :)

Kolega który posiada własne studio powiedział mi że słyszał opinie że na Alesisach bas "zamula" i ciężko go ustawić, a sam polecał mi właśnie KRK RP6 argumentując to jeszcze tym że sam kupuje z tym że model wyższe RP6.

Czy możecie mi poradzić co powinienem wziąć aby sobie ten bas dobrze ustawić. Jako anty argument na zachęcanie mnie do subwoofa powiem jeszcze że nie miałbym go za bardzo jak ustawić bo wkładając go pod buirko zrobiłbym tylko 2 razy taką skrzynie do basu i miałbym problem z odpowiednim go ustawieniem. Z góry dziękuję za wszystkie podopowiedzi.
Muzyka Muzyka Muzyka

Awatar użytkownika
Meduz

Re: Monitory studyjne konkretne pytanie

Post autor: Meduz » poniedziałek 11 sie 2008, 12:22

Myślę że właśnie bez suba będziesz miał problem z ustawieniem na tej klasy monitorach niskich częstotliwości - basu.

Pozdrawiam
[addsig]
RME Fireface800 plus RME ADI 8 DS, IgsAudio: Gloobus, DT, 2972, 1176, 2176, S-Type Mix Buss Compressor, APS Aeon...

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » poniedziałek 11 sie 2008, 12:38

...Myślę że właśnie bez suba będziesz miał problem z ustawieniem na tej klasy monitorach niskich częstotliwości - basu.

Na RP6 też się musiałem podpierać dobrymi słuchawkami jeśli chodzi o niższe pasmo. Ale od 50Hz jest ok. Bardzo fajnie się sprawdzają te monitory do ustawiania proporcji i przestrzeni.

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » poniedziałek 11 sie 2008, 12:39

A, i zapomniałem - za 1600 masz już Fostexy PM1, więc powinno dać radę ukręcić rabat i się zmieścić w 1500.

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 11 sie 2008, 12:41

bierz KRK - a co do basu to na początek możesz kupić jakieś badziewko na allegro za 300(tylko taki z wejściem z lewego i prawego kanału - czinczem podłączysz wprost z monitorów)
rewelka to to nie będzie ale niskie pasmo się pojawi i juz jakaś kontrola jest
potem sobie dokupisz suba KRK co by wszystko połączyć jak należy

SvenMIK

Post autor: SvenMIK » poniedziałek 11 sie 2008, 13:36

...bierz KRK - a co do basu to na początek możesz kupić jakieś badziewko na allegro za 300(tylko taki z wejściem z lewego i prawego kanału - czinczem podłączysz wprost z monitorów)
potem sobie dokupisz suba KRK co by wszystko połączyć jak należy...
Zbynia, a podpowiedz mi jak podlączyć tube od Creative'a bo takową posiadam i bym chyba nawet nie musiał kupować
Muzyka Muzyka Muzyka

thedroid

Post autor: thedroid » poniedziałek 11 sie 2008, 13:47

......bierz KRK - a co do basu to na początek możesz kupić jakieś badziewko na allegro za 300(tylko taki z wejściem z lewego i prawego kanału - czinczem podłączysz wprost z monitorów)
Zbynia, a podpowiedz mi jak podlączyć tube od Creative'a bo takową posiadam i bym chyba nawet nie musiał kupować...
masz 2 opcje:
- z karty muzycznej wychodzisz osobnymi kablami do monitorow i do suba. polaczenie o tyle problematyczne, ze monitory musza miec przelacznik do odciecia niskich czestotliwosci, sub na pewno posiada aktywny filtr, do podzialu pasma, aczkolwiek moze byc wiekszy problem gdy nie mozna samemu ustawic czestotliwosci odciecia
- z karty muzycznej wychodzisz kablami do suba, z suba wychodzisz kablami do monitorow pod warunkiem ze satelitki creativa mialy wlasne wzmocnienie, jezeli cale wzmocnienie sygnalu odbywalo sie w subie a satelitki masz pasywne to mogila z takim polaczeniem.

Awatar użytkownika
hemisys

Post autor: hemisys » czwartek 28 maja 2009, 18:16

...bierz KRK - a co do basu to na początek możesz kupić jakieś badziewko na allegro za 300(tylko taki z wejściem z lewego i prawego kanału - czinczem podłączysz wprost z monitorów)
Czyli wnioskuję, że monitory z niższych przedziałów cenowych powinny być uzupełniane subbuferem tak? One nie mają głośnika niskotonowego - tylko średniego i wysokiego pasma??

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » czwartek 28 maja 2009, 19:01

Czyli wnioskuję, że monitory z niższych przedziałów cenowych powinny być uzupełniane subbuferem tak? One nie mają głośnika niskotonowego - tylko średniego i wysokiego pasma??...

Nie, nie. Mają nisko i średnio tonowy głośnik. Chodzi bardziej o gabaryty. Z 5-u cali dużo basu dolnego nie uświadczysz. Czasami (raczej często) nawet monitory z 8 calowym wooferem nie dają rady przetworzyć najniższego pasma. (Chyba że PMC i tak po kolei, ale to nie ten pułap cenowy). Dlatego niektórzy czasami mówią (ale to już osobiste preferencje), że prawdziwy bas zaczyna się od 12-u cali. Stąd też subwoofery (aczkolwiek i tu są mniejsze po 8 i 10 cali) wchodzą w grę. Ale to długo by się tu rozpisywać.

Poszperaj trochę w google, dużo znajdziesz info na temat.

ODPOWIEDZ