Sonar 8 w zapowiedziach
-
Re: Sonar 8 w zapowiedziach
czuje ze ta wersja bedzie rewolucyjna...
wiadomo już dokładnie, co będzie w S8. gdzie tu Twoim zdaniem rewolucja
wiadomo już dokładnie, co będzie w S8. gdzie tu Twoim zdaniem rewolucja
-
właśnie dostałem informację, że wysłali upgrade z dv247, więc z radością się nią dzielę
Mam go
Od wczoraj. Pierwsze wrażenie: instalacja kompletu softu trwała u mnie (z drobnymi przerwami) 3 godziny...teraz sprawdzam, czy warto było. Dimension Pro jest OK, Beatscape na razie mnie nie przekonuje....ale z tym lepszym silnikiem to......;-)
pozdrowienia

pozdrowienia
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...
a jak channel tools? i instrument track? i transport? ludzie pisza ze ok, ale sam nie wiem. bo pierwszy mam juz od dawna zastapiony freewareowym jakims, instrumentow za czesto nie uzywam, a dla samego transportu upgrade robic nie wiem czy chce ;) (transient shaper i tube leveller w zasadzie mi niepotrzebne, bo mam i to i to w UAD, chyba ze lepiej dzialaja?)
no i rozwin prosze ten usmieszek przy lepszej wydajnosci :) bo na forum cakewalka niektorzy mowia, ze to szczera prawda
no i rozwin prosze ten usmieszek przy lepszej wydajnosci :) bo na forum cakewalka niektorzy mowia, ze to szczera prawda
fan dobrego brzmienia ;)
-
...a jak channel tools...
Channel Tools ok. robi to, do czego stworzony i robi dobrze. wreszcie panoramowanie po ludzku (można wyrzucić freeware), obsługa mid/side. generalnie fajnie.
Instrument Track przy pierwszym poznaniu działa jak powinien. wielce go jednak nie wypytywałem, wiec pewnie coś wyjdzie potem.
Transport, gdy chodzi o nowe funkcje działa ok.
Co do wzrostu wydajności, to u mnie na ASIO kilka procent na małym (128) i dużym(1024) buforze w FF400. Zapodałem sesję z sinusami i dodawałem multibandy. może to mało wymierne, ale robiłem szybko i bez pasji.
Edycja klipów w grupach raczej niedopracowana, tutaj czekam na patch, bo wierzę, że panowie w cakewalk pójdą po rozum do głowy.
Exlusive Solo-najpierw zawód, bo spodziewałem sie czegoś innego, ale końcem końców się przekonałem. będzie to przydatne na pewno.
Free Edit Tool jako taki ok, ale kiedy jest włączony, to np nie pojawia się okno dialogowe copy/paste przy próbie kopiowania automatyki na busach, albo robi się chaos przy próbie użycia mute tool na zgrupowanych klipach.
kopiowanie automatyk zabugowane gorzej niż w S7, a tam było źle.
Dla mnie więc kolejny raz wypuścili rzecz mocno niedopracowaną. Trochę poprawili, trochę zepsuli-jak zwykle. Mam nadzieję, ze poprawią zaraz wszystkie błędy i wtedy będzie dość fajnie. Coś mi mówi jednak, że pojawi sie zaraz z ich strony stara śpiewka: "to nie wina sonara, sprawdź sprzęt, sterowniki itp."
Channel Tools ok. robi to, do czego stworzony i robi dobrze. wreszcie panoramowanie po ludzku (można wyrzucić freeware), obsługa mid/side. generalnie fajnie.
Instrument Track przy pierwszym poznaniu działa jak powinien. wielce go jednak nie wypytywałem, wiec pewnie coś wyjdzie potem.
Transport, gdy chodzi o nowe funkcje działa ok.
Co do wzrostu wydajności, to u mnie na ASIO kilka procent na małym (128) i dużym(1024) buforze w FF400. Zapodałem sesję z sinusami i dodawałem multibandy. może to mało wymierne, ale robiłem szybko i bez pasji.
Edycja klipów w grupach raczej niedopracowana, tutaj czekam na patch, bo wierzę, że panowie w cakewalk pójdą po rozum do głowy.
Exlusive Solo-najpierw zawód, bo spodziewałem sie czegoś innego, ale końcem końców się przekonałem. będzie to przydatne na pewno.
Free Edit Tool jako taki ok, ale kiedy jest włączony, to np nie pojawia się okno dialogowe copy/paste przy próbie kopiowania automatyki na busach, albo robi się chaos przy próbie użycia mute tool na zgrupowanych klipach.
kopiowanie automatyk zabugowane gorzej niż w S7, a tam było źle.
Dla mnie więc kolejny raz wypuścili rzecz mocno niedopracowaną. Trochę poprawili, trochę zepsuli-jak zwykle. Mam nadzieję, ze poprawią zaraz wszystkie błędy i wtedy będzie dość fajnie. Coś mi mówi jednak, że pojawi sie zaraz z ich strony stara śpiewka: "to nie wina sonara, sprawdź sprzęt, sterowniki itp."
Uman wyśledził więcej "nowinek" ode mnie. Ja nie miałem jeszcze dość czasu. Jednak kilka niemiłych zjawisk zobaczyłem: Beatscape nie trzyma się tempa projektu (i to nie jest bug tylko zamiar producenta - czemu? Nie wiem). Mój Tascam FW1082 przestał się dogadywać z Sonarem. Przedtem JogWheel działał w 99% (nie było tylko możliwości przewijania w trakcie odtwarzania) teraz JOG kuleje notorycznie i przewija jak chce i kiedy chce. Niektóre prestety dla śladów wywołują Runtime Error....:-( Słowem: bez update ani rusz.
Wydajność? Na forum Cakewalka są sprawozdania z testu DAWBench S7 kontra S8. Wykazano dosłownie "sztukowy"wzrost wydajności np: zamiast 20 instacncji ReaX,, teraz można odpalić kilka (3-5 sztuk) więcej...Ja to potwierdzam.
pozdrowienia
Wydajność? Na forum Cakewalka są sprawozdania z testu DAWBench S7 kontra S8. Wykazano dosłownie "sztukowy"wzrost wydajności np: zamiast 20 instacncji ReaX,, teraz można odpalić kilka (3-5 sztuk) więcej...Ja to potwierdzam.
pozdrowienia
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...
cóż bywa - keljny program za który karzą płacić bez mozliwości zwrotu poniewaz bubli programowych nie można oddać....
programiści schodzą na psy jak tak drętwych błędów nie widzą....
programiści schodzą na psy jak tak drętwych błędów nie widzą....
W przyszłym tygodniu pojawi się pierwszy patch (8.0.1).
...W przyszłym tygodniu pojawi się pierwszy patch (8.0.1)....
Strasznie wybredni ludzie się zrobili. Kiedyś za czasów 8 Pro Audio nikt nie narzekał, że trzeba wejść w 3 podmenu żeby zrobic Fade'a na końcu clipa
A dziś nie mogą pracować jak suwak panoramy nie jest ziolony tylko niebieski
Nie tak dawno miałem jeszcze Sonara 2.2 i byłem w siódmym niebie, że mogę zmiksować fajnie piosenkę, przyjść jutro i nanieść poprawki bez konieczności miksowania od nowa wszystkiego;)
Strasznie wybredni ludzie się zrobili. Kiedyś za czasów 8 Pro Audio nikt nie narzekał, że trzeba wejść w 3 podmenu żeby zrobic Fade'a na końcu clipa

No niestety, ale pojechali po całości. bez patcha naprawde nie da rady. Pierwsza moja wersja Sonara, ktora nie pracuje jak powinna po calosci. Przy kopiowaniu wszystkich sciezek robi kopie nie tylko klipów audio na sciezkach, ale tez same sciezki dubluje heh. Channel Tools do kitu. Robi robote tak jak trzeba, ale wywala sie. Po zamknieciu projektu i odpaleniu na nowo, Channel Tools wywala sie i milknie caly projekt. No nic, trzeba czekać. Narazie zainstalowalem siodemke, bo nie da sie na osemce pracowac. Moze patch cos wniesie ze bedzie spoko. tak to jest jak sie chce szybko kasy nabić - taka firma a tak dali plame!!!